Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Автоимунен прогестеронов дерматит

prog.jpg
Автоимунният прогестеронов дерматит е рядко кожно заболяване, което се проявява при жени по време на лутеалната фаза на менструалния цикъл (между овулация и менструация), когато нивото на прогестерон се повишава. Развива се автоимунен отговор на организма към хормона, който клинично може да се прояви по различни начини. Най-чест е сърбежът, но в някои случи се наблюдават папуло-везикули (подобно на екзема), ануларен еритем, ангиоедем или ерозии в устата.

Допълнителен рисков фактор е предварителният прием на прогестерон като контрацептивно средство, но това не е задължително условие за развитие на заболяването. Най-често обривът се развива 7 дни преди менструация и трае 1-3 дни след преминаването ѝ.

Редица други състояния като herpes simplex, акне и себорея, розацея, атопичен дерматит, лупус и псориазис, може да се обострят в перименструалния период, което не трябва да се бърка с автоимунния прогестеронов дерматит.

Диагнозата се поставя клинично при характерна анамнеза за обостряне на кожните проблеми след овулация. Допълнително може да бъде извършен прик тест с прогестерон. Реакцията е от бърз тип с уртикариални лезии в рамките на 30 минути или забавена с пик между 24-48 часа. 

Леки форми на заболяването се третират с локални стероиди и антихистамини, а по-тежките отговарят на системна кортикостероидна терапия. Друга терапевтична възможност е използването на естроген, естрадиол или даназол като супресори на прогестерона. Жените с това заболяване трябва да избягват контрацептиви, съдържащи прогестерон. При резистентни случаи премахване на яйчниците може да доведе до излекуване.
 
Снимка: Wikipedia 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени