Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фондация "Псориазис" с нова интернет страница

Начало » Дерматология » Фондация "Псориазис" с нова интернет страница
Фондация Псориазис с нова интернет страница
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви представим новата интернет страница на Фондация "Псориазис": www.bg-pso.org . Страницата е ориентирана предимно към пациентите с псориазис и техните близки. На нея може да бъде намерена изчерпателна информация за псориазиса и неговите усложнения, както и за лечението на заболяването и всекидневието на пациентите с псориазис. Публикувани са и практически съвети за подобряване на качеството на живот на пациентите. На страницата има още информация за инициативите на Фондация "Псориазис", както и различни новини свързани с това заболяване.
Болестта псориазис е хронично възпалително заболяване с комплексна етиология. Знае се че заболяването засяга около 2% от населението в България. Големият брой болни, липсата на информация за съвременните методи на лечение, необходимостта от взаимопомощ, в условията на съвременното здравеопазване и провеждане на здравна реформа доведоха до учредяване на Фондация “Псориазис” Фондация “ПСОРИАЗИС” – България е учредена на 30.11.2000 година в Клиника по дерматология и венерология към Медицински Университет – София, по всички изисквания на Българската констуция.

Учредяването на фондацията стана с ентусиазма на всички пациенти, боледуващи от псориазис и лекуващи се в КДВ – София, на всички пациенти, които са участвали в групите по морелечение и не на последно място с помощта на лекарите, асистентите, доцентите и професорите в Клиниката по дерматология и венерология към Медицински Университет – гр. София.

В редица страни в Европа и по света има подобни организации, със значим социален ефект, насочени предимно към помощ и взимопомощ на болни с хронични и рецидивиращи болести. Известни са такива организации за диабета, за душевно болни, за редица ракови заболявания и други.

За първи път преди 30 години в Западна Германия се учредява асоциация на псориатично болни и дерматолози с цел да помогне на пациентите, както в обмена на информация, така и в терапевтичния процес.

По-късно почти във всички страни на Европа, особено в Северна Европа се учредяват сдружения със същата цел. Такива има в скандинавските страни, Италия, Франция, Швейцария и други.

От бившите страни на Източния блок в Словакия, Чехия и България се учредява първите организации и непосредствено след това в Латвия, Литва и Естония. Всички те са сдружения, единствено в България е легализирана фондация.  
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени