Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Високи дози изотретиноин при акне вулгарис

Научни статии
Високи дози изотретиноин при акне вулгарисТерапията с изотретиноин за акне е асоциирана с високи нива на перманентни ремисии. Въпреки това при препоръчаните дози от 0,5 - мг/кг, повече от 20% от пациентите правят релапс в последващите две години, който налага последваща терапия.
Много интересно е дали по-високите дози изотретиноин при болни с кистично акне ще намалят процента на рецидиви.
Аманда  Сирулник и съавтори проучват кохортно 80 пациента лекувани с доза от 1,3 мг/кг/ден или по висока за периода 2006-2009.
повече информация »
 

Особености на 18 случая на ПУПП от Ливан

Научни статии
Особености на 18 случая на ПУПП от  ЛиванГина Газеери и сътрудници описват епидемиологичните, клиничните и  хистопатологичните находки при пациенти с PUPP за периода 1998 - 2009 и сравняват тези резултати с публикуваните в литературата.
Ето какви са те:
повече информация »
 

Фрактури при автоимунни булозни дерматози

Научни статии

Фрактури при автоимунни булозни дерматозиВ литературата липсват много данни - консумация на сладолед от болни с атопичен дерматит, честота на презокеански полети при болни с Дюринг, среден успех по физическо от основното образование при болни с дисхидрозиформена екзема. Някъде между тези липси се нарежда и дефицитът на витамин D3 при болните с булозни дерматози.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?

Научни статии
Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?Честотата на това венозно заболяване при болни с еризпел е неизвестна. От тук и индикациите за профилактика на тези заболявания с антикоагулантна терапия са под върпос.  Поради това Мохамадреза и съавтори правят сериозно проучване с електронни бази данни като MEDLINE, EMBASE, CINAHL, LILAC  и Коохрейн без езикови ограничения, за период от 1950 до април 2011.
повече информация »
 

Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазис

Научни статии
Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазисУпотребата на системни стероиди в лечението на псориазис не се препоръчва от учебниците по дерматология и гайдлайните поради риска от влошаването му след намаляването на дозата или спирането им.
Като контраст на тези препоръки , скорошен анализ използващ данни от германската национална здравна система показва, че системните кортикостероиди са най-често предписваните лекарства за псориазис от общо практикуващите лекари, интернистите и дерматолозите.
повече информация »
 

Метформин за лечение на hidradenitis suppurativa

Научни статии
Метформин за лечение на hidradenitis suppurativaВъпреки скорошните проникновения в патогенезата на hidradenitis suppurativa (HS), заболяването остава труднолечим проблем за страдащите от него, които са около 2% от населението.
То се характеризира с хронично-рецидивиращи абсцеси в зоните с апокринни жлези, като аксили и аногенитална зона, гърди. Заболяването е асоциирано със значителна психологическа травма.
повече информация »
 

Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено

Научни статии
Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено Какъв е спектърът на дерматозите в едно педиатрично спешно звено в Индия ?
повече информация »
 

Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми

Научни статии
Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми Меланомите и базалиомите засягат подобни части на тялото и имат връзка със слънчевата експозиция. За да видим дали има връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми  колегата Ричмънд - Синклер  и неговите сътрудници изследват 1339 души проследени проспективно от 1986 до 200
повече информация »
 

Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилиго

Научни статии
Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилигоНай-добри резултати в терапията на витилиго могат да се постигнат чрез комбиниране на различни локални медикаменти и фототерапия, според обновените гайдлайни за лечение на витилиго, изработени от Европейската работна група по витилиго (Vitiligo European Task Force), публикувани в Британския дерматологичен журнал (BJD).
повече информация »
 

Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутис

Научни статии
Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутисПричината за калцинозис кутис (КК) могат да са множество съединително-тъканни заболявания и хронична венозна недостатъчност.
Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) е ефективно лечение на уролитиаза, панкреатолитиаза, и калцифициращ тендинит.
Каква е толерантността и  ефикасността на ЕКЛТ в терапията на пациенти с КК ни показва  едно проучване върху 8 пациента.
Четири от тях са с венозна инсуфициенция, 3 със системна склеродермия и един с дерматомиозит.
повече информация »
 

Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?

Научни статии
Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?Към този момент съществуват едва два одобрени от американската агенция за храни и лекарства (FDA) медикамента с индикация андрогенна алопеция - миноксидил за локално приложение и финастерид, който се приема перорално.

Проучване от университета във Вашингтон, публикувано през юли 2012 г., показва тревожни резултати относно дългосрочните странични ефекти при прием на финастерид.
повече информация »
 

Смола и рани

Научни статии
Смола и раниСмолата  е естествен продукт на иглолистните дървета.
Мехлеми произведени от смърчови дървета са използвани от векове за лечение на рани и кожни инфекции.
Сипонен и съавт. проучват лечебните свойства, факторите, които допринасят за забавеното оздравяване, ценовата ефективност и риска от алергични реакции, при приложението на смола от смърчови дървета за  лечение на усложнени хирургични рани.
Изследването включва 23 пациента, при които заздравяването на раните след операция е забавено.
При тях е започната терапия с мехлем на основата на смола.
повече информация »
 

Псориазис и вирусни инфекции

Научни статии
Псориазис и вирусни инфекцииИма ли асоциaция на вирусните инфекции хепатит Б, хепатит С и ХИВ с псориазис ?
За да намерят отговора на този въпрос , Канада и съавтори се заравят в данните от National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  провеждано 2003–2006.
В това проучване са участвали  6532 души, от тях 162 с псориазис.
повече информация »
 

Стипендии на Френското Дерматологично Дружество

Последни новини
logo_jdp_cmjn.jpg
Френското дерматологично дружество и организационният комитет на Парижките дерматологични дни (ПДД) ще предоставят 8 стипендии на стойност от 1000 до 2000 евро на дерматолози франкофони от други държави с цел да подпомогне участието им в Парижките дерматологични дни от 11 до 15 декември 2012.
Сумата ще се предостави, за да покрие разходите по път, хотел и храна. Стипендията включва и конгресна такса.
повече информация »
 

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активност

Научни статии

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активностПубликация в Archives of Dermatology от май 2012, която се базира на кохорно проучване, включващо 116430 жени, показва асоциация между повишена физическа активност и по-ниска честота на псориазис.

Обсъждат се интензитета на заболяването, съпътстващите рискови фактори и вероятната причина за наблюдаваната зависимост.

повече информация »
 

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоид

Научни статии

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоидДела Торе и съавтори искат да характеризират клиничните особености на булозния пемфигоид по време на поставяне на диагнозата, както и нейното забавяне и дали това оказва влияние върху прогнозата на кожното заболяване.
 

повече информация »
 

Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилиго

Научни статии
Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилигоКлиничното значение на феномена на Кьобнер при болни с витилиго все още е спорно. Ван Гийл и съавтори проследяват 700 пациенти с генерализирано витилиго, с акцент върху клиничния профил, хода на витилигото и отговора от проведеното лечение.
повече информация »
 

Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарис

Научни статии
Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарисЗа да изследват модела на засягане на устата, ушите и носа и връзката им с физиологични травматични механизми, Фернандес и съавтори проследяват 40 пациента с мукокутанен пемфигус вулгарис и 18 пациента с мукозен пемфигус. Всички болни са изследвани ендоскопски.
повече информация »
 

Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигменти

Научни статии
Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигментиНаличието на леки странични реакции и оплаквания при татуираните рядко е описвано в литературата.
повече информация »
 

Постер стипендия на Американската академия по дерматология

Последни новини
aad-logo.jpgАмериканската академия по дерматология (AAD) за поредна година дава възможност на специализанти по дерматология от развиващите се страни (към които съвсем логично спада и България), да посетят годишната среща на AAD, която тази година ще се проведе в Маями, Флорида в периода 1-5 март 2013 г.
Стипендията включва парична сума, регистрация за конференцията, регистрация за един от курсовете по избор и покана за вечерята на ръководството на Академията.
Кандидатите трябва да са специализанти по време на провеждане на срещата, да разполагат с писмо за препоръка от Българското дерматологично дружество, да са попълнили онлайн формуляра за участие и да са подготвили резюме за постер.
Крайният срок за подаване на документи е 31 юли, 2012.
Повече информация може да намерите тук.
Успех!
 
Резултати 161 - 180 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени