Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Световната честота на немеланомен рак на кожата

Научни статии
Световната честота на немеланомен рак на кожатаЕдно ревю на 75 проучвания обобщава честотата за последните 5 години, географските  вариации и тенденции по целия свят на немеланомния кожен рак.
повече информация »
 

Кожни инфекции при съкилийници

Научни статии
Кожни инфекции при съкилийнициВ затвора кожните инфекции и инфестации са чести.
Колко тежки могат да са тези инфекции и кои фактори са отговорни за това ?
Изследвани са съкилийници  в нигерийския затвор Илеша, щата Осън. Взети са предвид и личната хигиена и условията на живот.
повече информация »
 

Успешно лечение на плоски брадавици с аурикуларна акупунктура

Научни статии
Успешно лечение на плоски брадавици с аурикуларна акупунктураПлоските брадавици са чест проблем, а пациентите често са недоволни от терапевтичните възможности поради болезненост, поява на хипер или хипопигментации, понякога алергичен контактен дерматит. 
повече информация »
 

Риск от развитие на меланом от гигантски конгенитални меланоцитни невуси

Научни статии
Риск от развитие на меланом от гигантски конгенитални меланоцитни невуси Гигантските меланоцитни невуси могат да бъдат рисков фактор за развитие на меланом. Изследвани са
предимно азиатци, където този риск е слабо проучен.
Юн и съавт.  провеждат проучване в Корея , което обхваща 131 пациента с конгенитални невуси на средна възраст 10,3 години. Целта на проучването е да се определят клиничните характеристики и риска от развитие на меланом.
повече информация »
 

dermahelp.bg

Последни новини
dh-logo-square.jpg
Уважаеми колеги,

Екипът на Prodermaclub има удоволствието да Ви съобщи, че от началото на новата година започна работа нов български онлайн магазин за медицинска козметика: www.dermahelp.bg
За Вас:
Магазинът разполага с пълната продуктова гама на големите световни компании за медицинска козметика, което го прави особено удобен за справки, като има възможност за търсене на продукти по заболяване, по производител или по двата критерия едновременно. Това дава възможност пациентът да 
получи точно продукта, който му е изписан без опасност да липсва или да бъде подменен в аптеката.
За пациента:
Цените на продуктите, както и цените за доставка са едни от най-конкурентните, както по отношение на аптеките, така и по отношение на останлите подобни онлайн магазини. Пациентът получава своята поръчка в рамките на 24 часа в удобно за него време и място без изморително обикаляне на аптеките в търсене на точния продукт или най-ниската цена. Сайтът разполога и с много и разнообразна полезна информация за пациентите. 
Можете да намерите Dermahelp и във Facebook на: www.facebook.com/dermahelp
 

Херпес зостер и биологични средства

Научни статии
 Херпес зостер и биологични средстваПо въпроса за риска от херпес зостер при болни от псориазис на терапия с биологични агенти не се знае почти нищо.
Ето защо честотата на херпес зостер е сравнена между пациенти на фототерапия, традиционна ситемна терапия и биологични средства.
повече информация »
 

Локален brimonidine tartrate в лечението на розaцея

Научни статии
Локален Brimonidine tartrate в лечението на Розцея
Brimonidine tartrate е висикоселективен α2-адренергичен рецепорен агонист с вазоконстриктивна активност. 
Фоулър и сътрудници се опитват да определят неговата оптимална терапевтична концентрaция, клинична ефикасност и безопасност за лечение на еритем при розацея.

повече информация »
 

Бактериите и hidradenitis suppurativa

Научни статии
Бактериите и hidradenitis suppurativaНяколко проучвания демонстрират различни бактерии  в лезии на hidradenitis suppurativa.
Какви бактерии могат да се срещнат при това заболяване при обостряне? Сартури и неговия екип взимат бактерии от повърхността на лезиите и от по-дълбоки слоеве от пациенти лекувани с въглероден лазер.  Направени са посявки за анаероби и аероби.
повече информация »
 

Mycosis fungoides в детството

Научни статии
Mycosis fungoides в детствотоMycosis fungoides е най-честата форма на Т-клетъчен лимфом в зряла възраст. Напоследък в литературата се появяват съобщения за повишена честота на заболяването при деца.
Какви са клиничните характеристики, възможностите за лечение и прогресия на заболяването при 20 пациенти под 18 годишна възраст ни описват Язганоглу и колеги от Турция.
Ето какво показват техните резултати:
повече информация »
 

Няма връзка между филагриновите мутации и началото на псориазис в детска възраст

Научни статии
Няма връзка между филагриновите мутации и началото на псориазис в детска възрастАтопичният дерматит и псориазисът са чести заболявания. И двете са генетично комплексни , мултифакторни и не следват менделовите модели на унаследяване.
Заболяванията имат някои общи генетични локуси на податливост като например -  епидермален комплекс на диференциация (ECD).  В този комплекс филагриновите мутации са строго свързани с атопичния дерматит, докато такава асоциация с псориазис не е намерена. Въпреки това при някои псориатични пациенти са намерени намалени нива на филагрин.
повече информация »
 

Антибиотична профилактика за еризипел

Научни статии
Антибиотична профилактика за еризипелЕризипелът не рядко може да рецидивира. Това изследване се опитва да изясни дали предписването на антибиотици след прекаран еризипел, може да предодврати рецидиви.
повече информация »
 

Кожен лупус преминава в системен. Кога има риск?

Научни статии

Рискови фактори определящи развитието на системен лупус при пациенти с дискоиден лупус28% от пациентите с дискоиден лупус могат да развият системен.
След преглед на литературата, ето какви рискови фактори съобщават колегите Чонг, Сонг и Олсен:

1. Множество лезии
2. Артралгии, артртит
3. Нокътни промени
4. Анемия
5. Левкопения
6. Високи стойности на СУЕ
7. Високи титри (ANAs)

повече информация »
 

L-thyroxine, хронична идиопатична уртикария и автоимунен тиреоидит

Научни статии
L-thyroxine, хронична идиопатична уртикария и автоимунен тиреоидитАвтоимунният тиреоидит е по-чест при пациенти с хронична уртикария.  Съществуват проучвания, според които лечението на тиреоидита с  L-thyroxine води до ремисия на уртикарията.
В това проучване са изследвани ретроспективно 749 пациента.
След терапия с L-thyroxine за 53 ± 19 дни при всички пациенти е възстановено състоянието на еутиреоидизъм. Контролна група е съставена от 44 еутиреоидни пациента с хронична идиопатична уртикария.
повече информация »
 

ЧНГ !

Последни новини
ЧНГ !Уважаеми колеги, през новата 2012 година, Продермаклуб ви желае здраве, щастие, любов, късмет!
 

Narrowband ultraviolet B (311 nm, TL01) при хронична уртикария

Научни статии
Narrowband ultraviolet B (311 nm, TL01) при хронична уртикарияХроничната урикария може сериозно да наруши качеството на живот. Съществуват съобщения , че УВБ лъчението може да намали освобождаването на хистамин от базофили и мастоцити. Има малки проучвания,  които загатват ролята на УВБ фототерапията в лечението на обикновената хронична уртикария.
За да се изследва ефикасността на УВБ фототерапията при обикновената хронична уртикария са изследвани 22 пациенти. Те са били нонреспондъри към поне два типа Н1 антихистамини  и повечето са били лекувани с различни антихистаминови комбинации. Клиничният отговор е определян с различни скорови системи касаещи сърбежа, появата на уртики, качеството на живот, качеството на сън и нивата на рецидиви.
повече информация »
 

Продължителна употреба на такролимус 0.03% унгвент при деца под две годишна възраст

Научни статии
Продължителна употреба на такролимус 0.03% унгвент при деца под две годишна възраст50 деца под две годишна възраст на терапия с такролимус са проследени за две години. Лекарството е прилагано в засегнатите области  до изчистването им. В случаите на рецидиви терапията е започвала отново.
повече информация »
 

Искате ли да работите в най-големия център по термална дерматолгия във Франция ?

Последни новини
Искате ли да работите в най-големия център по термална дерматолгия във Франция ?Premier Centre Européen de Dermatologie Thermale souhaite intégrer dans ses équipes médicales un Médecin Dermatologue.

-> Activité au Centre Thermal  : le dermatologue assure les soins aux patients curistes (douches filiformes, pulvérisations…)
-> le Centre Thermal accueille 8000 patients par an et l'équipe médicale se compose de 9 médecins Dermatologues
-> Aide à l'installation en cabinet privé (Cabinet associé ou indépendant au choix)
-> Suivi médical quotidien
-> Traitement de multiples pathologies : eczéma, psoriasis, dermatoses chroniques, cicatrices, brûlures, traitement post-cancer…
-> Possibilité d'exercer une activité à l'unité anti-âge du centre thermal pour la dermatologie esthétique (laser…)
-> Des liens médicaux étroits avec les Centres Hospitaliers Universitaires (CHU), la ligue contre le Cancer et centre de Cancérologie…
повече информация »
 

Училище за родители на деца с атопичен дерматит

Последни новини
tokuda.jpg
Уважаеми колеги,
 
Отделението по дерматология и венерология на Токуда Болница - София организира училище за родители на деца с Атопичен дерматит. Събитието ще се проведе в аулата на болница Токуда (ет. 9) на 9 февруари от 18:30 ч. 
Училището има за цел да даде подробна информация за специфичните грижи нужни за отглеждането на деца с Атопичен дерматит. Ще бъдат засегнати теми като хранене, лична хигиена, облекло, медикаментозно лечение и козметични средства. Ще бъде представено и организираното високопланинско климатолечение и неговите предимства при лечението на пациенти с това заболяване.

Лектор: Д-р Здравка Демерджиева
 
Вход свободен, без предварително записване. 

 

47 - тунизийци с пемфигус

Научни статии
47 - Тунизийци с пемфигус Характеристика и прогностични фактори на заболяването

От изследваните пациенти 30 процента са с пемфигус вулгарис , а 17 с фолиацеус.
Средния период на ремисия е 9 месеца (1,2 месеца - 5 години)
Средния период за оздравяване е 40 дни (6 дни - 4 месеца), като не зависи от типа на пемфигуса, тежестта или инфекциозните усложнения.
Той е по-къс при по-възрастните пациенти (≥65 години).  36,2% имат рецидиви. Рецидивите са значително по-чести при пациенти, които имат лигавично засягане при първоначалната изява на болестта.
повече информация »
 

Множествени спиналиоми при 4 пациента лекувани с etanercept за псориазис

Научни статии
Множествени спиналиоми при 4 пациента  лекувани с etanercept за псориазис Псориазисът е инфламаторно заболяване свързано със свръх-експресия на ТNF - alpha. Съществува теоретичен риск, анти ТNF - alpha терапията на псориазис да повиши вероятността от кожни малигнени заболявания.  Данните в литературата са противоречиви по въпроса. Авторите искат да установят особеностите на спиналиомите и връзката им с лечението с etanercept.
повече информация »
 
Резултати 201 - 220 от 654
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени