Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Резултати от анкета за хомеопатични продукти

Начало » Дерматология » Любопитно » Резултати от анкета за хомеопатични продукти

Резултати от анкета за хомеопатични продуктиУважаеми колеги,

В нашата анкета на главната страница на Prodermaclub, в която ви попитахме дали изписвате хомеопатични продукти, гласуваха 121 души. Ето и кратък анализ на резултатите:

- 72 души (59.50%) не вярват, че хомеопатичните продукти действат по-добре от плацебо. Все пак 12 от анкетираните изписват хомеопатия, когато търсят плацебо ефект. Близо 30% от гласувалите в анкетата считат този тип лечение за форма на шарлатанство.
- 48 души (39.67%) са посочили, че изписват хомеопатични продукти, защото са убедени, че действието им е по-добро от това на плацебо.

Припомняме ви, че все още с научни средства не са открити доказателства за действие на хомеопатичните продукти, което да надвишава плацебо ефекта.

Накратко, какво е хомеопатията и как действа?

"Действието" на хомеопатичните продукти се базира на три псевдонаучни твърдения:

1. Подобно се лекува с подобно.
2. Водата има памет.
3. Колкото по-разреден е разтворът, толкова по-силен лечебен ефект притежава продуктът.

Разбира се, както всяка псевдонаука, хомеопатията също е изградила цяла митология, която е достъпна онлайн. Ще се опитам накратко и шеговито да коментирам всяко от тези твърдения:

1. Подобно се лекува с подобно.

Какво означава това? Означава, че ако ви ухапе змия, хомеопатията ще се опита да ви излекува със силно разреден разтвор на змийска отрова. Ако тялото ви е било изложено на радиация, хомеопатът ще трябва да ви изготви лекарство с разреден уран.

2. Водата има памет.

Твърдението е колкото невероятно, толкова и притеснително като се има предвид с колко вещества е била в контакт водата, която пием ежедневно, включително урина, фекалии, наркотици и т.н. Ще побългарим едно известно твърдение, базирано на статистическите вероятности - една молекула във всеки литър вода, който пием, е преминала през пикочния мехур на Паисий Хилендарски (оригиналното изчисление споменава Оливър Кромуел и водата в Лондон).

В никакъв случай не бихме преувеличили ако заявим, че този, който докаже такъв феномен с научни методи, със сигурност ще получи Нобелова награда.

3. Колкото по-разреден е разтворът, толкова по-силен лечебен ефект притежава продуктът.

Достигаме до момента, в който теорията прехвърля границите на странното и нахлува в домейна на чистия абсурд.

Повечето хомеопатични продукти са маркирани с 30C, което означава разреждане от 10 на 60-та степен. Какво означава това? Представете си, че държите капкомер с активното вещество, от което искате да получите хомеопатичен продукт с разреждане 30C. Представете си, че стоите на брега на Тихия океан и капвате една капка от активното вещество в океана. Полученият разтвор вещество/океан все още е в пъти по-концентриран от това, което хомеопатът изписва на пациентите си. При 30C, ако лекувате цялото население на земята с два милиарда дози в секунда, ще ви отнеме около 4 милиарда години да доставите една единствена молекула от оригиналното вещество до поне един пациент. Някои популярни хомеопатични средства против грип, достъпни и на българския пазар, са маркирани с 200C, което означава разреждане от 10 на степен 400.

Напълно ясно е, че всъщност хомеопатичните разтвори представляват чиста вода. Aко вземете няколко различни хомеопатични "лекарства" и премахнете етикетите им, производителят няма да може по никакъв начин да покаже или разбере кой разтвор от какво вещество е направен и при какви заболявания би помогнал.

_______ 

В този ред на мисли, се радвам, че по-голямата част от читателите на Prodermaclub не вярват, че хомеопатията има по-добър ефект от плацебо. Именно този ефект е единственото, което вероятно може да оправдае 12-те души от анкетата, готови да изписват тези понякога скъпи продукти в сърцето на огромна индустрия, която не е добре регулирана и не се базира на никакви научни доказателства. Притеснение будят съобщенията за открити активни вещества в продукти, които се рекламират като хомеопатични, както и случаите на значително забавяне на медицинската помощ с потенциално опасни за здравето последствия. Като допълнителен фактор за действието на хомеопатията често се посочва и фактът, че в сравнение с прекалено заетите лекари, практикуващи конвенционална медицина, хомеопатите отделят повече време при срещата с пациентите си. Това само по себе си води до положителен ефект и успокоение на пациентите. Надяваме се, че с тази и други публикации по темата в бъдеще, ще успеем да променим мнението на тези 48 гласували в анкетата, които са убедени, че хомеопатията действа по-добре от плацебо.

В Prodermaclub сме публикували резултати от някои от по-мащабните проучвания по темата:

Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебо
Ефикасна ли е хомеопатията в дерматологията: Какво казва науката?

Д-р Карен Мануелян
Prodermaclub.com

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени