Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Clobetasole propionate 0.05% е ефективен и безопасен при алопеция ареата в детска възраст

alopecia_areata.jpg
Проучване, проведено в Торонто, Канада, прави сравнение между ефекта и страничните действия на локално приложен 0.05% clobetasol propionate крем и 1% hydrocortisone крем при деца с алопеция ареата.

Терапевтичната схема на прилагане на двата медикамента е еднаква - тънък слой от лекарството се нанася върху алопетичните участъци два пъти дневно в продължение на 6 седмици, след което терапията се прекратява за същия период от време. Цикълът се повтаря два пъти като проучването обхваща 24 седмици. Отчита се промяната в площта на участъците със загуба на коса.

Резултатите показват, че при прилагане на clobetasol propionate се наблюдава значително по-ниска степен на загуба на коса, в сравнение с групата, при която е прилаган hydrocortisone. Странични ефекти се проявяват при един единствен пациент с обширни алопетични полета, третиран с clobetasol propionate - наблюдава се кожна атрофия, която преминава спонтанно за 6 седмици. Между двете групи не се отчита разлика в броя на пациенти с абнормни нива на кортизол в урината.

Авторите на проучването стигат до заключение, че локалният clobetasol propionate 0.05% под формата на крем, е ефикасен и безопасен медикамент от първа линия при ограничена алопеция ареата при деца.
 
Източник: 
Clobetasol Propionate, 0.05%, vs Hydrocortisone, 1%, for Alopecia Areata in Children. A Randomized Clinical Trial, Lenane et al, JAMA Dermatology, Nov 2013
снимка: интернет 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени