Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебо

Начало » Дерматология » Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебо
 Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебоНово голямо проучване, този път на Националния съвет по здраве и медицински проучвания на Австралия, не открива ползотворни ефекти от прилагането на хомеопатични средства при 68 състояния, сред които екзема, астма, артрит, простудни заболявания, хронична умора и др. Заключението на съвета е, че "липсват надеждни доказателства за ефективност на хомеопатията".

Тези резултати съответстват на практически всички сериозни проучвания по темата. Предполага се, че само в САЩ са похарчени повече от 2 милиарда долара за изследвания върху различни хомеопатични продукти. Нито един от тях не е показал по-добра ефективност от плацебо.

Учените обясняват успеха на тази индустрия със съществуването на редица заболявания, чийто естествен ход е свързан със спонтанна ремисия, кратко време след поява на симптомите. Честа при тези състояния е заблудата, че подобрението е настъпило вследствие на приеманите продукти на алтернативната медицина.

Друг аспект на проблема е възможността някои от рекламираните като "хомеопатични" изделия, всъщност да съдържат активни вещества. Показателен е случаят с наскоро изтеглените от пазара в САЩ хомеопатични продукти на компанията Terra-Medica, в състава на които се установи наличие на пеницилин.

Приканваме ви да гласувате в нашата нова анкета, която е посветена на хомеопатията. Ще я намерите на първа страница на сайта.
 
Източници:
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени