Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Колхицин в лечението на цикатризиращ пемфигоид

Научни статии
Колхицин в лечението на цикатризиращ пемфигоидЦикатризиращият пемфигоид има хроничен и опустошаващ ход.  Лечението му изисква продължителен прием на кортикостероиди поради което са необходими безопасни и ефективни кортикостероид - щадящи агенти.
повече информация »
 

10 години терапия на андрогенна алопеция с Finasteride

Научни статии
10 години терапия на андрогенна алопеция с Finasteride Finasteride 1 mg е показан за терапия на адрогенна алопeция при мъже.  В литературата обаче не съществуват данни за по-голям от 5 годишен период на проследяване за тази терапия.
По тази причина са проучени (неконтролирано) 118 мъже на възраст между 20 и 61 годишна възраст получаващи Finasteride 1 mg дневно. По-добро повлияване се наблюдава при мъже над 30 години.
повече информация »
 

Сравнително проучване на ефективността на локален перметрин и орален ивермектин при скабиес

Научни статии
Сравнително проучване на ефективността на локален перметрин и орален ивермектин при скабиес
Представяме ви резултатите от проучване, което сравнява терапевтичната ефикасност на еднократното прилагане на локален 5% перметрин с тази на орално приет ивермектин (200 μg/kg/доза), приложен еднократно или в две дози при пациенти със скабиес.

120 клинично диагностицирани случаи на краста (>5 годишна възраст и/или >15 кг) са били рандомизирани в три терапевтични групи A, B, C по 40 пациенти;
Група А - Получаващи локално 5% перметрин 
Група B - Получаващи ивермектин p.o. (200 μg/kg/доза) в еднократна доза 
група С - Получаващи ивермектин p.o. (200 μg/kg/доза) в две дози през интервал от две седмици
 
снимка: интернет 

повече информация »
 

Ботулинов токсин А гел за локално приложение

Научни статии

Ботулинов токсин А гел за локално приложениеБотулинов токсин А под формата на гел чака одобрението на FDA. Продуктът е патентован от Revance Therpeutics Inc. и е преминал вече рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване на ефикасност и безопасност при третиране на "пачи крак".

(снимка: интернет) 

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на козметичната дерматология от ISA 2011.

повече информация »
 

Начин на живот и екзема по ръцете

Научни статии
Начин на живот и екзема по ръцетеНе се знае много за влиянието на начина на живот върху екземата по ръцете.  Затова са изследвани  27 994 произволно избрани пациента.
повече информация »
 

Екзема и рак

Научни статии
Екзема и ракЗа да определят риска от неопластични заболявания между  индивидите с екзема , алергичен ринит  и астма Hwang и сътр. изследват 997 729 случайно избрани пациенти за периода 1996-2008.
повече информация »
 

Предпазва ли кърменето от екзема?

Научни статии

Предпазва ли кърменето от екзема?Редица организации препоръчват новородените да се хранят единствено с майчина кърма най-малко до четвъртия месец като предпазна мярка срещу развиване на алергично заболяване. Проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, обхваща над 50 хиляди деца между 8 и 12 години в 21 страни. Събрана е информация за кърменето и появата на екзема чрез въпросници, попълвани от родителите. Допълнително децата са преглеждани за екзема във флексорните зони и е извършено прик тестуване.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Псориазис и Атопичен дерматит - и болестите могат да се мразят

Научни статии

Псориазис и Атопичен дерматит - и болестите могат да се мразятЗа този антагонизъм се говори отдавна и е по-известен като TH1/TH2-хипотеза. Тази хипотеза се основава на факта, че пациенти с TH2-доминиращи заболявания като атопичен дерматит и астма са сравнително защитени от TH1-доминиращи заболявания като захарен диабет, ревматоиден артрит или псориазис.

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматоалергологията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Oracea - новости в лечението на розацеа

Научни статии
Oracea - новости в лечението на розацеа

Oracea представлява ново противовъзпалително лечение с използване на суб-антимикробни дози на доксициклин с частично ретардно действие.

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматотерапията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

По-висок риск от немеланомни кожни тумори при повишени нива на витамин Д в серума

Научни статии
По-голям риск от немеланомни кожни тумори при по-високи нива на витамин Д в серумаСпоред проучване публикувано в Archives of Dermatology на 15-ти август тази година, рискът за немеланомни кожни тумори нараства при по-високи нива на витамин Д в серума. Проучването покрива 5 годишен период и обхваща над 3000 пациенти, първоначално изследвани и консултирани за остеопороза или намалена костна плътност. Резултатите показват, че повишените нива на 25-хидроксивитамин Д в серума са свързани със значително увеличен риск от немеланомни кожни тумори. В областите на тялото с по-малко излагане на ултравиолетови лъчи асоциацията не е статистически значима. Авторите срещат затруднения в интерпретацията на тези резултати поради сложните взаимоотношения между витамин Д, ултравиолетовата светлина и немаланомните тумори на кожата.
повече информация »
 

Нов бърз тест предвижда риска от синдром на Stevens-Johnson

Научни статии

Нов бърз тест предвижда риска от синдром на Stevens-JohnsonСиндрома на Stevens Johnson (SJS) и токсичната епидермална некролиза (TEN) са сред най-тежките кожно-лигавични лекарствени реакции с висока смъртност. Цитотоксичният протеин гранулизин се среща във високи концентрации в мехурното съдържимо при пациенти с SJS/TEN. Последни проучвания показват, че нивото на гранулизин в серума е значително увеличено при пациенти с SJS/TEN. Интересен е фактът, че тези увеличени нива се откриват още преди развитие на характерните кожно-лигавични промени.
Това откритие води до разработването от Fujita и колектив на бърз имунохроматографски тест за повишен серумен гранузилин. 

повече информация »
 

Кожните диспансери – фалит по собствено желание?

Последни новини
Кожните диспансери – фалит по собствено желание?Уважаеми колеги,

Представяме на вашето внимание интервю с чл. кор. Проф. Николай Цанков публикувано на интернет страницата www.zdrave.net. Интервюто засяга проблемът с оцеляването на кожните диспансери в България. 

повече информация »
 

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите

Научни статии

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите и Тклетъчни лимАлитретиноинът (Токтино) сравнително отскоро бе прибавен към арсенала от медикаменти за лечение на хроничната екзема на дланите (ХЕД) и резултатите са до такава степен обнадеждаващи, че някои автори побързаха да обявят ХЕД за "Токтино-дефицитен синдром". 

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматотерапията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

270 пациента/639 меланома

Научни статии
270 пациента/639 меланомаРазвитието на повече от един първичен меланом при един пациент е често около 1,2 - 8,2 % от случаите според последни проучвания.
При 270 души са наблюдавани клиничните, хистологичните и епидемиологични характеристики на първичните множестввени меланоми.
Резултатите:
повече информация »
 

FDA одобри имиквимод 2,5% за актинични кератози

Последни новини
FDA одобри имиквимод 2,5% за актинични кератозиНа 19-юли тази година FDA - одобри имиквмод 2,5 % за лечение на актинични кератози.
Новата формула може да се използва на по лицето или скалпа в 6 седмичен дозов цикъл.
Вече съществува имиквимод 3,75% одобрен за тази индикация.
повече информация »
 

Колко болни са кожно болните?

Научни статии
Колко болни са кожно болните?

 Уважаеми колеги,

Публикуваме без промени материал от интернет страницата www.zdrave.net, включващ интервю с чл. кор. Проф. Николай Цанков, Д-р Камелия Кирчева и Д-р Иван Богданов. Материалът засяга проблемите на кожно болните в България и в частност на тези с псориазис.

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Терапия на псевдоксантома еластикум със свързващи фосфатите препарати

Научни статии
Терапия на псевдоксантома еластикум със свързващи фосфатите препаратиПсевдоксантома еластикум е рядко заболяване на съединителната тъкан свързано с фрагментация и менерализация на еластичните влакна в кожата,очите и сърдечно-съдовата система.
Sevelamer hydrochloride е фосфат свръзващ препарат използван при пациентите с хронична бъбречна недостатъчно за превенция на хиперфосфатемия. Интересно е дали този препарат би довел до обратно развитие на лезиите и калцификацията на еластичните влакна при псевдоксантома еластикум.
повече информация »
 

Метотрексат при тежка алопеция ареата в детството

Научни статии
Метотрексат при тежка алопеция ареата в детствотоДетския вариант на алопеция ареата е свързан с по-лоша прогноза в сравнение с алопецията при възрастни. Заболяването може сериозно да засегне качеството на живот.
В литературата има съобщения за ефикасността на метотрексат при възрастни. Дали препаратът може да бъде ефективен и достатъчно безопасен  при деца  се опитват да установят Royer и неговите сътрудници от Франция. Така или иначе в литературата информацията по този въпрос е оскъдна.
повече информация »
 

Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондация

Научни статии
Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондацияЕритродермичният псориазис е тежка форма на псориазис, която може да се прояви в резултат на обостряне след хроничен ход на заболяването. Съществуват множество терапевтични възможности за лечението му, но базираните на доказателства данни в литературата са малко. За да се създадат препоръки е сформирана работна група от медицинския борд на националната US фондация псориазис. Направен е преглед на литературата, за да се изследват възможностите за лечение на еритродермичния псориазис. Обърнато е внимание на  тежестта на доказателствата за всеки терапевтичен подход.
повече информация »
 

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматит

Научни статии

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматитСпоред публикация в New England Journal of Medicine, колектив от Мюнхен е потвърждават важна хипотеза за патогенезата на екземата и псориазиса. Според изследванията проведение в Центъра за Алергия и Околна среда (ZAUM) в Мюнхен, причините за атопичен дерматит и екзема се крият в нарушена имунологична памет. Проучването се базира върху изследването на малка група от пациенти, с по-рядката асоциация между двете заболявания. Резултатите показват, че Т-клетките в кожата активират инфламаторна програма, която причинява атопичен дерматит или псориазис. Имунният отговор при атопичен дерматит се инициира от Т-лимфоцити, които разпознават чужди за тялото субстаниции като полени, домашен прах и др. При псориазис все още не е ясно кои молекули са отговорни за този процес.

Снимка - интернет 

 
Резултати 261 - 280 от 663
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени