Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматит

Научни статии

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматитСпоред публикация в New England Journal of Medicine, колектив от Мюнхен е потвърждават важна хипотеза за патогенезата на екземата и псориазиса. Според изследванията проведение в Центъра за Алергия и Околна среда (ZAUM) в Мюнхен, причините за атопичен дерматит и екзема се крият в нарушена имунологична памет. Проучването се базира върху изследването на малка група от пациенти, с по-рядката асоциация между двете заболявания. Резултатите показват, че Т-клетките в кожата активират инфламаторна програма, която причинява атопичен дерматит или псориазис. Имунният отговор при атопичен дерматит се инициира от Т-лимфоцити, които разпознават чужди за тялото субстаниции като полени, домашен прах и др. При псориазис все още не е ясно кои молекули са отговорни за този процес.

Снимка - интернет 

 

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични деца

Научни статии

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични децаСпоред ново проучване от Дания, съществуват маркери за атопия, които са налице много преди да се появят симптоми, дори при бебета на няколко месеца. Такъв биомаркер според проучването е еозинофилен протеин-Х (u-EPX), като повишените му стойности в урината на новородени са свързани с по-висок риск за алергична сенсибилизация, носна еозинофилия и екзема по-късно в живота.

Снимка: интернет

повече информация »
 

Канабис и кожни заболявания

Научни статии
Канабис и кожни заболявания

От незапомнени времена, човекът има особени взаимоотношения с канабиса. Кръвопролитни войни са се водели за конопа, от който са се правели най-здравите корабни въжета, но в същото време е използван и за забавление и доставяне на удоволствие. Продермаклуб вече писа за някои от интересните медицински приложения на марихуаната дори и в дерматологията. Считаме за нужно обаче да споменем и някои от състоянията, които могат да се предизвикат от употребата й. 

(снимка: интернет)

 

 

повече информация »
 

Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол

Научни статии
Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол
Използването на локални кортикостероиди и локални антимикотици е често в лечението на себорейния дерматит. Целта на това проучване обаче, е да докаже че комбинацията от clobetasol propionate 0·05% шампоан и ketoconazole 2% шампоан за лечение на умерен до тежък себореен дерматит на скалпа. Проучването е рандомизирано и двойно сляпо и се състои от 3 фази, всяка от които по 4 седмици. 
 
(снимка: интернет) 
повече информация »
 

Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 деца

Научни статии
Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 децаОт скоро в литературата зачестиха съобщенията представящи пропанолол като безопасно и ефективно средство за лечение на хемангиоми.

Автори от Утрехт, Холандия изследват ефектите и страничните ефекти на пропаноло при 28 деца - 21 момичета и 7 момчета на средна възраст в началото на терапията - 8,8 месеца.
повече информация »
 

Контактната алергия "помага" на имунната система срещу рак?

Научни статии
Контактната алергия помага на имунната система срещу рак?Смята се, че около 20% от населението страда от алергия към едно или повече химични вещества, които съставят стандартната европейска серия за patch тестуване. Редица проучвания изследват връзката между тип I алергии и малигнени заболявания, но малко търсят зависимост между появата на контактна алергия от тип IV и честотата на различните видове рак.

Авторите на проучването свързват две клинични бази данни, за да открият възможна асоциация между контактна алергия и рак.
повече информация »
 

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?

Научни статии

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?Невротоксините са големи по размер молекули и досега е било невъзможно да бъдат транспортирани през кожата без инжектиране. Нова технология създава отвор в клетъчните мембрани, който позволява на молекулите на ботулиновия токсин А да проникнат в дълбочина до нервите и мускулите, преминавайки кожната бариера без използване на игли.

Иновативен продукт на Revance е във втора фаза на проучване като на този етап се оценява действието му единствено върху т.нар. бръчки тип "пачи крак". Резултатите, обхващащи повече от 550 души, засега са обещаващи със статистически значима ефикасност, голяма продължителност на действието, както и много ниска честота на страничните ефекти.

повече информация »
 

Болест срещу болест

Научни статии
Болест срещу болестВъзможно ли е псориазисът да се изправи срещу неопластичните заболявания и това да бъде едно от неговите предимства ?
Интересно е,  че някои от цитокините , имащи ефект върху меланогенезата участват и в патогенезата на псориазиса.
Дали невусите при псориатиците са същия брой като при здрави хора.
Авторите на това проучване анализират проспективно 93- ма възрастни пациенти с псориазис и 174 здрави контроли. Те сравняват броя на бемките на единица площ  и нивата на IL-1α, IL-6 и TNF-α в серума.


повече информация »
 

Нови правила за обозначаване на слънцезащитните средства

Последни новини
Нови правила за обозначаване на слънцезащитните средства
Американската Федерална Агенция по Лекарствата пусна съобщение за медиите на 14 юни 2011, с което предлага нови, модерни стандарти за отбелязване на ефективност на слънцезащитните кремове. Целта на тази мярка е да се подпомогнат потребителите в избора на слънцезащитни средства и така да се намали риска от рак и преждевременно стареене на кожата, както и да се предотвратят изгаряния на кожата от слънчева радиация. 
 
(снимка: интернет)
 
повече информация »
 

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?

Научни статии

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?Авторите изследват две групи пациенти  разделени от възрастта 18 години. Изследвани са 81 възрастни и 43 деца, сравнени с контролна група от 114 съответстващи си по пол и възраст лица.

повече информация »
 

Скръбна вест: Почина Доц. д-р Любен Боянов

Последни новини
Скръбна вест: Почина Доц. д-р Любен Боянов
Българското Дерматологично Дружество с прискърбие съобщава, че на 8 юни 2011 година почина Доц. д-р Любен Боянов Стоянов (17.04.1921 - 08.06.2011). Доц. д-р Любен Боянов бе отличен диагностик и морфолог, лекар с широка обща и медицинска култура, дългогодишен главен редактор на сп. "Дерматология и венерология".

Ученик на Проф. Любен Попов, той бе един от най-ерудираните представители на българската дерматологична школа, учител на поколения български дерматолози, на които остави блестящи описания на дерматологичната казуистика.

SIT TIBI TERRA LEVIS, PROFESSORE!

Българско Дерматологично Дружество
 

88% фенол - по добре НЕ

Научни статии
88% фенолДевизът "всичко или нищо" като че ли е залегнал в решението за депигментиране на остатъчната пигментация на кожата при витилиго универсалис. Този избор е по лесен и логичен. Какви са средствата с които разполагаме за този тип терапия? K.M. AlGhamdi  и A. Kumar обстойно и прилежно преглеждат писанията в литературата по този въпрос.
За нас те откриват следните интересни факти:
повече информация »
 

Локалните кортикостероиди всяват страх

Научни статии
Локалните кортикостероиди всяват страх Все още локалите кориткостероиди са основна терапия при атопичен дерматит. Всички знаем обаче за фобията от кортикостероиди , която е причина за провал на назначената терапия. Какви са аспектите на тази фобия, причините за нея и нейната  честота?  За да отговорят на този въпрос H. Aubert-Wastiaux и неговите помощници залягат над 208 въпросника раздадени в 5 университетски клиники и 53 частни практики.
повече информация »
 

Супергероите срещу HIV

Научни статии

v_krak_s_vremeto_jpg_1280x800.jpgВ отговор на лавинообразно нарастващата заболеваемост от HIV сред Южноафриканската младеж, група от професионалисти от различни специалности подготвя няколко серии от фотокомикси, в които разглеждат различни проблеми свързани с епидемията от HIV и други сексуално преносими заболявания. 

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Използват уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?

Любопитно
Използват ли се уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?
Онлайн дерматологичните атласи, създадени с образователна цел и предназначени, за да помагат на лекарите при поставяне на дерматологични диагнози, се използват като заместител на порнографските сайтове, според проучване от университета Джон Хопкинс.

Д-р Кристоф Леман от университета Джон Хопкинс започва разследване, след като забелязва, че броят на търсения за изображения, показващи областта на гениталиите, е необичайно висок. 
 
повече информация »
 

Ефикасна ли е хомеопатията в дерматологията: Какво казва науката?

Любопитно
Ефикасна ли е хомеопатията в дерматологията: Какво казва науката ?Хомеопатичните средства са рутинно използвани за терапия на кожните болести, но въпреки това в литературата  липсват доказателства за тяхната ефективност.
T. Simonart и съавтори се заравят дълбоко в темата и се опитват да намерят научни доказателства за ефективността на хомеопатичните средства в дерматологията.
повече информация »
 

EJD - Ъгълче за специализанта

Последни новини
logo.jpg Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че The European Journal of Dermatology (EJD) започва нова рубрика, наречена Residents’ Corner или "Ъгълът на специализанта" (където явно му е мястото, според тях). Тази рубрика е посветена на специализанта по дерматология и ще му предостави място да изкаже своята позиция. Екипът на Продермаклуб ги поздравява специално за това революционно решение и им пожелава тази рубрика да се задържи поне в 3 броя от списанието. От редакцията наблягат на възможността в тази рубрика да се публикуват Ваши проучвания или клинични случаи под формата на Quiz, като техни резюмета ще бъдат публикувани и в PubMed. За целта трябва да бъдат следвани следните редакционни указания. Вашият принос можете да оставите ТУК, а първата част на рубриката можете да видите ТУК. Заслужава си да хвърлите едно око!
 

Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativa

Научни статии
Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativaHidradenitis suppurativa (HS) е тежко хронично възпалително заболяване засягащо апокринните жлези.  Болестта е трудно контролируема с локална терапия, перорални антибиoтици и ретиноиди. В последните години се появяват съобщения, че анти -TNF препарати могат да бъдат ефективни при някои пациенти.

повече информация »
 

Фотопротекцията - малко известни факти

Научни статии

Фотопротекцията - малко известни фактиМоже за Вас специално да са добре известни, но така или иначе сте започнали да четете - Защо не проверите?

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

По името ще ги познаете?

Любопитно
По името ще ги познаете?
Уважаеми колеги, в следващите редове ще се опитаме да си изясним произхода и употребата на някои основни термини, които се използват като названия на най-разпространените вирусни екзантеми, т.нар. "шарки". Ще съпоставим имената, които използваме в България с английските им аналози.

Искрено се надяваме да не пренесем и на вас заразното объркване, до което понякога водят несъответствията в тази терминология. Не сме си поставяли за цел да събираме всички народни имена за различните заболявания, но ще се радваме ако в коментари споделите с нас тези, които сме пропуснали.

повече информация »
 
Резултати 281 - 300 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени