Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Ефективност на локaлните калциневринови инхибитори като монотерапия или в комбинация

Научни статии
Ефективност на локaлните калциневринови инхибитори като монотерапия или в комбинация Калциневриновите инхибитoри имат мощен антивъзпалителен ефект и добър профил на безопасност, когато се използват в лечението на кожен лупус еритематозус.
Как се променят параметрите на заболяването като еритем, десквамация или едем, когато се използват калциневринови инхибитори като монотерпия или в комбинация с хидроксихлороквин за период от 60 дни ?
повече информация »
 

Дерматоскопските критерии за псориазис, дерматит, лихен планус, питириазис розеа

Научни статии
Дерматоскопските критерии за псориазис, дерматит, лихен планус, питириазис розеаОтдавна е известно, че дерматоскопията може да се използва не само за диагностика на тумори, но и на инфламаторни дерматози.
Дерматит, псориазис, лихен планус, и питириазис розеа са чести инфламаторни диагнози, но за техните дерматоскопски характеристики, не се знае почти нищо.
повече информация »
 

Дерматоскопски характеристики на първична кожна амилоидоза

Научни статии
Дерматоскопски характеристики на първична кожна амилоидоза Първичната кожна амилоидоза е относително често кожно заболяване при азиатци и южноамериканци.
Обикновено се диагностицира клинично.  При атипични случаи, диагнозата може да е предизвикателство. Тогава е необходима биопсия. Алтернативен метод като дерматоскопията обаче, може да се окаже ценен неинвазивен източник на информация.
повече информация »
 

Да съобразяваме ли терапията си с предпочитанията на пациентите ?

Научни статии
Да съобразяваме ли терапията си с предпочитанията на пациентите ? Неудоволетворението на пaциентите от терапията може да бъде често явление при болни с псориазис. Да съобразяваме ли предписваната терапия с предпочитанията им е един въпрос , който не е ясно проучен.
повече информация »
 

Ацитретин и вулгарни веруки

Научни статии
Ацитретин и вулгарни верукиИлариа Проиети и компания ни съобщават за пациент  с вулгарни веруки причинени от човешкия папилома вирус. Обикновено субтипове 1-2  причиняват вулгарните веруки, докато типове 4-7 се срещат рядко  най-често при касапи и работещи в млечната промишленост.
повече информация »
 

Прогностична роля на сентинелната лимфна биопсия при пациенти с меланоми дебели над 4.0 мм

Научни статии
Прогностична роля на сентинелната лимфна биопсия при пациенти с меланоми дебели над 4.0 ммДобре известна е прогностичната роля на сентинелната лимфна биопсия при пациeнти с меланоми със средна дебелина.  В литературата обаче съществуват противоречия за ролята и при пациенти с меланоми дебели  над 4 мм.
повече информация »
 

Лечение на орален лихен планус. Има ли доказателства ?

Научни статии
Лечение на орален лихен планус. Има ли доказателства ?Оралния лихен планус е честа хронична възпалителна дерматоза свързана с клетъчно - медиирана имунологична дисфункция.
Заболяването понякога е болезнено, като пълното излекуване е рядко.
Лоди и съавт. Провеждат проучване,  чиято цел е да се определи какви са научните доказателства за ефикасността и безопасността на терапиите за орален лихен планус.
Проведено е Кохрейн ревю в различни бази данни (MEDLINE, EMBASE). Идентифицирани са 28 проучвания касаещи терапията на орален лихен планус.
Ето резултатите:
повече информация »
 

Висцерални лезии при пациенти с меланом. Винаги ли са свързани с рецидив ?

Научни статии
Висцерални лезии при пациенти с меланом. Винаги ли са свързани с рецидив ? Диагнозата метастазирал меланом често е базирана на клинични и образни изследвания при пациенти с анамнеза за меланом. Започва се химиотерапия без хистологично доказани метастази.

Дали става въпрос за метастази при всички случаи ?
повече информация »
 

Неизвестна животозастрашаваща дерматоза във Виетнам

Научни статии
Неизвестна животозастрашаваща дерматоза във Виетнам
Мистериозното кожно заболяване е убило вече 19 души, 10 са в критично състояние, а 100 са постъпили в болница със сходна симптоматика. Виетнамското правителство търси международна помощ за справяне с епидемията. 
Пациентите са с оплаквания от фебрилитет, загуба на апетит и палмоплантарен обрив. В същото време се наблюдава тежко засягане на черния дроб при около 10% от случаите, а понякога и полиорганна, която може да доведе до летален изход.
 
(снимка: интернет)
 
повече информация »
 

Антибиотична терапия на hidradenitis suppurativa

Научни статии
Антибиотична терапия на hidradenitis suppurativaАнтибиотиците подобряват hidradenitis suppurativa (HS), но пълната ремисия е рядкост с този тип лечение.
За да определеят ефикасността и безопасността  на комбинация от орален рифампицин, моксифлоксацин и метронидазол при рефрактерен hidradenitis suppurativa са изследвани 28 пациента в различни стадии на заболяването (Хърли 1 (6 пациента), 2 (10 пациента)  и 3 (12 пациента)).
повече информация »
 

Дерматофитни инфекции имитиращи други дерматози

Научни статии
Дерматофитни инфекции имитиращи други дерматозиВ периода 1990 - 2009 е проведено проучване целящо да определи ролята на кортикостероидите (тинея ингогнито) и другите първични характеристики на дерматомикозите, които още от началото имитират други дерматози и подвеждат неопитни лекари.
Изследването е провежедано в университета Клигари - Италия върху 154 случая на дерматомикоза (71 мъже/83 жени, 2–81 възраст).
повече информация »
 

Метотрексат или азатиоприн за тежка атопична екзема

Научни статии

Метотрексат или азатиоприн за тежка атопична екземаКакво ни показва едно сравнение на ефикасността и безопасността на метотрексат и азатиоприн направено от Шрам и съавт.Те са провели рандомизирано, контролирано проучване в Холандия в периода юли 2009 - Декември 2010.

 

повече информация »
 

Нова наредба забранява на дерматолози да поставят ботокс и филъри?

Любопитно
Нова наредба забранява на дерматолози да поставят ботокс и филъри?Нова наредба, която регламентира извършването на инвазивни естетични процедури, включващи поставяне на ботокс и филъри, ще бъде представена за гласуване в парламента, съобщава новинарска агенция Лирпа 1.
Както знаете, поради функционирането на редица нерегламентирани студиа, центрове и клиники за естетически манипулации, въпросът беше поставен на широко обсъждане. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова сподели на пресконференция в министерството, че с оглед на сериозността на проблема, от ведомството ще приложат най-строги рестриктивни законови мерки, за да се сложи край на проблема веднъж завинаги.
 
повече информация »
 

Писмо до Министъра на Здравеопазването относно закриването на кожновенерическите диспансери

Последни новини
Писмо до Министъра на Здравеопазването относно закриването на кожновенерическите диспансери

Уважаеми колеги,

Публикуваме оригиналния текст на писмото на Председателя на Българското дерматологично дружество Чл. кор. проф. Николай Цанков и републиканския консултант по дерматология и венерология Бригаден генерал проф. Стоян Тонев до Министъра на здравеопазването г-жа Десислава Атанасова относно закриването на кожно-венерическите диспансери.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Автоимунен тиреоидит и акне при възрастни жени

Научни статии
Автоимунен тиреоидит и акне при възрастни жениПрез последните десетилетия се наблюдава повишение на честотата на акне при възрастни и най-вече при жени.
Интересно е дали има асоциация между кожното заболяване и автоимунния тиреоидит.
Кунишиже и колеги изследват 107 възрастни жени за да отговорят на този въпрос. Сравняват ги с 60 здрави контроли. Изследвани са тиреоидни хормони (triiodothyronine (T3), thyroxine (T4), thyroid stimulating hormone (TSH), free T3 (FT3), free T4 (FT4)) антитиреоглобулинови антитела, антитироидпероксидазни антитела, тироидна ехография.
Според резултатите жените с акне имат статистически значимо висок риск от високи нива на антитиреоглобулинови антитела в сравнение със здравите контроли.
повече информация »
 

Хирургични граници за меланома in situ

Научни статии

Хирургични граници за меланома in situХирургичните граници за терапията на меланома in situ предизвикват противоречия. Настoящите 5 мм  в здраво са базирани на консенсус от 92 година. От тогава са натрупани данни, че тези граници не са достатъчно адекватни.

Джой и съавт. искат да изработят гайдлайни за определяне на хирургичните граници  при ексцизия на меланома in situ.
Те изследват проспективно 1072 пациента с 1120 меланома  in situ . Всички лезии са изрязани чрез микрографска хируругия по Мос, като границите са изследвани със замразени срези.
Минималната граница в здраво е 6 мм, като на всеки следващ етап са добавяни допълнителни 3 мм.
Изчислена е минималната хирургична граница в здраво, която успешно премахва 97% от туморите.

 

повече информация »
 

Imiqiumod 5% крем като подготвителна терапия за микрографска хирургия на нодуларен базалиом

Научни статии
Imiqiumod 5% крем като подготвителна терапия за микрографска хирургия на нодуларен базалноклетъчен кImiquimod 5% крем може да редуцира или премахне повърхностен или малък нодуларен базалноклетъчен карцином. Препаратът може да се използва и като подготвителна терапия за редуциране на размера на рака.
повече информация »
 

Емоции, сърбеж и болка при жените

Научни статии
Емоции, сърбеж и болка при женитеСърбежът и болката са чести симптоми на кожните зaбoлявания. Предполага се , че негативните емоции играят роля при болката и сърбежа. Към днешна дата има проучвания засягащи единствено болката, като сърбежът е неизследвана територия.
повече информация »
 

Дерматоскопия на лентиго малигна меланом при 125 случая

Научни статии
Дерматоскопия  на лентиго малигна меланом при 125 случаяЛММ е най-честата форма на меланом по лицето.  Към момента има малко проучвания върху дерматоскопските характеритики на заболяването. В ранните си стадии болестта може да протича подмолно и да забави диагнозата.  Основните дерматоскопски критерии за ЛММ са определени от Столц през 2000-та година.
В това проучване са наблюдавани 125 хистологично доказани случая на ЛММ от трима независими дерматоскописти.

повече информация »
 

Ранният микозис фунгоидес има характерна дерматоскопска структура

Научни статии
Ранния микозис фунгоидес има характерна дерматоскопска структураПри повечето пациенти е трудно да се различи клинично ранният микозис фунгоидес от хроничен дерматит.  За тази цел на помощ може да се притече дерматоскопията.
Лалас и колеги описват дерматоскопските модели при ранен микозис фунгоидес и ги сравняват с находките при хроничен дерматит, провеждайки едно ретроспективно проучване.
Дерматоскопските образи са разглеждани след наличие на хистопатологично и имуносхистологично потвърден МФ.
повече информация »
 
Резултати 181 - 200 от 663
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени