Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията на кожните болести

Любопитно

Осми март е ден за международно признание на постиженията на жените, а едва ли има много области на медицината, в които тези постижения да са толкова изразени, колкото в дерматологията. Използваме случая, за да поздравим всички жени в българската дерматология и да им благодарим за това, че са основна движеща сила в тази специалност в България!

Справка в регистъра на Българския лекарски съюз показа, че от 429 лекари със специалност Кожни и венерически болести, 321 (74,8%) са жени. Още по-впечатляващи са цифрите от регистъра на Българското дерматологично дружество - 240 от 300 (80%) членове на дружеството са представители на нежния пол. При специализатите за учебната 2014-2015 година само 8 от 65 (12,3%) са мъже, като тази бройка към настоящия момент е още по-ниска, което показва запазване на тенденцията за феминизация на специалността.

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията в кожните болести

повече информация »
 

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрии

Научни статии

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрииАвторите на първата статия във февруарския брой на JEADV представят обширен преглед на научната литература, за да разберат дали съществуват доказателства за ползотворни ефекти от прилагането на локални средства при стрии (striae distensae).

Изполвани са бази данни Pubmed, Scopus и Embase като от общо над 700 прегледани статии са избрани 11 по-важни проучвания от 1980 г. насам. Броят на локалните средства, които са изпитвани при стрии е внушителен и включва третиноин, силикон, trofolastin (Centella asiatica), alphastria, кокосово масло, зехтин, бадемово масло, лайка, колаген-еластин хидролизати, черен емпетрум, darutoside, глицин соя, хепапептид-7, хиалуронова киселина, женско биле, зърна от лупина, морски колаген, морски еластин, витамин B5, витамин B12 и др.

повече информация »
 

Резултати от анкета за хомеопатични продукти

Любопитно

Резултати от анкета за хомеопатични продуктиУважаеми колеги,

В нашата анкета на главната страница на Prodermaclub, в която ви попитахме дали изписвате хомеопатични продукти, гласуваха 121 души. Ето и кратък анализ на резултатите:

- 72 души (59.50%) не вярват, че хомеопатичните продукти действат по-добре от плацебо. Все пак 12 от анкетираните изписват хомеопатия, когато търсят плацебо ефект. Близо 30% от гласувалите в анкетата считат този тип лечение за форма на шарлатанство.
- 48 души (39.67%) са посочили, че изписват хомеопатични продукти, защото са убедени, че действието им е по-добро от това на плацебо.

Припомняме ви, че все още с научни средства не са открити доказателства за действие на хомеопатичните продукти, което да надвишава плацебо ефекта.

Накратко, какво е хомеопатията и как действа?

повече информация »
 

Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016

Последни новини
Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016
Проф. Арт Каплан от катедрата по Медицинска етика New York University Langone Medical Center предупреждава, че Бразилия няма възможност да си позволи да финансира пълномащабна програма за превенция на разпространението на епидемията от Зика вирус в страната по време на олимпиадата през август. Проф. Каплан напомня, че повечето спортни обекти, в които ще се провеждат състезания по водни спортове се намират на места с висока степен на замърсяване и тяхното почистване няма да бъде възможно в кратките срокове, оставащи до началото на олимпиадата. Това ще постави в опасност както състезателите, така и многобройната публика. 
Отлагането на игрите с 6 до 9 месеца би дало достатъчно време за по-качествено почистване на водоемите, за по-ефективна борба с комарите, които са преносител на заболяването, както и за създаване на по-добри тестове за диагностика и скрининг на заболяването. В последните седмици бе съобщено за пренасяне на вируса при полов акт, а се подозира и възможност за пренасяне и при кръвопреливане. 

повече информация »
 

Първият биоподобен на Енбрел продукт е одобрен за използване в Европа

Последни новини
Първият биоподобен на Енбрел продукт е одобрен за използване в Европа
Комисията по лекарства за хуманната медицина към Европейската медицинска агенция (ЕМА) препоръча за одобрение продуктът Benepali, който е биоподобен на Enbrel, за лечение на ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПсА), спондилоартрит и плакатен псориазис.
Препаратът се произвежда от джойнт-венчър на Samsung Biologics и Biogen и ще бъде достъпен за приложение като подкожна инжекция от 50 мг.
Комисията потвърждава резултатите от проучвания, показващи че Benepali има сходни качества, профил на безопасност и ефикасност като тези на Enbrel.
При среден до тежък плакатен псориазис, медикаментът се препоръчва при пациенти, при които стандартната терапия с циклоспорин, метотрексат или ултравиолетовата терапия на дава резултат или е противопоказана.
След положителното становище, сега се очаква Европейската комисия да даде разрешение за продажба на територията на ЕС. Ако това стане, това ще е първият анти-TNF-alfa биоподобен продукт за подкожно приложение с разрешение за употреба в ЕС.
 
 
повече информация »
 

Розацеята е свързана с повишен риск от глиома?

Научни статии
Розацеята е свързана с повияен риск от глиома?
Екип от датски учени е установил връзка розацеята и един от най-често срещаните тумори на мозъка при възрастни. Въпреки че абсолютният риск а развитие на глиома при пациенти с розацея остава сравнително нисък, все пак изглежда, че в патогенезата на двете заболявания има доста сходни моменти. Става въпрос за повишена металпротеиназна активност, обща и за двете заболявания. 
Особено алармиращи са симптоми като главоболие, загуба на паметта, припадъци, загуба на контрол върху мускулатурата, проблеми със зрението, дизартрия и характеропатии, които изискват консултация с невролог. Учените наблягат на факта, че тази асоциация е много по-честа при мъже, въпреки че поотделно двете заболявания като цяло са по-чести при жени. Тази асоциация е по-силна и при пациенти с т.нар. неврогенна розацея, често асоциираща се със симптоми от страна на нервната система като парене и бодежи по кожата, мигрена и невропсихиатрична симптоматика.
 
 
повече информация »
 

Антиоксидантите вероятно повишават риска от метастази при меланом

Научни статии
Антиоксидантите вероятно повишават риска от метастази при меланомПоследно проучване, публикувано в Nature, показва, че оксидативният стрес подтиска образуването на далечни метастази при меланом. Изследването е извършено с клетки от човешки меланом върху миши модели.

Авторите установяват, че клетките на метастазиращ меланом са подложени на много високи нива на оксидативен стрес. Успешно метастазират само тези клетки, които устоят на оксидативния стрес. Изследването показва, че прилагането на антиоксиданти улеснява метастазите като подпомага раковите клетки в по-голяма степен от нормалните клетки.

Проучването е насочено само към меланом, но сериозно поставя под въпрос използването на антиоксиданти при всякакъв вид рак. Подобни резултати бяха докладвани от проучвания за действието на селена и витамин Е при рак на простатата и рак на белия дроб. Тези данни повдигат опасения от широкото приложение на продукти от алтернативната медицина при болни с различни видове рак.
повече информация »
 

Скръбна вест

Последни новини
Скръбна вест
 
СКРЪБНА ВЕСТ

На 25.07.2015 година ни напусна завинаги колегата, приятелят, лекарят

Д-Р ИЛКО КЪНЧЕВ ИЛАРИОНОВ
(19.06.1966 - 25.07.2015)
 
 
Д-р Илко Иларионов напусна този свят в най-творческата си възраст и по начин, несъвместим
с неговите схващания, мироглед и житейско поведение.
 
Ще го запомним като тих, скромен, вглъбен в себе си колега, етичен към пациентите, които лекува, 
отдаден на професията си лекар. 
Мир на праха му!
Бог да го прости!

Управителен Съвет на Българското Дерматологично Дружество


Послеслов:
 
Един лекар в най-творческата си възраст напуска този свят зверски пребит.
Човекът лекуващ болни хора, желаещ да им помогне и възвърне здравето им бе лишен от здраве и живот от същите тези хора.
Защо?
Българското Дерматологично Дружество пита:
- Защо изпадналият в житейска и болестна криза д-р Илко Иларионов е бил приет за лечение в болницата в Карлуково, а не в Университетската психиатрична клиника?
- Кои са участниците в този зверски побой, довел до счупени ребра, гръбначен стълб, мозъчен кръвоизлив и последваща смърт?
- Какви са техните мотиви и как обясняват те действията си?
- Подведени ли са извършителите под съдебна отговорност?

Цялото общество очаква тези отговори и особено българските лекари.

 

Нива на доказателство, степени на препоръка

Разни

Нива на доказателство

IA
Доказателство от мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания

IB
Информация от най-малко едно рандомизирано контролирано проучване

IIA
Доказателство от поне едно контролирано проучване без рандомизация

IIB
Доказателствоа от поне едно квази-експериментално проучване от друг тип

III
Доказателство от не-експериментални описателни проучвания, като например сравнителни проучвания, корелационни проучвания и случай-контрол проучвания

IV
Доказателство от доклади на експертни комитети или клиничен опит на уважавани авторитети (или двете заедно)

 

Степени на препоръка

A
Директно базирани на ниво на доказателство I

B
Директно базирани на ниво на доказателство II или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство I

C
Директно базирани на ниво на доказателство III или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство I или II

D
Директно базирани на ниво на доказателство IV или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство II или III

 

Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксина

Научни статии
Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксинаПроучване, публикувано в International Journal of Dermatology, изследва резултатите от интралезионално инжектиране на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) при упорити вирусни брадавици.
 
Проучването обхваща 65 пациенти с резистентни на лечение вирусни брадавици. Най-голямата по размер брадавица се инжектира с 0.3 ml MMR ваксина на интервали от две седмици до пълно изчистване на лезиите, като максималният брой процедури е пет.

При 63% от пациентите се наблюдава пълно изчистване на лезиите, при 23% частичен отговор на лечението, а при 9 пациенти (14%) методът не показва резултат. Наблюдавани са леки странични ефекти като болка по време на инжекциите, сърбеж, еритем и оток на мястото на убождане и грипо-подобни симптоми. Рецидив се наблюдава едва при двама пациенти.

В заключение авторите отбелязват, че интралезионалната имунотерапия с MMR ваксина е обещаващ, ефективен и безопасен метод за лечение на упорити брадавици.
 

Членски внос към БДД

Последни новини
Членски внос към БДД
Уважаеми колеги,

В рамките на IX Национален конгрес на БДД ще се проведе Отчетно изборно събрание на БДД. Право на участие в събранието ще имат само регистрираните за конгреса членовете на БДД, които покажат валидна членска карта. Издаването на членска карта ще става след предоставяне на документ за платен членски внос за 2014 г., както следва:
- специалисти по дерматология – 50 лв.
- специализанти и докторанти – 30 лв.
Обръщаме внимание, че членският внос следва да бъде платен индивидуално и поименно по банков път на сметката на дружеството:

Българско Дерматологично Дружество
Първа Инвестиционна Банка
BIC/SWIFT: FINVBGSF
IBAN: BG49FINV91501000227160
Като причина за плащането трябва да бъде упомената “членски внос 2014 г.”

Платилите членски внос ще могат да получат своите членските карти по време на IX Национален конгрес на БДД на регистрационното бюро на конгреса.
Членовете на БДД, платили членски внос и представили членска карта могат да се възползват от намалена такса за участие в конгреса (60 лв.)
Членовете на БДД, платили членски внос и представили членска карта могат да получат безплатен талон за Гала-вечерята на IX Национален конгрес на БДД до изчерпване на заявените места.
 

Награда на Ректора на МУ - Пловдив за най-добър утвърден учен

Последни новини

Награда на Ректора на МУ - Пловдив за най-добър утвърден ученНа 26 септември 2014 год. в Аудиторния комплекс на Медицински Университет - гр. Пловдив се проведе Нощта на учените - 2014 год. Събитието започна с обявяване на резултатите от провелия се за втора поредна година Конкурс за Наградата на Ректора за най-добър млад учен и най-добър утвърден учен за периода 2010-2014 год. Оценката на документите на кандидатите е извършена по предварително обявен Регламент на конкурса от независима комисия с председател проф. д-р Иван Иванов, дм.

За най-добър утвърден учен беше обявен проф. д-р Христо Добрев, дм, професор в Катедрата по дерматология и венерология към Медицински университет и началник на Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Св. Георги" - гр. Пловдив. Наградата е присъдена за 29 реални научни публикации и 200 цитирания от чуждестранни автори за период от 5 години (2010-2014 год.).

Получената научна награда е заслужено признание не само за проф. д-р Христо Добрев, но и за цялата Пловдивска дерматологична школа.

повече информация »
 

Отговор на отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов

Последни новини
Отговор на отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов
Уважаеми Доц. Пехливанов,

Прочетох с интерес и учудване откритото Ви писмо. Неизвестно защо то, както и призива за „активно” участие е изпратено от г-н Бисер Николов, който не е дерматолог и член на БДД, а организатор на „Пролетните варненски дерматологични дни”.
След като предпочитате писмо в публичното пространство като форма на общуване, а не личен разговор с предоставяне на устава, аз съм задължен да Ви отговоря. 
Аз работя за дружеството и съм член на ръководството му (днес УС на БДД) от 1975 г. За изтеклите близо 40 години не съм срещал член на УС на БДД, който да не е запознат с устава. 
Приетата на Общо събрание в Трявна на 28.11.2009 г. промяна в устава на сдружението е надлежно подписано от Вас и се надявам, че сте били активен слушател и участник в обсъждането и приемането на новия устав. 
Бихте могли да получите устава и от „канцеларията” на БДД, ако тя все още съществуваше. Защо не се противопоставихте, в качеството си на „член на УС” на премахването на табелата с надпис „Българско дерматологично дружество” и ликвидирането на „канцеларията”, в която се съхраняваше архива на БДД, от Университетската кожна клиника в София, която в устава е отбелязана като "седалище" на БДД?
С това писмо вероятно желаете да започнете предизборна кампания. То бе предшествано от писмо написано в уличен стил от „симпатизант” на БДД.
Считам, че и двамата сме убедени, че българските дерматолози са умни и интелигентни и няма да допуснат „информационно затъмнение и манипулиране” на предстоящия национален конгрес. 

С уважение,
Чл. кор. Проф. Николай Цанков
Председател на БДД

 

Проучване за използването на дерматоскопията в Европа

Последни новини
Проучване за използването на дерматоскопията в ЕвропаУважаеми колеги,

Международната организация по дерматоскопия (International Dermoscopy Society), с подкрепата на проекта “Euromelanoma”, стартира във всички Европейски страни провеждането на ПРОУЧВАНЕ относно използването на дерматоскопията в дерматологичната практика.
Проучването ще помогне да се определи отношението към метода, необходимостта и начините за обучение, препятствията и възможностите за приложението на дерматоскопията за диагностика на кожните заболявания и ранното откриване на кожния карцином.
 
В България, проучването се извършва с подкрепата на Българското дерматологично дружество.

През последните години, дерматоскопията все повече навлиза в практиката на българските дерматолози. Затова тяхното мнение би било особено полезно за целите на проучването.

Всеки български дерматолог, проявяващ интерес към проучването и желаещ да сподели своето отношение към използването на дерматоскопията, може да го направи чрез попълване на интернет АНКЕТА. За получаване на адреса на анкетата, моля изпратете електронна поща на адрес This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
повече информация »
 

Отворено писмо до Председателя на БДД

Последни новини

Отворено писмо до Председателя на БДДУважаеми колеги,

Публикуваме отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов до Председателя на БДД - Чл. кор. Проф. д-р Николай Цанков, относно "Публикуване на устава на Българското дерматологично дружество в официалния му сайт".

Оригиналният текст на писмото можете да прочетете тук pdf 174.51 Kb

 

Калиева основа за лечение на аногенитални брадавици

Научни статии
Калиева основа за лечение на аногенитални брадавициПроучване, публикувано в International Journal of Dermatology, показва, че локалното приложение на 5% калиев хидроксид (калиева основа, KOH) представлява ефективна терапия на аногенитални брадавици с пълно премахване на лезиите при 70% от третираните пациенти. Методът показва ефективност, подобна на лечението с комбинация от 5-fluorouracil (5-FU) и 10% салицилова киселина. Не се наблюдават сериозни странични ефекти, а допълнително предимство на калиевия хидроксид е ниската му цена.

Авторски колектив от Бразилия потвърждава ефективността на KOH, сравнявайки я с резултатите при криотерапия на аногенитални брадавици. Калиевата основа се използва като 5% воден разтвор и се нанася върху лезиите с памучен апликатор (клечка за уши) докато предизвика слаб възпалителен отговор. Процесът се повтаря в продължение на 3 месеца или до напълно изчезване на брадавиците.

повече информация »
 

Витамин B5 (пантотенова киселина) с добър ефект при акне

Научни статии
Витамин B5 (пантотенова киселина) с добър ефект при акне
Двойно сляпо плацебо-контролирано рандомизирано проучване показва значителено намаляване на възпалението и броя на лезиите при орален прием на витамин B5 за 12 седмици при възрастни пациенти с леко и умерено акне.
Хранителната добавка е прилагана в доза 2,2 грама дневно, разделена в два приема по време на хранене. Проучването обхваща 41 пациенти. Не се наблюдават странични ефекти от лечението.

повече информация »
 

Председателят на БДД – почетен член и на Чешкото дерматологично дружество

Последни новини
Председателят на БДД – почетен член и на Чешкото дерматологично дружество
На 11 април 2014г., по време на 20-я конгрес на Чешката Академия по Дерматология,на тържествена церемония в аулата на Карловия Университет, гр. Прага, Председателят на Българското Дерматологично Дружество – Член Кореспондент Проф. Николай Цанков бе удостоен с почетно членство към Чешката Академия по Дерматология.
Това е четиринадесето поредно почетно членство за Чл. Кор. Проф. Николай Цанков в дерматологични дружества и академии в Европа и САЩ.
 

Помощ за бедстващите след наводненията в Сърбия

Последни новини

Помощ за бедстващите след наводненията в СърбияУважаеми колеги,

Броени дни преди пролетния симпозиум на EADV, градът-домакин на конференцията е приел хиляди хора, сред които бебета и малки деца, евакуирани от засегнатите райони след пороите, заляли страната. Повече от 30 души загинаха, а цели градове в поречието на река Сава бяха евакуирани поради разрушителните наводнения. Кризисните центрове за настаняване в Белград се нуждаят от детски храни, консерви и пакетирана храна, вода, лекарства, одеала, дрехи и обувки, памперси, сапун, паста за зъби, кърпички и други продукти за лична хигиена.

Призоваваме българските дерматолози да помогнат на пострадалите с каквото могат. На страницата по-долу ще откриете карта и списък на всички пунктове за приемане на помощи:

http://www.kurir-info.rs/pomozite-ugrozenima-ovo-je-spisak-punktova-gde-mozete-predati-pomoc-clanak-1372183

повече информация »
 

Дермографизмът като изкуство

Любопитно

Дермографизмът като изкуство Интернет е дом на всякакви странни хрумвания. Блогът "Skin Tome", например, показва прекрасни произведения на изкуството сътворени не чрез мастило или боя, а чрез имуноглобулин E, мастоцити и хистамин. Вместо платно се използват два квадратни метра от любимия ни орган.

Веднъж показах на пациентка с дермографизъм снимка от интернет, на която чрез одраскване на кожата беше изписан международният код на заболяването L50.3. Тя уплашено подскочи от стола и с изумление възкликна "На мен досега букви не са ми излизали по кожата!". За малко не и отговорих, че това е рядко усложнение, а в напреднали случаи е възможно да се появят цели изречения, псалми от Библията или статии от списание "Жената днес". Не подозирах, че е описан случай с изображение на пълната формула на окситоцина, например:

повече информация »
 
Резултати 61 - 80 от 663
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени