Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Асоциация на Псориазис и Хепатит С

Научни статии
Асоциация на Псориазис и Хепатит СА. Cohen I съавт. проучват връзката на псоразис с вирусен хепатит. Те сравняват около 12000 псориатично болни с 24 000 контроли.
повече информация »
 

Влияние на вида биопсия при диагностиката на малигнения меланом

Научни статии

Влияние на вида биопсия при диагностиката на малигнения меланом Проучването е проведено в Университетската болница в Мелбърн, Австралия за периода 1995-2006 г. Сравнена е точността на хистопатологичната диагноза при 3 техники за взимане на биопсия - пънч, шейв и ексцизия.

 

 

повече информация »
 

Лигавичен лихен планус и ACE - инхибитори, бета блокери и НСПВС

Научни статии
Лигавичен лихен планус и ACE - инхибитори, бета блокери и  НСПВСПроучване на Clayton и съавт. установява връзка между НСПВС, бета блокери и наличието на лигавичен лихен планус. Според авторите, подмяната на тези лекарства трябва да се има в предвид при лечението на тези състояния.
повече информация »
 

Солариуми и пристрастеност

Научни статии
Солариуми и пристрастеностОколо 30 процента от употребяващите солариуми показват признаци на пристрастеност. Това са данни от проучване на C. Mosher и съав. , които изследват 421 колежани.
повече информация »
 

Онлайн контролни прегледи

Научни статии
Онлайн контролни прегледиУважаеми колеги,
С  развитието на интернет и цифровата фотография онлайн посещенията при дерматолога са напълно възможни. Техните предимства и недостатъци, проучват A. Watson и сътр. като проследяват 121 пациента с леки до умерено тежки форми на акне.
повече информация »
 

Prodermaclub представя TED

Любопитно

ted.jpgУважаеми колеги,

Prodermaclub ви представя TED (Technology, Entertainment, Design), американска фондация с нестопанска цел, която придобива все по-голяма популярност с конференциите, които провежда в Европа, САЩ и Азия. Позволяваме си да ви разходим в интернет пространство извън дерматологията, осланяйки се на вроденото чувство за любопитство на кожния лекар, стремежът му към знание и оригинална мисъл.
В интернет страницата на TED ще откриете изключително любопитни лекции на известни учени от цял свят, които споделят свои открития, наблюдения и впечатления от различни области на науката, технологиите, бизнеса и други.
Предлагаме на вашето внимание две почти произволно подбрани от огромния избор лекции, снабдени със субтитри на български език (изборът на субтитри става от менюто под видеото):

 

повече информация »
 

Тузлата - и ний сме дали нещо на света.

Последни новини
Тузлата - и ний сме дали нещо на света. След като ви представихме няколко от най-известните френски балнеокурорти, обръщаме изпълнен с основателна гордост поглед към един от природните феномени на България. За климатотерапия "Made in Bulgaria" ще ви разкаже отново Д-р Иван Богданов.
повече информация »
 

Itraconazole през първата година от живота

Научни статии
Itraconazole през първата година от животаВъзможно ли е приложението на Itrakonazolе при деца на възраст между 3 и 46 седмици?  На този въпрос се опитва да отговори проучване на Binder  и съавт. Те прилагат Itrakonazole при 7 деца с доказана Tinea capitis  с причинител  M. Canis.
повече информация »
 

Амилоидоза

Клинични случаи и доклади

АмилоидозаПрезентация на д-р Малена Герговска за етиологията, клиниката и лечението на различните видове амилоидоза.

повече информация »
 

Псориазис и псориатичен артрит

Научни статии
Псориазис и псориатичен артритУважаеми колеги,
Честотата на псориатичен артрит при пациентите с псориазис е константна в момента на поставяне на диагнозата на кожното заболяване. С течение на времето тази честота нараства. Вероятността болните с псориазис да развият псориатичен артрит е по-голяма, когато има по-обширно засягане.
повече информация »
 

Uriage les Bains - "Qui qu'a vu Coco?"*

Любопитно

Uriage les Bains - Qui a vu Coco?*Из едно от любимите места за почивка на легендарната Коко Шанел и един от най-изисканите балнеотерапевтични центрове във Франция ще ви разведе отново Д-р Иван Богданов...

 

* Песента, от която Коко Шанел взима малкото име, с което става известна.
повече информация »
 

VGR-D - интересни случаи от цял свят

Научни статии

VGR-D - интересни случаи от цял святPRODERMACLUB ви представя Virtual Grand Rounds in Dermatology (VGR-D) - интернет общество, където дерматолози от цял свят се срещат във виртуалното пространство и споделят интересни или предизвикателни случаи от клиничната си практика.

След навлизането на дигиталната фотография всеки лекар може изключително лесно и бързо да сподели клинични снимки със свои колеги дерматолози от различни континенти. VGR-D представлява група от клинични и академични дерматолози (списък), които вярват, че тази форма на уеб-базирана теледерматология може да бъде както личностно, така и професионално обогатяваща.

повече информация »
 

Рискови фактори за развитие на розацея

Научни статии
Рискови фактори за развитие на розацеяРозацеята е често срещано заболяване, но причините за него са неизвестни. За да опитат да намерят причините за него K. Abram и съавт. изследват чрез въпросници 172 пациента с розацея.
повече информация »
 

"Salle de Garde" - крепостта на специализанта

Любопитно

Salle de Garde - крепостта на специализантаКакви са ритуалите и традициите на френските специализанти по медицина? Къде намират убежище от напрегнатата работна среда? Къде се осъществяват социалните контакти и къде специализантите могат да бъдат шефове на своите шефове? ГОЛАТА истина ще ни разкрие нашият човек в Париж:

Д-р Иван Богданов

повече информация »
 

Локален диклофенак за актинични кератози

Научни статии
Локален диклофенак за актинични кератозиУважаеми колеги,
Локалният диклофенак 3% в 2,5% хилуронова киселина гел, може да бъде успешно лечение за актинични кератози като индуцира регресия на раковата трансформация.
повече информация »
 

Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при деца

Научни статии
Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при децаУважаеми колеги,
Прополисът и ехинацеята имат имуномодулаторни и антивирусни свойства като употребата им е сравнително безопасна. Проучване върху 135 души ( единично сляпо, рандомизирано) постига излекуване на вирусните брадавици при  повече от 70% от децата, за разлика от групата лекувана с ехинацея или плацебогрупата.

повече информация »
 

DermIS - един полезен онлайн атлас

Последни новини

DermIS - един полезен онлайн атлас В следващите седмици в Prodermaclub ще ви представим няколко полезни интернет страници, които всеки дерматолог може да използва в ежедневната си практика.


Започваме от DermIS.net, един интерактивен атлас по дерматология с богата база данни от хиляди снимки на различни дерматологични заболявания. Сайтът може да бъде разгледан на следния адрес:
http://dermis.net/

Снимките могат да бъдат разглеждани по два основни начина:

повече информация »
 

Честит 7-ми април

Последни новини

Честит 7-ми априлЧестит професионален празник, скъпи колеги!


Пожелаваме ви много здраве, любов и късмет! Дарявайки здраве, съхранявайте вашето, a в този ден намерете повече време за себе си!


От екипа на PRODERMACLUB

 

ПЕТДЕРМ вече на пазара

Любопитно
ПЕТДЕРМ вече на пазараФирма Knowing-Hough пуска на пазара нов хитов продукт - ПЕТДЕРМ. Разработената формула е уникална и предоставя на дерматолозите безценно и широкообхватно оръжие в борбата с редица дерматологични заболявания.

Всеки грам ПЕТДЕРМ крем/маз/разтвор/лак съдържа Betamethasone dipropionate, еквивалентен на 0.5 mg Betamethasone, 10 mg Clotrimazole, Gentamicin sulfate, еквивалентен на 1.0 mg Gentamicin, както и нови съставки 50 mg Acyclovir и 5 mg Dithranol. Допълнително в състава са вложени фотозащитна компонента с SPF 50 и вещества с емолиентно действие.

Показания за приложение на ПЕТДЕРМ са различни бактериални и микотични инфекции, херпес симплекс и херпес зостер инфекции, хронични дерматози като псориазис, питириазис рубра пиларис и лупус еритематозус, пиодерма гангренозум, еритема имагинатум, автоимунни булозни дерматози, синдром на Birt-Hogg-Dube-Hornstein-Knickenberg, синдром на Münchausen, обриви и други кожни болести.

Новият продукт може да бъде открит на пазара само на 1-ви април, след което разпространението му в търговската мрежа се преустановява.
 

Системни кортикостероиди и бременност

Научни статии
good_bad.gifУважаеми колеги,
Миналата седмица имаше запитване от един от нашите читатели за употребата на системни кортикостероиди по време на бременност.
Ние направихме справка в Pubmed базата данни. Резултатите, които намерихме бяха оскъдни, като нашето внимание привлякоха две статии, в които има някои противоречиви елементи.
повече информация »
 
Резултати 461 - 480 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени