Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Ген. Стоян Тонев става заместник-кмет на София с ресор здравеопазване

Последни новини
Ген. Стоян Тонев става заместник-кмет на София с ресор здравеопазванеКметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи генерал Стоян Тонев да бъде заместник-кмет по здравеопазване. Назначението налага промяна в структурата на общината и обособяване на нов ресор, като досегашният "Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности" ще бъде разделен на две.

Новият заместник кмет ще отговаря за общинските лечебни заведения - бившият диспансер по кожно-венерически заболявания, АГ болниците "Св. София" и "Шейново", 23 диагностично-консултативни центрове, четири многопрофилни градски болници, осем доболнични лечебни заведения и четири болници за долекуване и рехабилитация.

Предстои предложението да бъде гласувано от Столичния общински съвет.
 
повече информация »
 

За световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?

Любопитно
Световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?Ваксинациите са едно от най-великите открития в историята на медицината, довело до спасяването на стотици хиляди човешки животи. За съжаление, колективната памет на човечеството проявява склонност да забравя ужасите, причинени в миналото от болести, които сега приемаме за банални.

Като проява едва ли не на хармонично мислене и съвременно отношение към закономерностите в природата, редица родители пренебрегват имунизационния календар и отказват да ваксинират децата си срещу вирусни заболявания като морбили, рубеола, паротит, полиомиелит или коклюш.
 
повече информация »
 

Места за специализация по Кожни и венерически болести

Последни новини
Места за специализация по Кожни и венерически болести

На 15-ти януари започна приемът на документи в Медицински университет София, за конкурсните изпити за придобиване на специалност в системата на здавеопазването. Крайният срок е 14-ти февруари.

Тази година в специалност Кожни и венерически болести са отпуснати 44 места, като най-голям е броят на т.нар. "места, финансирани от друг източник" - общо 25. Най-много нови специализанти ще приеме клиниката по Дерматология и венерология към Александровска болница - 14, следват ВМА-МБАЛ София с 9, УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен с 5 и УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив с 4. За първи път се отпуска и едно място, финансирано от държавата - в МБАЛ Силистра към Медицински университет Варна.

Местата за специализации (Приложение 1) и заповедта за утвърждаване на броя им вижте в сайта на МЗ. Допълнителни насоки и образци на молбите за кандидатстване може да откриете тук.

повече информация »
 

Към дерматологичната общност

Последни новини
Към дерматологичната общност
Измина един месец, откакто при тежка катастрофа, блъсната от пиян шофьор, загина д-р Виолета Парзулова. Приятели, колеги, пациенти и съученици се обединяват около идеята за финансово подпомагане на децата й, лишени нелепо от майка си. Съпричастните към идеята могат да използват банковата сметка на съпруга на д-р Парзулова:
BG63BPBI79454062821301
BIC BPBIBGSF
Юробанк. България АД
Радослав Димитров Радев
 

Риск от акне - гледайте пръстите!

Любопитно
Риск от акне - гледайте пръстите!

Медицинската наука понякога поема по неведоми пътища и един от тях е довел до откриването на изненадващ показател, свързан с пренаталната експозиция на андрогени.

Става дума за т.нар. "пръстово съотношение" (digit ratio), описано от наблюдателни учени още през 19-ти век. Можем само да гадаем кое е накарало изследователите да се насочат с линийка в ръка към пръстите на ръката, но резултатът е повече от любопитен - съотношението между дължината на показалеца и дължината на безименния пръст (2D:4D) показва положителна зависимост с нивото на андрогенни хормони, на които е бил изложен фетуса по време на вътреутробното развитие.

повече информация »
 

Clobetasole propionate 0.05% е ефективен и безопасен при алопеция ареата в детска възраст

Научни статии
alopecia_areata.jpg
Проучване, проведено в Торонто, Канада, прави сравнение между ефекта и страничните действия на локално приложен 0.05% clobetasol propionate крем и 1% hydrocortisone крем при деца с алопеция ареата.

Терапевтичната схема на прилагане на двата медикамента е еднаква - тънък слой от лекарството се нанася върху алопетичните участъци два пъти дневно в продължение на 6 седмици, след което терапията се прекратява за същия период от време. Цикълът се повтаря два пъти като проучването обхваща 24 седмици. Отчита се промяната в площта на участъците със загуба на коса.

повече информация »
 

Месец на псориазиса в Токуда

Последни новини
tokuda.jpg

Диагностично-консултативен център „Токуда” и Фондация "Псориазис" организират провеждане на безплатни профилактични прегледи за пациенти с псориазис, всеки четвъртък от 14:00 до 16:00. Прегледите ще се извършват в кабинет по дерматология на Диагностично-консултативен център „Токуда” до края на 2013 г. (Без почивните дни). 

Необходимо е предварително записване на телефон: 02/ 403 4933.

 

Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Последни новини
Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
Уважаеми колеги, 
 
От 18 до 22 ноември тази година ще се проведе станалата традиционна, пета национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е на тема "Козметична безопасност" и е насочена основно към кожни алергични реакции към козметика. На 11.07.2013 в Европейската комисия влезе в сила електронен портал, който определи новите регулаторни актове, касаещи безопасността на козметичните средства. Регламентирани са всички елементи - производство, етикетиране, разпространение, проследяване на евентуални нежелани събития и реакции при употребата на козметика. Въвежда се терминът “козметовижиланс'', който определя всички механизми, позволяващи наблюдение на пост-маркетингови нежелани събития.
повече информация »
 

Българска школа с главно Б

Последни новини
Българска школа с главно Б

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да публикуваме оригиналния вариант на статията на председателя на БДД Чл. кор. проф. Николай Цанков във вестник "Форум Медикус" по повод на 90-годишнината на Българското дерматологично дружество. Статията "Българска школа с главно Б" можете да намерите като прикачен файл тук -  pdf БДД90 106.00 Kb. 

 

Анемия и синдром на Sweet - търсете неоплазия

Научни статии
Анемия и синдром на Sweet - търсете неоплазия
Дали асоциацията на синдром на Sweet и анемия може да ни насочи към подлежащо неопластично заболяване? Това се опитват да установи екип от американски дерматолози в проучване, включващо 77 пациенти, проследени в периода 1992-2010. Случаите са наблюдавани в Mayo Clinic, която е референтен център за синдром на Sweet (СС). От тези пациенти 41 са били с идиопатичен СС, при 9 медикаментозен, при 21 заболяването се асоциира с някакво хематологично заболяване (левкемия, миелодиспластичен сииндром), а при 6 със солиден тумор. В сравнение с останалите участници в проучването, болните, при които заболяването е с паранеопластична генеза, са в по-напреднала възраст и нивата на хемоглобин са значително занижени. Авторите подчертават тази връзка като особено важна и препоръчват при случай на СС в комбинация с ниски нива на хемоглобина да се търси активно хематологично или друго неопластично заболяване. 
 

Скръбна вест: Почина Проф. Сладина Георгиева

Последни новини
Скръбна вест
На 6 октомври 2013 ни напусна завинаги 
Проф. Сладина Георгиева, дмн
Нейният живот бе пример за задълбочена ежедневна лекарска практика, висок професионализъм, академична преподавателска дейност и отдаденост на болните хора. 
Под нейното ръководство израстна плеяда от дерматолози, които никога няма да забравят своя учител.
Поклон пред светлата и памет!

Българско дерматологично дружество 
 
 
Поклонението ще се състои на 8 октомври 2013 г. от 13:30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
 

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилиго

Научни статии

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилигоСъществува голямо разнообразие от налични на българския пазар козметични продукти, които съдържат Q10. Най-често коензимът се включва в състава на кремове против стареене.

Образуването и акумулирането на реактивни кислородни и азотни видове при витилиго е добре известно и широко документирано в литературата. Според проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, продукти за локално приложение, съдържащи Q10, могат да имат неблагоприятен ефект при хора, предразположени към витилиго. Q10 води до образуването на водороден прекис (H2O2), който от своя страна води до витилиго на лицето.

повече информация »
 

Чревната микрофлора и връзката и с атопичния дермaтит

Научни статии
lb51-150x150.jpg
При проучване проведено при 606 семейства с новородени деца, е изследвано ролята на интестиналната микрофлора за повишаване на риска от поява на атопичен дермтит. Основните изводи от проучването показват, че децата, родени с Цезарово сечение и децата, които нямат по-големи братя и сестри имат микрофлора по-богата на клостридии и по-бедна на лактобацили, бифидобактерии и бактероидес в сравнение с останалите деца. Също така се споменава и позитивната корелация между високия титър на клостридиите и появата на атопичен дермтит.
Това проучване дава още едно потвърждение на теорията на хигиенистите, според която децата, които имат по големи братя и сестри по-рядко страдат от алергии.
 

Спират пероралния кетоконазол

Последни новини
Спират пероралния кетоконазолФармацевтичната компания Johnson & Johnson след съгласуване с Европейската агенция по лекарства и Изпълнителната агенция по лекарства препоръчва прекратяването на употребата на перорален Кетоконазол (Nizoral®) на територията на Европейският съюз. Мярката се налага поради риска от хепатотоксичност на препарата. Нови пациенти не бива да започват лечение с този препарат, а при вече започналите лечение е редно да се преразгледа лечението и да се потърсят подходящи алтернативи.
Мярката не засяга локалните форми на Кетоконазол (крем, шампоани и песари) и те могат да бъдат използвани.
 

Ситуацията в Истанбул преди конгреса на EADV е нормална

Последни новини
Ситуацията в Истанбул преди конгреса на EADV е нормална
Представяме ви обръщение от председателите на 22-рия конгрес на EADV в Истанбул, по повод на размириците в Сирия, с която Турция дели обща граница:

Скъпи колеги, 
 
За да успокоим всеки колега, притеснен от трудната политическа ситуация в региона на Близкия изток, бихме искали да Ви информираме, че подготовката за 22-рия конгрес на EADV в Истанбул на 2-6 октомври, 2013 г., върви според предварителния план и очакванията са да се превърне в едно много успешно събитие.
До този момент в Истанбул нямаме проблеми, свързани със сирийската гражданска война. Разстоянието между Истанбул и сирийската граница е почти 1200 км. В момента Истанбул е тих и спокоен. През миналия уикенд в Конгресния център в Истанбул беше организиран Световен годишен конгрес по дентална медицина, на който присъстваха повече от 10 000 зъболекари.
 
Ние съчувстваме дълбоко на хората, които страдат от Сирийската гражданска война. На интернет страницата на Академията редовно ще Ви уведомяване за текущото положение.
 
Ще се радваме да Ви посрещнем в Истанбул на 2-6 октомври, 2013 г. Оставаме на Ваше разположение за всички въпроси, които имате.
 
С уважение,
 
Проф. Байкал 
Председател
22-ри конгрес на EADV

Проф. Гюрер
Почетен председател
22-ри конгрес на EADV
повече информация »
 

Ваксина против HIV премина първа фаза на проучване

Любопитно

Ваксина против HIV премина фаза 1 на проучванеПоредното съобщение за напредък в борбата срещу вируса на СПИН бе разпространено от световните агенции. Какво всъщност се крие зад десетките помпозни заглавия? Учени от Университета на Западен Онтарио, Канада, са разработили ваксина срещу HIV, която успешно е преминала първа фаза на проучване върху хора. Изследваната група се състои от инфектирани с HIV мъже и жени. При нито един от инжектираните с новата ваксина пациенти не са наблюдавани странични ефекти.

Именно изследване на безопасността е основна цел през първа фаза на клиничните проучвания. За да бъде оценена ефективността на ваксината относно индуцирането на имунен отговор, е необходимо да се премине през втора и трета фаза на проучване, което може да отнеме до пет години. Неизвестните все още са прекалено много, за да приемаме новината със слепия ентусиазъм на журналисти.

повече информация »
 

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимус

Научни статии

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимусПредставяме ви проучване, което обхваща 75 пациенти със себореен дерматит на лицето. Заболяването е стабилизирано след двуседмично лечение с локален 0.1% такролимус маз. Следва рандомизиране на болните в три групи, които са третирани както следва:

1-ва група - 0.1% такролимус маз веднъж седмично
2-ра група - 0.2% такролимус маз два пъти седмично
3-та група - вехикулум два пъти седмично

Пациентите са проследени в рамките на 10 седмици. В първите две групи се набюдава значително подобрение - намаление на еритема, десквамацията и сърбежа. При третата група липсва подобрение. Резултатите показват по-ниска честота на рецидиви при пациентите от втората група, в сравнение с тези от първата. В заключение, лечението на себореен дерматит с 0.1% такролимус маз два пъти седмично, има добър ефект за поддържане на ремисия при пациенти със стабилизиран себореен дерматит на лицето.

Пълен текст на статията може да откриете тук.

повече информация »
 

Бъдещето на микробиологичното изследване

Любопитно
Бъдещето на микробиологичното изследване
Разглеждаме последните съобщения във водещите медицински сайтове и се питаме каква част от новостите в нашата наука, които към този момент ни изглеждат като научна фантастика, след време ще се прилагат рутинно и у нас. Предлагаме ви още един поглед към бъдещето, което отвъд океана вече е настояще.
 
Новата технология, наречена Vitek MS, която се базира на спектометър и е разработена за автоматизирано откриване на патогенни микроорганизми, може да разпознае 193 бактерии и гъби, включително Candida, Cryptococcus, Malassezia, Staphylococcaceae, Streptococcaceae, Enterobacteriaceae, Pseudomonadaceae и Bacteroidaceae. 

повече информация »
 

Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis

Научни статии
Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis
Клинично проучване върху 120 пациенти с дерматофитна инфекция между пръстите на краката показва, че тербинафин спрей, прилаган веднъж дневно в продължение на една седмица, е също толкова ефективен при лечението на tinea pedis, колкото и под формата на крем.
 
При прилагането на локален антимикотик чрез спрей, се избягва докосването на заразените участъци с ръце, което намалява риска от пренасяне на инфекцията върху други области на кожата. Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Dermatology.

повече информация »
 

FDA одобри локален бримонидин за лечение на постоянния еритем при розацея

Научни статии

FDA одобри локален бримонидин за лечение на еритема при розацея

За първи път американската Food and Drug Administration (FDA) одобри локално средство, специално разработено за лечение на еритема на лицето при розацея. След редица съобщения за добрия ефект на симпатикомиметика бримонидин (brimonidine) върху зачервяването на лицето при болни с розацея, последният ще се появи в американските аптеки под формата на гел с концентрация 0.33% и търговското име Mirvaso.

За нас остава да се надяваме да видим подобен продукт и на българския пазар, където лиспва и другият актуален медикамент с подобно действие, а именно локален оксиметазолин в подходяща за приложение върху кожата форма. Все пак в България бримонидин може да бъде открит като разтвор за очни капки, а оксиметазолин като разтвор за капки за нос. На ход е комбинативният ум на българския дерматолог.

Още по темата:
Локален brimonidine tartrate в лечението на розацея

 
Резултати 81 - 100 от 654
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени