Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Асоциация на тютюнопушене, но не и алкохолна консумация с кожен lupus erythematosus

Научни статии
Асоциация на тютюнопушене, но не и алкохолна консумация с кожен lupus erythematosusЦелта на авторите в това проучване е да се установи дали тютюнопушенето     или алкохолната консумация са свързани с lupus erythematosus (LE), тъй като тази тема е все още обект на дебати,а отчасти дебатът може да бъде свързан с факта, че тютюнопушенето и алкохолната консумация са специфични рискови фактори за кожен lupus erythematosus.

повече информация »
 

Неутрофилни дерматози: Преглед на съвременните възможности за терапия

Научни статии
Неутрофилни дерматози: Преглед на съвременните възможности за терапияСиндромът на Sweet, pyoderma gangrenosum и субкорнеалната пустулозна дерматоза са неутрофилни дерматози, т. е . заболявания , които имат възпалителен инфилтрат състоящ се от зрели полиморфонуклеарни  левкоцити. Неутрофилите обикновено се намират в дермата при синдрома на Sweet и pyoderma gangrenosum, докато при субкорнеалната пустулозна дерматоза, те се намират в горните слоеве на епидермиса.
повече информация »
 

Лихен планус и дислипидемия: case-control проучване

Научни статии
Лихен планус и дислипидемия: case-control проучване В литературата съществуват множество предходни съобщения за асоциацията на псориазис с дислипидемия.
Тъй като лихен планус също е хронично възпалително заболяване, авторите изследват асоциацията между лихен планус и дислипидемия в Израел.
Те провеждат проучване тип случай-контрол, използвайки базата данни на Clalit Health Services - голяма здравеопазна структура в Израел.

повече информация »
 

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 2

Научни статии

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 2Прополис

Съществуват малко докладвани случаи на контактен дерматит към прополис при музиканти и производители на инструменти, като например случай на виолонист развил алергичен контактен дерматит към прополис , който е компонент на Италианския лак. Прополисът се използва като компонент на лака за цигулки от векове. Смята се , че Страдивари го е използвал при направата на неговите инструменти. Прополисът е познат още като пчелно лепило се произвежда от пчелите по време на строежа на кошера, за да се запълват празнините.

повече информация »
 

Ефектa на пимекролимус 1 % крем в лечението на пациенти с атопичен дерматит

Научни статии

Ефектa на пимекролимус 1 % крем в лечението на пациенти с атопичен дерматитЕфектa на пимекролимус 1 % крем в лечението на пациенти с атопичен дерматит, клинично нечувствителни на локални кортикостероиди

 


Колонизацията със S. Aureus, при болните от атопичен дерматит често е асоциирана с влошаване на клиничните симптоми. S. aureus продуцира суперантигени , които допринасят за кожното възпаление и кортикостероидната резистентност. Предмет на това проучване е да се изследва връзката между кортикостероидната нечувствителност , колонизацията със S. aureus  и продукцията на суперантигени при атопичен дерматит, както и да се изследва ефикастността на пимерколимус   крем 1% при кортикорезистентни пациенти с атопичен дерматит.

повече информация »
 

Newsletter N° 8/2009 на ILDS

Научни статии

Newsletter N° 8/2009Уважаеми колеги,

Тук можете да намерите Newsletter N° 8/2009 на Международната лига на дерматологичните асоциации. Желаем ви приятно четене!

повече информация »
 

Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазис

Научни статии
Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазисMason AR, Mason J, Cork M, Dooley G, Edwards G
Cochrane Database Syst Rev. 2009;(2):CD005028. DOI: 10.1002/14651858.CD005028.pub2.


"Cochrane Collaboration " е независима организация , която всеки 4 месеца създава системни ревюта касаещи интервенциите в здравеопазването наречени "Кохрейн ревюта". Тези ревюта оценяват ефективността и уместността на терапиите по един изчерпателен, безпристрастен и научно валидиран начин. Целта е да се улесни избора на терапия правен от лекарите по отношение на пациентите.Това Кохрейн ревю се фокусира върху локалните лечения за плакатен псориазис с две основни цели:
повече информация »
 

Проблемни меланоцитни лезии при деца

Научни статии
Проблемни меланоцитни лезии при децаElvira Moscarella, MD; Iris Zalaudek, MD; Gerardo Ferrara, MD; Manuela Manzo, MD; Imma Savarese, MD; Giuseppe Argenziano, MD


Меланоцитните лезии при деца са почти винаги бенигнени и поведението в повечето случаи трябва да е лесно. Съществуват обаче два проблемни случая:
повече информация »
 

Лечение на тежък псориазис на скалпа

Научни статии
  Лечение на тежък псориазис на скалпаChan CS, Van Voorhees AS, Lebwohl MG, et al
J Am Acad Dermatol. 2009;60:962-971

Работна група на National Psoriasis Foundation Medical Board написа консенсусно изявление по въпроса за терапията на псориазис на скалпа. Извършено е търсене за "псориазис на скалпа" в "MEDLINE" и резултатите са степенувани според нивото на доказателственост разработени от Shekelle и сътр. Препоръките за терапия в консенсуса са разделени на първи и втори ред средства на избор, като първите средства на избор са разделени на подходящи за краткотрайна терапия и такива за дълготрайна.

повече информация »
 

Пимекролимус 1% крем за лечение на аногенитален lichen sclerosus в детството

Научни статии

Пимекролимус 1% крем за лечение на аногенитален lichen sclerosus в детствотоLichen sclerosus е хронично възпалително заболяване с предилекция в аногениталната област. Поради страничните ефекти от продължителната апликация на кортикостероиди, са необходими по-безопасни терапевтични опции, особено при лечението на деца.

повече информация »
 

Канабис и псориазис

Научни статии
Канабис и псориазисКанабиноидите инхибират кератиноцитната прoлиферация и имат потенциална терапевтична стойност в лечението на псориазис

Канабиноидите от канабис (Cannabis sativa) са с противовъзпалително действие и имат инхибиторни ефекти върху пролиферацията на туморогенни клетъчни линии, някои от които сa медиирани от канабинодните рецептори - CB1 и CB2. Канабиноидните рецептори срещащи се в човешката кожа и анандамида, който е ендогенния лиганд на канабиноидни рецептори, инхибират епидермалната кератиноцитна диференциация.
повече информация »
 

UVB и Кофеин

Научни статии
UVB и КофеинЧестотата на индуцирания от слънчева светлина рак се повишава. Проучвания с мишки показват, че кофеинът приложен орално или локално, допринася за апоптозата на UVB-облъчените кератиноцити.
повече информация »
 

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1

Научни статии

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1   Кожата играе важна роля в позиционирането и свиренето на музикален инструмент. По време на свирене има непрекъснат повече или по малко интензивен контакт между инструмента и кожата на музиканта. Освен обострянето на вече съществуваща кожна болест поради свирене, могат да се развият и специфични дерматологични състояния причинени директно от използването на инструмента.

За да направят обзор на причиняваните от музикални инструменти дерматози, авторите търсят различни публикации в pubmed и в on line базата данни "Професионални заболявания на работещия творец".

повече информация »
 

Възможност за провеждане на диагностични изследвания при EB

Научни статии

Възможност за провеждане на диагностични изследванияОт началото на 2008 г. Клиниката по Дерматология и Венерология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен е в тясна колаборация с Лабораторията по Молекулярна Дерматология към Клиниката по Дерматология, Университетски Медицински Център, гр. Фрайбург, Германия, с ръководител Prof. Dr. Leena Bruckner-Tuderman. В гореспоменатия Център съществува възможност за провеждането на следните диагностични изследвания при пациенти с Вродена булозна епидермолиза и синдром на Kindler:

повече информация »
 

Атопичен дерматит и Lactobacillus rhamnosus

Научни статии

Атопичен дерматит и Lactobacillus rhamnosus

  Оралната суплементация с Lactobacillus rhamnosus предотвратява развитието на атопичен дерматит при експериментален модел на заболяването

Oral supplementation with Lactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724 prevents development of atopic dermatitis in NC/NgaTnd mice possibly by modulating local production of IFN-gamma.

Tanaka A, Jung K, Benyacoub J, Prioult G, Okamoto N, Ohmori K, Blum S, Mercenier A, Matsuda H.

 

Laboratory of Veterinary Molecular Pathology and Therapeutics, Division of Animal Life Science, Institute of Symbiotic Science and Technology, Graduate School, Tokyo University of Agriculture and Technology, Tokyo, Japan.

 

 Exp Dermatol. 2009 Jun 23.

 

Честотата на алергиите се повишава през последните две десетилетия. Счита се, че засягането на флората на гастроинтестиналния тракт играе решаваща роля в развитието на атопични заболявания.
повече информация »
 

Pimecrolimus 1% за лечение на стероид-индуцирана розацея: 8 седмично клинично проучване

Научни статии

Pimecrolimus 1% за лечение на стероид-индуцирана розацея: 8 седмично клинично проучване върху полови

 Pimecrolimus 1% cream for the treatment of steroid-induced rosacea: an 8-week split-face clinical trial.

 

Lee DH, Li K, Suh DH.

 

Department of Dermatology, Seoul National University College of Medicine, 28 Yongon-Dong, Chongno-Gu, Seoul 110-744, Korea.

 Br J Dermatol. 2008 May;158(5):1069-76. Epub 2008 Mar 20.

 

Стероид индуцираната розацея е относително честа дерматоза, причинена от продължителното приложение на локални стероиди върху лицето.

повече информация »
 

Journal of Clinical Medicine

Последни новини
Journa of clinical medicine

Уважаеми колеги,

Journal of Clinical Medicine е ново списание в информационното медицинско пространство.

Дерматология и венерология ще е водещата тема на трети брой на сп. Journal of Clinical Medicine. Списанието се публикува на български и английски език. До 5 август редакцията приема материали по темата. Повече за целите на списанието и условията за публикуване може да намерите в следващите два документа.

 

повече информация »
 

Хейлити, диференциална диагноза

Клинични случаи и доклади

hejlit.jpg Автор: И. Богданов

Случай показван на петъчна среща

повече информация »
 

Топ 10 на списание Dermatolоgy

Научни статии

Уважаеми колеги,

предлагаме ви резюмета на топ 10 статиите на списание

Logo

 

повече информация »
 

Центрове за усъвършенстване на специалисти дерматолози

Последни новини
Центрове за усъвършенстване на специалисти дерматолозиEADV предлага на частно-практикуващи дермато-венеролози, възможността да постетят т.нар. "центрове за усъвършенстване" в Европа за една седмица.Там ще имат възможността да научат нови техники, да осъвременят познанията си в областта на диагностиката и лечението, както и да научат как да подобрят организацията на практиката си.
повече информация »
 
Резултати 601 - 620 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени