Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Риск от акне - гледайте пръстите!

Начало » Дерматология » Риск от акне - гледайте пръстите!
Риск от акне - гледайте пръстите!

Медицинската наука понякога поема по неведоми пътища и един от тях е довел до откриването на изненадващ показател, свързан с пренаталната експозиция на андрогени.

Става дума за т.нар. "пръстово съотношение" (digit ratio), описано от наблюдателни учени още през 19-ти век. Можем само да гадаем кое е накарало изследователите да се насочат с линийка в ръка към пръстите на ръката, но резултатът е повече от любопитен - съотношението между дължината на показалеца и дължината на безименния пръст (2D:4D) показва положителна зависимост с нивото на андрогенни хормони, на които е бил изложен фетуса по време на вътреутробното развитие.

Риск от акне - гледайте пръстите!
Методът е валиден и при измерване на дължината на пръстите на възрастни хора. Неговата достъпност е довела до публикуването в престижни журнали на редица статии, без които медицината нямаше да е същата, например:
 
„Дължината на пръстите като показател за женската упоритост"
 
„Написано върху тялото - активна (butch) срещу пасивна (femme) сексуална идентичност при лесбийки, в корелация с ниско пръстово съотношение"
 
„Изпитните оценки при студенти от мъжки пол корелират положително с 2D:4D индекса“
 
„По-ниско пръстово 2D:4D съотношение при алкохолно-зависими пациенти“
 
„Кой иска да вярва? Асоциация между 2D:4D, суеверие и вяра в паранормалното“
 
Октомврийският брой на списанието на EADV (JEADV) успява да въвлече и дерматологията в занимателното упражнение по измерване на дължината на пръстите. Общоприет факт е, че андрогените играят важна роля в патофизиологията на акне вулгарис. Изследвани са 251 пациенти с акне вулгарис и 120 здрави контроли. 2D:4D съотношението при пациентите от женски пол с акне, е значително по-ниско от това при здрави жени, като наблюдението важи еднакво и за двете ръце. Преведено на по-достъпен език, жените с акне имат относително по-къс показалец спрямо безименния пръст, в сравнение със жените без акне. Наистина революционните резултати обаче тепърва предстоят! Авторите доказват, че тежестта на акне вулгарис корелира с 2D:4D съотношението на лявата ръка, а продължителността му с това на дясната ръка!  При мъже не се установяват статистически значими зависимости.
 
Получените резултати се обясняват с факта, че пренаталният андрогенен пик съвпада с периода на развитие на пръстите и себацейните жлези.
В заключение, съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст при жени може играе роля на предиктор по отношение на риска за развитие на акне, тежестта и продължителността на заболяването. На финала ви предлагаме една линийка:
 
Риск от акне - гледайте пръстите!
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени