Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?

Научни статии
Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?Към този момент съществуват едва два одобрени от американската агенция за храни и лекарства (FDA) медикамента с индикация андрогенна алопеция - миноксидил за локално приложение и финастерид, който се приема перорално.

Проучване от университета във Вашингтон, публикувано през юли 2012 г., показва тревожни резултати относно дългосрочните странични ефекти при прием на финастерид.
повече информация »
 

Смола и рани

Научни статии
Смола и раниСмолата  е естествен продукт на иглолистните дървета.
Мехлеми произведени от смърчови дървета са използвани от векове за лечение на рани и кожни инфекции.
Сипонен и съавт. проучват лечебните свойства, факторите, които допринасят за забавеното оздравяване, ценовата ефективност и риска от алергични реакции, при приложението на смола от смърчови дървета за  лечение на усложнени хирургични рани.
Изследването включва 23 пациента, при които заздравяването на раните след операция е забавено.
При тях е започната терапия с мехлем на основата на смола.
повече информация »
 

Псориазис и вирусни инфекции

Научни статии
Псориазис и вирусни инфекцииИма ли асоциaция на вирусните инфекции хепатит Б, хепатит С и ХИВ с псориазис ?
За да намерят отговора на този въпрос , Канада и съавтори се заравят в данните от National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  провеждано 2003–2006.
В това проучване са участвали  6532 души, от тях 162 с псориазис.
повече информация »
 

Стипендии на Френското Дерматологично Дружество

Последни новини
logo_jdp_cmjn.jpg
Френското дерматологично дружество и организационният комитет на Парижките дерматологични дни (ПДД) ще предоставят 8 стипендии на стойност от 1000 до 2000 евро на дерматолози франкофони от други държави с цел да подпомогне участието им в Парижките дерматологични дни от 11 до 15 декември 2012.
Сумата ще се предостави, за да покрие разходите по път, хотел и храна. Стипендията включва и конгресна такса.
повече информация »
 

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активност

Научни статии

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активностПубликация в Archives of Dermatology от май 2012, която се базира на кохорно проучване, включващо 116430 жени, показва асоциация между повишена физическа активност и по-ниска честота на псориазис.

Обсъждат се интензитета на заболяването, съпътстващите рискови фактори и вероятната причина за наблюдаваната зависимост.

повече информация »
 

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоид

Научни статии

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоидДела Торе и съавтори искат да характеризират клиничните особености на булозния пемфигоид по време на поставяне на диагнозата, както и нейното забавяне и дали това оказва влияние върху прогнозата на кожното заболяване.
 

повече информация »
 

Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилиго

Научни статии
Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилигоКлиничното значение на феномена на Кьобнер при болни с витилиго все още е спорно. Ван Гийл и съавтори проследяват 700 пациенти с генерализирано витилиго, с акцент върху клиничния профил, хода на витилигото и отговора от проведеното лечение.
повече информация »
 

Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарис

Научни статии
Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарисЗа да изследват модела на засягане на устата, ушите и носа и връзката им с физиологични травматични механизми, Фернандес и съавтори проследяват 40 пациента с мукокутанен пемфигус вулгарис и 18 пациента с мукозен пемфигус. Всички болни са изследвани ендоскопски.
повече информация »
 

Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигменти

Научни статии
Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигментиНаличието на леки странични реакции и оплаквания при татуираните рядко е описвано в литературата.
повече информация »
 

Постер стипендия на Американската академия по дерматология

Последни новини
aad-logo.jpgАмериканската академия по дерматология (AAD) за поредна година дава възможност на специализанти по дерматология от развиващите се страни (към които съвсем логично спада и България), да посетят годишната среща на AAD, която тази година ще се проведе в Маями, Флорида в периода 1-5 март 2013 г.
Стипендията включва парична сума, регистрация за конференцията, регистрация за един от курсовете по избор и покана за вечерята на ръководството на Академията.
Кандидатите трябва да са специализанти по време на провеждане на срещата, да разполагат с писмо за препоръка от Българското дерматологично дружество, да са попълнили онлайн формуляра за участие и да са подготвили резюме за постер.
Крайният срок за подаване на документи е 31 юли, 2012.
Повече информация може да намерите тук.
Успех!
 

Поради 8 причини

Любопитно
Поради 8 причини

Скъпи колеги,

Преди време подадох документи и есе за стипендията на името на Теодора Захариева. Есето трябваше да бъде на тема "Защо си заслужава да остана да работя в България?". Въпреки, че императивният тон на заглавието и кухият патриотичен патос, който се носи от подобен род съчинения, силно ме подразниха, аз все пак мисля, че такива теми трябва да се разискват и то от всички възможни гледни точки.

Организаторите на стипендията най-вероятно няма да публикуват есетата, нито критериите за подбор на кандидатите, което си е тяхна работа. Това обаче ми дава пълната свобода да публикувам собственото си есе, където и както намеря за добре.

Приятно четене! 

повече информация »
 

Ефективност на локaлните калциневринови инхибитори като монотерапия или в комбинация

Научни статии
Ефективност на локaлните калциневринови инхибитори като монотерапия или в комбинация Калциневриновите инхибитoри имат мощен антивъзпалителен ефект и добър профил на безопасност, когато се използват в лечението на кожен лупус еритематозус.
Как се променят параметрите на заболяването като еритем, десквамация или едем, когато се използват калциневринови инхибитори като монотерпия или в комбинация с хидроксихлороквин за период от 60 дни ?
повече информация »
 

Дерматоскопските критерии за псориазис, дерматит, лихен планус, питириазис розеа

Научни статии
Дерматоскопските критерии за псориазис, дерматит, лихен планус, питириазис розеаОтдавна е известно, че дерматоскопията може да се използва не само за диагностика на тумори, но и на инфламаторни дерматози.
Дерматит, псориазис, лихен планус, и питириазис розеа са чести инфламаторни диагнози, но за техните дерматоскопски характеристики, не се знае почти нищо.
повече информация »
 

Дерматоскопски характеристики на първична кожна амилоидоза

Научни статии
Дерматоскопски характеристики на първична кожна амилоидоза Първичната кожна амилоидоза е относително често кожно заболяване при азиатци и южноамериканци.
Обикновено се диагностицира клинично.  При атипични случаи, диагнозата може да е предизвикателство. Тогава е необходима биопсия. Алтернативен метод като дерматоскопията обаче, може да се окаже ценен неинвазивен източник на информация.
повече информация »
 

Да съобразяваме ли терапията си с предпочитанията на пациентите ?

Научни статии
Да съобразяваме ли терапията си с предпочитанията на пациентите ? Неудоволетворението на пaциентите от терапията може да бъде често явление при болни с псориазис. Да съобразяваме ли предписваната терапия с предпочитанията им е един въпрос , който не е ясно проучен.
повече информация »
 

Ацитретин и вулгарни веруки

Научни статии
Ацитретин и вулгарни верукиИлариа Проиети и компания ни съобщават за пациент  с вулгарни веруки причинени от човешкия папилома вирус. Обикновено субтипове 1-2  причиняват вулгарните веруки, докато типове 4-7 се срещат рядко  най-често при касапи и работещи в млечната промишленост.
повече информация »
 

Прогностична роля на сентинелната лимфна биопсия при пациенти с меланоми дебели над 4.0 мм

Научни статии
Прогностична роля на сентинелната лимфна биопсия при пациенти с меланоми дебели над 4.0 ммДобре известна е прогностичната роля на сентинелната лимфна биопсия при пациeнти с меланоми със средна дебелина.  В литературата обаче съществуват противоречия за ролята и при пациенти с меланоми дебели  над 4 мм.
повече информация »
 

Лечение на орален лихен планус. Има ли доказателства ?

Научни статии
Лечение на орален лихен планус. Има ли доказателства ?Оралния лихен планус е честа хронична възпалителна дерматоза свързана с клетъчно - медиирана имунологична дисфункция.
Заболяването понякога е болезнено, като пълното излекуване е рядко.
Лоди и съавт. Провеждат проучване,  чиято цел е да се определи какви са научните доказателства за ефикасността и безопасността на терапиите за орален лихен планус.
Проведено е Кохрейн ревю в различни бази данни (MEDLINE, EMBASE). Идентифицирани са 28 проучвания касаещи терапията на орален лихен планус.
Ето резултатите:
повече информация »
 

Висцерални лезии при пациенти с меланом. Винаги ли са свързани с рецидив ?

Научни статии
Висцерални лезии при пациенти с меланом. Винаги ли са свързани с рецидив ? Диагнозата метастазирал меланом често е базирана на клинични и образни изследвания при пациенти с анамнеза за меланом. Започва се химиотерапия без хистологично доказани метастази.

Дали става въпрос за метастази при всички случаи ?
повече информация »
 

Неизвестна животозастрашаваща дерматоза във Виетнам

Научни статии
Неизвестна животозастрашаваща дерматоза във Виетнам
Мистериозното кожно заболяване е убило вече 19 души, 10 са в критично състояние, а 100 са постъпили в болница със сходна симптоматика. Виетнамското правителство търси международна помощ за справяне с епидемията. 
Пациентите са с оплаквания от фебрилитет, загуба на апетит и палмоплантарен обрив. В същото време се наблюдава тежко засягане на черния дроб при около 10% от случаите, а понякога и полиорганна, която може да доведе до летален изход.
 
(снимка: интернет)
 
повече информация »
 
Резултати 161 - 180 от 654
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени