Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Покана към авторите за Бр. 1 на списание “Дерматология и Венерология” за 2018 г.

Научни статии
Покана към авторите за Бр. 1 на списание “Дерматология и Венерология” за 2018 г.
Уважаеми колеги,

Редакционната колегия на списание “Дерматология и Венерология” Ви пожелава здрава и успешна 2018 година!
През новата година ще се постараем да запазим добрата инерция и отново да издадем 4 книжки. Надяваме се с Ваша помощ тази тенденция да се превърне в традиция.
Очакваме Вашите предложения за статии, които да бъдат публикувани в Бр. 1 за 2018 година.
Крайният срок за предаване на готовите материали е 31.01.2018 г.

Най-учтиво Ви молим при подготвянето на статиите да се съобразите с “Инструкциите за автори” публикувани на официалната страница на Българското дерматологично дружество:
 
http://www.bg-derm.org/?page_id=1551

Редакционна колегия на списание “Дерматология и Венерология”
 

Международно признатият термален център в La Roche Posay Франция,търси дерматолози

Последни новини

Международно признатият термален център в La Roche Posay Франция, търси множество дерматолози Centre thermal de LA ROCHE POSAY en France à 1 H 30 de Paris et 2h de Bordeaux, de réputation internationale et accueillant 8.000 patients / an, entièrement dédié à la dermatologie, RECHERCHE PLUSIEURS DERMATOLOGUES en 2018 pour faire face à l’augmentation de son activité et au départ en retraite de médecins.

Activités médicales diversifiées (hydrologie, consultations classiques, dermatologie esthétique - lasers si souhaitée, petite chirurgie, etc.), pathologies variées (eczémas, psoriasis, brûlure, séquelles cutanées diverses, etc.) ; conditions financières d’installation et d’exercice très intéressantes, installation libérale ou salariée, prise en charge de cours de langue française si nécessaire.

Pour plus de renseignements, contacter Rachid Ainouche par mail : This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ou par téléphone +33663687841

 

Международно признатият термален център в La Roche Posay Франция, чиято дейност е посветена изцяло на дерматологията, търси множество дерматолози, за да се справи с нарастваща активност и песиониране на кадри. Центърът се намира на 1 час и половина от Париж, на два часа от Бордо.

Дерматологичната активност в центърът е многообразна – класически консултации, хидрология, естетична медицина, малка хирургия, лазери, при желание. Работи се с варираща патология ( екзема, псориазис, изгаряния, и.т.н.)

Центърът предлага много интересни условия за организация на собствена частна дерматологична практика или работа на заплата, ако е необходимо курсове по френски език.

За повече информация може да се свържете с Г-н Рашид Енуш на тел : +33663687841, мейл : This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

 

CERN - 3 Алис (Купъри) в страната на чудесата

Любопитно
CERN - nerd hollyland
По време на 26-ия Конгрес на EADV в Женева, екипът на Prodermaclub.com посети Европейският център за ядрени проучвания (CERN) и най-накрая се накани да сподели преживяното. 
повече информация »
 

Нов учебник "Дерматопатология на мъжките гениталии"

Последни новини

Дерматопатология на мъжките гениталии - нов учебник

Уважаеми колеги, излезе нова монография с автори Георги Пехливанов и Илко Бакърджиев, озаглавена "Дерматопатология на мъжките гениталии". В учебника може да прочетете повече за анатомия на мъжките гениталии, дерматозите с локализация върху пениса, както и за различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания засягащи гениталиите. Не са пропуснати баланити и баланопостити, уретрити, преканцерози и тумори на пениса и др.

Подробно съдържание и описание на учебника може да прочетете по-долу.

повече информация »
 

EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”

Последни новини
EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”
Ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване” под редакцията на Чл. кор. проф. Д-р Николай Цанков, бе публикувано в последното издание на престижното дерматологично списание “European Journal of Dermatology” (EJD). Автор на ревюто е главният редактор на списанието Проф. Жан Канитакис, един от водещите европейски дерматолози. Този обзор идва в отговор на засиления интерес към изданието на книгата на английски език, което бе отпечатано от издателство Ламберт през 2016 година и за което Prodermaclub вече писа и следва ревюто на Доц. К. Праматаров, отпечатано в бр. 1 на списание “Дерматология и Венерология” за 2017 г.

повече информация »
 

СКРЪБНА ВЕСТ

Последни новини
СКРЪБНА ВЕСТ 
СКРЪБНА ВЕСТ


БЪЛГАРСКОТО ДЕРМАТОЛОГИЧНО ДРУЖЕСТВО
с прискърбие съобщава че на 14 май 2017 година почина 

Генерал-майор, Професор д-р СТОЯН ДИМИТРОВ ТОНЕВ, дмн
03.12.1953 – 14.05.2017

Внезапно и преждевременно ни напусна нашият колега и приятел, за който искрено скърбим.
Генерал-майор, Професор Стоян Тонев е известен в цялата страна дермато-венеролог, автор на над 120 публикации в България и чужбина, както и на 4 монографии и 2 наръчника в областта на дермато-венерологията и историята на медицината. 
През живота си професор Стоян Тонев заемаше много и високи властови позиции. Независимо от този факт той помагаше всеотдайно на всички, които се обръщаха към него, без да се съобразява с общественото им и материално положение. 
Българските дерматолози ще го запомнят като добър човек, с широка обща култура, с основно познаване на историята на Римската империя, дерматолог с разностранни интереси, събеседник и приятел, чието място ще остане завинаги празно.
 
Sit tibi terra levis, Professore!


Българско Дерматологично дружество
 
 
Поклонението ще се проведе в сряда, 17 май 2017 от 11 ч. в църквата "Св. Неделя". 

 

Хабилитиран български дерматолог похарчи собствени пари на конференция в чужбина

Любопитно
Хабилитиран български дерматолог похарчи собствени пари на конференция в чужбинаТрагичен инцидент помрачи последната международна дерматологична конференция. След завръщането на българската група в страната, стана ясно, че хабилитирано лице е похарчило 7 евро от собствени средства, за да си купи кафе и кроасан в чакалнята на летището. Хабилитираното лице коментира "Не знам как стaнa! Aз виках дълго да дойде някой представител, но те се бяха изпокрили. Сервитьорката ме гледаше злобно. Просто не знаех какво да направя, затова като на сън извадих портфейла и платих. Как ще живея с този срам сега?". Създадена е дарителска сметка, а всеки, който иска да помогне може да изпрати SMS на 17777 с текст DMS-kroasan. От известна фармацевтична фирма, разпространител на биологичен продукт за лечение на разноцветен лишей, вече са поели ангажимент да покрият следващата конференция на пострадалия.

Същевременно от Tуристическо дружество на българските дерматолози-моноглоти съобщиха за необичайно събитие. Двама членове на дружеството са забелязани извън изложбената площ на конгреса, в близост до залите с научна програма. Не е ясно какво е причинило тази поведенческа девиация, но случаят се проучва от Европейската академия по етология.
 

Веселин Марешки отваря клиника за естетична дерматология

Любопитно
Веселин Марешки отваря клиника за естетична дерматология
(снимка: фейсбук)
Депутатът Веселин Марешки обяви, че има намерение да отвори клиника по естетична медицина. "Това е един сектор от здравеопазването, който има нужда от реформиране. Цените, на които се предлагат естетичните процедури, са плод на картелно споразумение между представителите на статуквото. Аз искам българският народ да е здрав, затова предлагам евтини лекарства, но освен това искам да е и красив, затова ще предлагам и евтин ботокс." На въпросът как точно ще формира цените на услугите, които се очаква да бъдат поне с 50% по-ниски от тези, предлагани в момента, варненският бизнесмен отговори: "Ботокса си го произвеждам сам. Имам едни бомбирали консерви с бамя, които са ми залежали. Преди 5 години имаше няколко случая на отравяне с тях, но така и не ми даде сърце да ги изхвърля. Сигурен бях, че ще им намеря приложение. Аз и преди съм казвал: с каквото се захвана винаги е успешно. Имам вече няколко доволни пациенти. Вече цели две седмици усмивката не слиза от лицата им. Много е важно точно в кои мускули се правят инжекциите."
 
На въпросът къде точно ще се намира новата клиника, г-н Марешки отговори: "Амииии аз сега местя бизнеса в София. Отпуснали са ми някакви служебни помещения в сградата на НС. В парламентарната група на ПП "Воля" така или иначе сме все роднини, каквото имаме да обсъждаме си го обсъждаме вкъщи, та ми артисаха, а местоположението е отлично. Пък и помислете колко полезно би било, ако такава дейност се развива на територията на Народното събрание - това би повишило най-малко със 70% времето, което депутатите прекарват в парламента." На въпросът дали г-н Марешки очаква неговите нови колеги да се превърнат и в негови клиенти, той отговори категорично: "Разбира се! Те и сега голяма част са ми клиенти. Най-евтината Виагра е в моите аптеки. Предвидил съм специални примоции за тези народни представители, които ще бъдат депутати за първи път. За тях ще предлагаме увеличаване не само на устните, но и на самата уста. Депутати със стаж в парламента са ми споделяли, колко трудно им е било в началото да налапват цели депутатските кюфтета - знаете, че те са най-големи от всички депутатски кюфтета в ЕС. Нашите депутати нямат навика да дъвчат, те предимно поглъщат и докато се разшири достатъчно отвора, често те страдат от недохранване. Сега колегите ще могат да се захранват пълноценно още от първия ден."
 
Честният варненски бизнесмен обяви и своите планове за навлизане и в домейна на пластичната хирургия: "Имам планове и да поставям гръдни импланти. Така вече никой няма да си позволява да обвинява българските депутати в тесногръдие. А и това е, струва ми се, единственият начин да излезем с едни гърди пред румънците" 
 

En France un cabinet cherche dermatologue

Последни новини

280px-chteau_de_touffou2.jpgCabinet au sein d’un centre médical cherche dermatologue

AU SEIN D'UN CENTRE MÉDICAL PLURIDISCIPLINAIRE DE QUALITÉ PLEIN CENTRE VILLE, a cote du parc et de la piscine AVEC PARKING pour les PATIENTS et les MÉDECINS, ACCEUIL SECRÉTARIAT.
Cabinet spacieux et agréable, énorme clientèle, dermatochirurgie, photothérapie; possibilité de développer activité esthétique et lasers.
Possibilité d’association, collaboration, ou salarié, conditions très intéressantes.
Région agréable à deux heures de la Rochelle et l’ocean en voiture, a une heure trente de Paris en tgv, très bonne école d’aviation.
Si ce projet est susceptible de vous intéresser, et si vous êtes inscrit ou inscriptible ( pays de L’EU) au tableau de l’ordre des médecins, n'hésitez pas à me contacter,
soit par mail:  This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ,
soit par téléphone:  +33 5 49 93 15 02.

 

Нов учебник по приложна дерматотерапия

Последни новини

Нов учебник по приложна дерматотерапия

Уважаеми колеги,

Излезе нов учебник на български по приложна дерматотерапия с автори Асен Дурмишев и Любомир Дурмишев. Учебника може да закупите от страницата на издателството на БАН.

__________________

За едно десетилетие, както във всички области на знанието, така и в терапията на кожните болести, са настъпили осезаеми промени. Препоръките за лечение на някои заболявания са се променили значително. Някои лечебни препарати вече не могат да се открият в аптечната мрежа, но са се появили много нови медикаменти. В дерматологията навлиза нова група лечебни продукти, производни на антитела и протеини, участващи в патогенезата на псориазиса, автоимунните болести и туморите, наречени биологични средства. Част от тези препарати са достъпни и се прилагат в България и допълването им в разделите на съответните заболявания е една от важните промени в настоящото второ издание.


Днес дерматолозите разполагат с повече средства за лечение на хроничните болести на кожата, обособени като препарати, отпускани в аптеките без рецепта, и медицинска козметика, като част от тези препарати също са допълнени в съответните раздели.


Настоящият справочник, второ преработено и допълнено издание, може да бъде в помощ на специалистите и специализиращите дерматология и венерология лекари, на общопрактикуващите лекари, на медицинските специалисти, както и на студентите по медицина и дентална медицина в тяхната трудна и отговорна работа.

 

Резултати от анкета за избор на специалност

Любопитно
Резултати от анкета за избор на специалностСедемдесет и девет колеги, които гласуваха в анкетата на Prodermaclub, показаха, че основните мотиви на българския дерматолог да избере тази специалност, са интересът към клиничната дерматология (62 гласа) и фактът, че дерматологията е спокойна специалност без спешност и нощни смени (47 гласа).

Третото място с по 32 гласа делят три отговора:
- интерес към естетичната дерматология
- по-добро заплащане
- вдъхновяващ пример от преподавател

С интерес открихме, че 27 от отговорилите в анкетата, което е 34% от анкетираните, са избрали дерматологията по случайност, а 24 са били мотивирани от нещо "друго", за което не сме се сетили при задаване на възможните отговори.

Близо една трета от анкетираните са отбелязали отговор "дерматолог в семейството", което не е изненада и показва, че дерматологията в България е специалност със силно изразена фамилност.

От Продермаклуб обещаваме да повторим анкетата след 20 години и да сравним отговорите със сегашните!
 

Български автори в чужбина

Последни новини
bookengl_1.jpg
"Psoriasis as a systemic disease" editor Nikolai Tsankov, co-editors Ivan Grozdev, Ivan Bogdanov
 
В началото на м.август т.г.,академичното издателство LAMBERT Academic Press отпечата на английски език книгата "Psoriasis as a systemic disease" написана от учениците на чл.кореспондент Николай Цанков (изредени по азбучен ред): Димитър Антонов д.м.; Иван Богданов д.м.; Иван Гроздев д.м.; Здравка Демерджиева д.м.; Доц.Развигор Дърленски д.м.; Асен Желязков; доц. Живко Камарашев д.м.; Тодор Петков д.м. 
Това е едно от първите издания в света, които обособяват псориазиса като системно заболяване.
Книгата дава данни за научните и практически достижения на българската дерматологична школа в областта на етиологията и терапията на псориазиса, както и съвременни данни за епидемиологията, генетиката, отключващите фактори и патогенезата на заболяването. Описани са характерните клинични форми, хистологични особености и протичането на псориазис по време на бременност и в ранното детство.
Разгледани са в детайли съвместното протичане на болестта псориазис с артрит, атеросклероза, метаболен синдром, затлъстяване,чернодробни заболявания, болест на Крон, злокачествени заболявания, псориазис при пациенти на хемодиализно лечение и след бъбречна трансплантация, псориазис и стрес, псориазис и депресия, както и качеството на живот при заболелите. 
В раздела терапия са описани действията на всички достъпни биологични средства и т. нар. биосимиларс, както и достиженията на българската дерматология в областта на таласотерапията и лечението с Рифампицин. 
Отпечатването на тази книга е завръщане към традициите на българската дерматологична школа с публикуване на книги и монографии в чужбина. Книгата "Psoriasis as a systemic disease" прави достояние на широк кръг лекари и дерматолози от света съвременните схващания за псориазиса като системно заболяване, както и научните проучвания и публикации на българските дерматолози.
 

Нов термин замества "немеланоцитен кожен тумор"?

Последни новини

Нов термин замества немеланоцитен кожен тумор?Терминът "немеланоцитeн кожeн тумор" (НМКТ) се използва за различни ракови новообразувания, включително най-честите базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, но също така редица други като себацеен карцином, ангиосарком, различни тумори на придатъците, дерматофибросаркома протуберанс и др.

Време ли е да се въведе нов по-специфичен термин, който да обединява най-честите НМКТ, а именно базоцелуларен (БЦК) и спиноцелуларен (СЦК) карцином? Според един от последните материали на Американската академия по дерматология, подходящ обединителен термин е "кератиноцитен карцином", тъй като и БЦК, и СЦК произлизат от кератиноцитите.

 

Блиц-диагноза: Пиезогенни папули

Научни статии
Блиц-диагноза: Пиезогенни папулиВ новата рубрика на Prodermaclub "Блиц-диагноза" ще ви припомним някои дерматологични състояния с характерни промени по кожата, които позволяват мигновено поставяне на клинична диагноза, често без нужда от допълнителни изследвания.

Започваме с пиезогенните папули (гр. пиезо - налягане), които преставляват болезнени или асимптоматични херниации на мастна тъкан през дермата. Най-често пиезогенните папули (ПП) се появяват по петите и стъпалата, но са описани и в областта на китките.
 
повече информация »
 

Гайдлайн за лечение на акне - Част 1

Научни статии
Гайдлайн за лечение на акне - Част 1
Acne vulgaris е едно от честите заболявания, с които дерматологът се среща в своята практика. Предствяме на вашето внимание базиран на доказателства гайдлайн на Американската академия по дерматология, който повдига важни клинични въпроси за терапевтичното поведение при акне. 
 
 
повече информация »
 

Инструкции за авторите в списание "Дерматология и Венерология"

Последни новини
Инструкции за авторите в списание Дерматология и Венерология

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че се подготвя първият за 2016 г. брой на списание "Дерматология и Венерология". Крайният срок за подаване на материали за списанието е 2 май 2016 г. В тази връзка предлагаме на вашето внимание инструкциите към авторите за подготовка на статии и оформянаето на литературата към тях.

 

повече информация »
 

Членски внос към БДД за 2016 г.

Последни новини
Члеснки внос към БДД за 2016 г.
Уважаеми колеги,

УС на БДД напомня на колегите, които не са платили членски внос за 2016 година, че това може да бъде направено по банков път на сметката на дружеството или на място по време на мастър класа по педиатрична дерматология.
Платеният за 2016 г. членски внос дава възможност за редуцирани такси участие за Мастър класа по педиатрична дерматология 2016, Ноемврийски дерматологични дни 2016 и Региоанлната конференция по практическа дерматология - Трявна 2016. 
Членският внос (специалисти по дерматология – 50 лв, докторанти и специализанти – 30 лв) следва да бъде платен индивидуално и поименно по банков път на сметката на дружеството:

Българско Дерматологично Дружество
Първа Инвестиционна Банка
BIC/SWIFT: FINVBGSF
IBAN: BG49FINV91501000227160

Като причина за плащането трябва да бъде упомената “членски внос 2016 г.”
Членството в Българското дерматологично дружество се удостоверява с издаване на членска карта.
 

За нацистите, оставили имената си в историята на медицината (засега...)

Любопитно
НацистиСъвсем скоро, по време на обучение, посветено на псориатичния артрит, споменаването на синдрома на Райтер доведе до остра реакция от страна Проф. Кристиан Райх, водещ на събитието. "Райтер беше един стар нацист и името му не трябва да бъде споменавано" беше краткият, но запомнящ се коментар на Проф. Райх, който е бил на 4 години, когато през 1969 г. Ханс Райтер умира на 88 години в провинциалната си вила.
 
Каква е причината за тази реакция и трябва ли да извадим "синдром на Райтер" и "грануломатоза на Вегенер" от речника си? Преценете сами от кратката биографична справка за Ханс Райтер и Фридрих Вегенер.
 
повече информация »
 

Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статия

Любопитно
Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статияProdermaclub научи, че тази сутрин от университетска дерматологична клиника е бил изписан пациент без да бъде описан в статия или поне включен в презентация. Ще запазим името на клиниката в тайна, за да не навредим на реномето ѝ. Ситуацията е още по-невероятна, поради факта, че преди изписването, хабилитирано лице от клиниката е поставило на пациента съвсем обикновена диагноза. Не е изключетно инцидентът да доведе до сериозни последствия при бъдеща акредитация на съответната катедра. Източник от клиниката, пожелал анонимност заяви следното:
- Всички сме разочаровани и леко уплашени от това грубо погазване на академичния дух. Специализантите и докторантите са в шок и напълно обезверени обмислят напускане на страната. Ръководството съвещава спешно и вече прие план за възвръщане на авторитета на клиниката. Като първа задължителна мярка, при всеки пациент, преди назначаването на Алергозан и охладителен крем, трябва да бъдат споменати и документирани минимум 12 диференциални диагнози.
 

И козметичните центрове на протест

Любопитно
Протести на козметичните центрове заради идентификаторите на устниКозметични центрове от цялата страна готвят протести, свързани с намерението на Министерството на здравеопазването да замени пръстовите отпечатъци като метод за идентификация, с отпечатъци от устни. Според МЗ отпечатъците от устни са също толкова уникални, колкото и пръстовите:
- Какво ще правим, ако пациентът е останал без ръце след някакъв инцидент, например? Да му откажем лечение ли? Всички обаче имат устни, нали така? - коментира експерт от здравното министерство пред Prodermaclub. - Вече сме изготвили условията за обществената поръчка за USB устни идентификатори (на снимката, бел.р.) - допълни още той.

повече информация »
 
Резултати 41 - 60 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени