Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Интервю с Д-р Мариела Хитова, управител на „Център за кожно-венерически заболявания" ЕООД София

Последни новини

Интервю с Д-р Мариела Хитова, управител на „Център за кожно-венерически заболявания ЕООД СофияУважаеми колеги,

Представяме ви интервю с д-р Мариела Хитова, управител на „Център за кожно-венерически заболявания" ЕООД София, по-известен като Кожен Диспансер, София.

Д-р Хитова, какво ново в Кожния Диспансер?
Новото е това, че вече се пререгистрирахме съобразно промените в Закона за Лечебните Заведения и от началото на месеца името ни е Център за кожно-венерически болести. Напълно съм убедена, че ще покрием Второ ниво на компетентност по Медицинските Стандарти в нашата специалност. Всъщност, който е идвал в Центъра знае, че обемът ни дейности обхваща почти всички направления на дерматологията и визможностите за диагностика и лечение при нас са на изключително високо ниво. Тук искам да благодаря още веднъж за безрезервната и докрай подкрепа на проф. Цанков и ген. Тонев, без чиито усилия нямаше да успеем да се запазим като структура.

Това променя ли нещо?
Дейността се запазва. Остава да се изясни начинът на финансиране, но това са преговори между министерствата. Ние не разполагаме с леглова база, не работим с НЗОК и в доста голяма част за издръжката си, освен на общинска субсидия, разчитаме на собствените приходи от платени медицински услуги.

повече информация »
 

Най-ефективната поддържаща терапия при лечение на акне: Анти акне дълбоко почистващ тоник Clear Face

Последни новини
Най-ефективната поддържаща терапия при лечение на акне: Анти акне дълбоко почистващ тоник Clear FaceАнти акне дълбоко почистващият тоник Clear Face на Sebamed осигурява дълбоко почистване на порите, за да се премахнат излишните мазнини и бактерии. Той подпомага връщането на баланса на нормалната кожна микрофлора, като инхибира развитието на акне причиняващите бактерии със своето pH от 5.5. Тоникът премахва излишният себум, като в същото време овлажнява кожата с екстрактите си от краставица и хидролизирана коприна. Алантоин и екстракт от хамемелис успокояват кожата. Пантенолът помага за регенерацията на кожните клетки. 100% без съдържание на мазнини.
повече информация »
 

Има ли връзка между херпес вирусите и пемфигус вулгарис

Научни статии
Има ли връзка между херпес вирусите и пемфигус вулгарисПемфигусът е автоимунно заболяване, резултат от взаимодействието на ендогенни и екзогенни фактори. Смята се , че някои от факторите на околната среда са херпесвирусите 1, 2 и 8.
Това  е едно проучване, което се опитва да установи наличието на херпесвируси при 38 пациента с пемфигус вулгарис.
повече информация »
 

Ролята на HHV-6, EBV и CMV в етиопатогенезата на различните типове кожни лекарствени реакции

Научни статии
Ролята на HHV-6, EBV и CMV в етиопатогенезата на различните типове кожни лекарствени реакцииНаскоро беше установено, че drug-induced hypersensitivity syndrome (DIHS) е свързан с реактивация на HHV-6, EBV и CMV. Интересно е дали тези вируси имат отношение към другите типове кожни лекарствени реакции.  Това е едно проучване, което се опитва да даде отговор, тъй като в литературата все още няма подобни данни.

повече информация »
 

Синдром на Sweet

Научни статии
Синдром на SweetСиндромът на  Sweet e рядко заболяване, което се характеризира с остра поява на еритемни папули и плаки, които хистологично са представени от обилен дермален неутрофилен инфилтрат и едем.  Обикновено са повишени и серумните маркери на възпалението, като в периферната кръв се наблюдава и неутрофилия.
повече информация »
 

Успех в лечението на единичните лезии при акне: Анти акне гел против пъпки Clear Face на Sebamed

Последни новини

Успех в лечението на единичните лезии при акне: Анти акне гел против пъпки Clear Face на SebamedВъзпалената кожа се лекува бързо чрез селективно изсушаване на пъпките. Анти акне гел против пъпки Clear Face на Sebamed осигурява правилна грижа против единични лезии и комедони. Намалява възпалението и изсушава образуванията в следствие на акне. Пантенолът и алантоинът подпомагат регенерацията на клетките. Със своето рН 5.5, еднакво с това на здравата кожа, гелът анти акне стабилизира естествения защитен слой, който се бори с акне-причиняващата бактерия Propionobacterium acnes и предпазва от повторното образуване на акне и комедони. 100% без съдържание на мазнини.

 

повече информация »
 

Статини в дерматологията

Научни статии
Статини в дерматологиятаСтатините са компетитивни инхибитори на 3-hydroxy-3-methylyglutaryl-coenzyme A редуктазата и намаляват нивата на LDL. 
повече информация »
 

Нова идея за почистване на кожата при акне: Антибактериална пяна за почистване Clear Face на Sebamed

Последни новини
Нова идея за почистване на кожата при акне: Антибактериална пяна за почистване Clear Face на SebamedСерията медицинска козметика Clear Face на Sebamed е с pH 5.5, което инхибира пролиферацията на акне-причиняващите бактерии и стабилизира киселинната мантия на кожата. Пантенолът подпомага регенарацията на кожата. Всички продукти от серията са 100% без съдържание на сапун и мазнини.
Антибактериалнта пяна за почистване Clear Face е особено подходяща при възпалителни форми на акне. Активната съставка Монталин С40 (извлечена от кокос) разрушава стената на акне-причиняващата бактерия Propionobacterium acnes и има антибактериален и хидратиращ ефект едновременно. Ефективно намалява комедоните и пъпките. Цялостно почиства порите без да изсушава кожата.
повече информация »
 

Анти-акне продукти с pH 5.5 и Монталин С40 инхибират пролиферацията на акне-причиняващите бактерии

Последни новини

Анти-акне продукти с pH 5.5 и Монталин С40 инхибират пролиферацията на акне-причиняващите бактерии80% от всички подрастващи развиват акне. Повечето случаи са леки до умерени с преобладаване на комедони и по-малко папули и пустули. Въпреки че тези случаи не са тежки и често не се нуждаят от терапия, пациентите се чувстват белязани и страдат много от този проблем. Опитите да се премахнат тези „белези“ с неподходящи средства, често задълбочава дехидратацията и раздразнението на кожата.
Серията медицинска козметика Clear Face на Sebamed е с pH 5.5, което инхибира пролиферацията на акне-причиняващите бактерии и стабилизира киселинната мантия на кожата. Пантенолът подпомага регенарацията на кожата. Всички продукти от серията са 100% без мазнини. Активната съставка: Монталин С40 – разрушава стената на Propionobacterium acnes.

 

повече информация »
 

Шампоан с пироктон оламин надеждно отстранява пърхота и сърбежа и балансира омазняването на скалпа

Последни новини

Шампоан с пироктон оламин надеждно отстранява пърхота и сърбежа и балансира омазняването на скалпаШампоанът против пърхут на Sebamed е специално формулиран с меки активни почистващи субстанции за нежно почистване на косата и скалпа, като премахва всички видими прояви на пърхота, почиства и поддържа естествената  защитна  функция на кожата на главата. Грижи се и предпазва косата и скалпа със стойност на рН от 5.5.
Формула без сапун, намалява пърхута чрез активната си съставка- пироктон оламин. Овлажняващите съставки съживяват косата и я поддържат силна и блестяща. Нормалното за кожата рН 5,5 подпомага изграждането на ацидната обвивка на кожата на скалпа.
За нормална, предразположена към омазняване и мазна коса и скалп, против пърхут.

 

повече информация »
 

Кожни метастази при белодробен карцином

Научни статии
Кожни метастази при белодробен карциномМалигнените заболявания на вътрешните органи рядко дават кожни метастази. Белодробният карцином,  за разлика,  може да бъде открит паралелно с кожни метастази или самите метастази да доведат от диагнозата му.
повече информация »
 

Безопасност на общата анестезия при деца

Научни статии

Безопасност на общата анестезия при децаПроучването е за период от три години и обхваща 226 деца, на възраст между 3 месеца и 18 години, претърпели 681 дерматологични хирургични интервенции под обща анестезия (ОС) в американска педиатрична болница. Тези интервенции включват главно ексцизии на кожни тумори и лазерно лечение на хемангиоми.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Шампоан без сапун с NHE комплекс намалява косопада чрез активиране на нормалната функцията на скалпa

Последни новини
Шампоан без сапун с NHE комплекс намалява косопада чрез активиране на нормалната функцията на скалпaШампоанът против косопад на Sebamed почиства изключително нежно и поддържа естествената  защитна  функция на кожата на скалпа. Грижи се и предпазва косата и скалпа със стойност на рН от 5.5.
Формула без сапун, намалява косопада чрез активиране на нормалната функцията на скалпа. Съдържа NHE комплекс, получен от витамин В подобното вещество- ниацин. Тъй като ниацин има разширяващ ефект върху кръвоносните съдове и капилярите, се увеличава циркулацията на скалпа и се стимулира растежа на косата. NHE комплексът заедно със съдържащият се кофеин, подобряват кръвообращението в кожата на скалпа. Шампоанът съдържа натурален екстракт от Гинко билоба, подпомагащ положителното действие на NHE комплекса и храненето на корените на косата. Притежава и противопърхутен ефект. Нормалното за кожата рН 5,5 стабилизира структурата на косъма, като прави косата по-малко податлива на изсушаване, заплитане и накъсване и я поддържа силна и блестяща.

повече информация »
 

Суицидният риск при болни от акне вероятно не е свързан с терапията, а с тежестта на забoляването

Научни статии
Суицидният риск при болни от акне вероятно не е свързан с терапията, а с тежестта на забoляванетоПроучване, проведено в Осло и публикувано в Journal of Investigative Dermatology, показва, че повишената склонност към самоубийство при юноши на възраст 18-19 години, страдащи от тежко акне най-вероятно е свързана с тежестта на заболяването, а не с провежданата терапия. Като най-честа причина за повишен суициден риск досега е изтъквано лечението с изотретиноин.
повече информация »
 

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата

Научни статии

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата Алопеция ареата тоталис е заболяване с лоша прогноза и множество различни лечения, които за съжаление не са особено ефективни и имат различни нежелани ефекти. Ретроспективно проучване включващо 33 пациенти, лекувани с метотрексат (15 до 25 мг / седмица), а при 19 пациенти е добавен и преднизон перорално (10 до 20 мг / ден).

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Внимание! “Barbie drugs”

Научни статии

Внимание!  “Barbie drugs”Меланокортинови (алфа-MSH) пептидни аналози са синтезирани немалко в последните тридесет години и интересът към тях е сериозен. Те имат способността да стимулират пигментацията и следователно могат да предизвикат "слънчев загар без слънце".

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Освежаващ душ-гел без сапун с pH 5.5 е от ключово значение за нормалната влажност и тургор на кожата

Последни новини

Освежаващ душ-гел без сапун с pH 5.5 е от ключово значение за нормалната влажност и тургор на кожатаЗдравата кожа се характеризира с естествена киселинна обвивка с pH 5.5. Киселинната обвивка предпазва от бактерии, гъбички и други патогени, намиращи се в околната среда. След употреба на измивни средства, съдържащи сапуни,  кожата на тялото, лицето и ръцете често реагира с изсушаване, раздразнение, алергични реакции или дори с възпаление.
За да защити и укрепи здравето на кожата, Sebamed разработи специално формулиран освежаващ душ-гел 100% без сапун и алкали.  Освежаващият душ-гел е подходящ за много често измиване на кожата на цялото тяло при чувствителна, нормална към мазна кожа, както и при активнo спортуващи.

 

повече информация »
 

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиоми

Научни статии

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиомиОще преди резултатите от провежданите контролирани проучвания да са известни, пропранолол се превърна в първи избор за лечение на тежки форми на хемангиоми. Известно е, че невероятната им ефикасност, е била открита случайно, при употреба на пропранолол при дете по друг повод от д-р Кристин Леоте-Лабрез.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

NEOPSORAL- ново средство в помощ на терапията на псориазис

Последни новини
NEOPSORAL- ново средство в помощ на терапията на псориазис -    Ускорява възстановителните процеси в кожата, като бързо повлява еритема, индурацията на плаките, десквамацията и пруритуса.
-    Притежава противовъзпалително и имуномодулиращо действие, които водят до намаляване на тежестта на симптомите на псориазиса по PASI след 8 седмично приложение.
-    Намалява васкуларизацията, като нормализира пропускливостта на съдовете и ограничава ангиогенезата.
-    Подобрява чернодробната функция и елиминира ендотоксините.
-    Осигурява витамини от ключово значение за нормалното функциониране и метаболизма на структурите на кожата.
-    Позволява приложение при всички възрасти без ограничения за продължителността на прием.
-    Няма противопоказания за приложение.
-    Не предизвиква лекарствени взаимодействия и позволява комбинирането с други средства.
-    Липсват ограничения за продължителността на прием на NEOPSORAL.
повече информация »
 

Педиатричните дерматози в Египет

Научни статии
Педиатричните дерматози в ЕгипетТова са резултати от проучване проведено в Кайро, целящo изследването на педиатричните дерматози в Кайро.
Изследвани са 3049 пациенти.
Пикът  на прегледите е през лятото (42,57%). Повечето от поставените диагнози са инфекции (52.87%), като най-често срещано е импетигото  (12.04%). 
повече информация »
 
Резултати 381 - 400 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени