Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Стипендии от Българско дерматологично дружество

Последни новини
Стипендии от Българско дерматологично дружество
Уважаеми колеги,
 
Българското дерматологично дружество (БДД) отпуска всяка година стипендии в размер до 1000 евро еднократно за млади дерматолози със специалност или в хода на тяхната специализация в следните категории:
 
повече информация »
 

Стипендии на БДД за участие в ISA 2013

Последни новини
Стипендии на БДД за участие в ISA 2013
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че Българското Дерматологично Дружество ще отпусне 5 стипендии от по 500 евро на млади специализанти и докторанти от България за посещение на International Summer Academy of Practical Dermatology (ISA) 2013 в Мюнхен, Германия oт 21 до 26 юли 2013 г. Стипендиите ще бъдат отпуснати при следните критерии:
- Възраст до 35 г.
- Владеена на английски език
Кандидатите ще бъдат класирани според броя на публикациите и броя на презентациите на дерматологични форуми, като публикациите ще бъдат оценявани с 3 точки, а презентациите с 1 точка. 
- Автобиография
- Сертификат удостоверяващ статуса им на специализанти или докторанти по дерматология
- Списък с публикации и презентации
Желаем ви успех!

 

Откриха специфични за сърбежа неврони

Научни статии
Откриха специфични за сърбежа неврониНово проучване, публикувано в Nature Neuroscience, показва наличието на неврони, които предават единствено стимули, водещи до усещане за сърбеж, без да участват в предаването на болката. В продължение на десетилетия учените считаха, че болката и сърбежа са тясно свързани усещания, медиирани от едни и същи неврони.
 
Откритието ще даде възможност за допълнителни проучвания върху патофизиологията на сърбежа, както и за разработване на нови терапевтични методи при пруритус. Лечение, насочено срещу новооткритите неврони, би могло да доведе до силно облекчаване на сърбежа без потискащ ефект върху болката като естествен защитен механизъм на организма. Подобна терапия би била ефикасна при сърбеж, предизвикан от множество и по-разнообразни стимули, в сравнение със сравнително тесния спектър на антихистамините като най-често използвани противосърбежни средства.
повече информация »
 

Какви подаръци получават американските лекари

Любопитно
Какви подаръци получават американските лекариСигурно сте се питали какви подаръци от пациенти получават колегите ни отвъд океана. Medscape публикува статия на тази тема, в която американски лекари разказват за малки и големи дарове, получени от пациенти в знак на признателност.
 
Преди да ви преразкажем някои от по-любопитните истории, ще се спрем накратко върху етичната страна на въпроса. В Кодекса на професионалната етика на Български лекарски съюз не се споменава нищо за приемането на подаръци от пациенти. Ето какво е залегнало в етичния кодекс на Американската медицинска асоциация:

повече информация »
 

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Последни новини

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Скъпи колеги,

 

Екипът на Prodermaclub ви Пожелава от сърце много здраве, късмет и професионални успехи!

Жеалем ви също много весело и безгрижно прекарване на коледните и новогодишните празници!

 

повече информация »
 

Sqoom за псориазис

Последни новини
gel_complex_ps.jpg

Уважаеми колеги,

Представяме ви метода на синергична фоно- и йонофореза, предлаган под немската марка: Sqoom. Този терапевтичен подход е добре известен в Германия и Япония за лечение на псориазис вулгарис. Методът е безопасен и лесно приложим. Може да се прилага както в амубалторните практики, така и самостоятелно, от пациента в домашни условия.

 

повече информация »
 

Sqoom за атопичния дерматит- пилотни наблюдения

Последни новини
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюденияАтопията е една от най-големите социални епидемии на двадесет и първи век. Известно е, че всяко второ дете днес е застрашено да развие елемент от атопичната триадa – астма, сезонен ринит или атопичен дерматит. В практиката си всеки дерматолог ежедневно се сблъсква със случаи на дифузна ксероза, генерализиран рефрактерен на терапия пруритус и кортико-зависими пациенти. Все по-младата възраст на пациентите, засегнати от заболяването, задължава специалистите да търсят комплексни, интегрирани подходи на лечение, осигуряващи максимална безопасност. Пациентите понякога развиват фобия към използването на кортикопрепарати, антихистамини и локални имуномодулатори като такролимус и пимекролимус.  Има ли алтернатива в морето от фармакологични средства и дерматокозметика, което залива поголовно специалистите дерматолози, педиатри и фамилни лекари?
повече информация »
 

Честа ли е лекарствената алергия

Научни статии
Честа ли е лекарствената алергия

Рашовете са честа главоблъсканица в клиничната практика. Те могат да са реактивни, лекарствено специфични или присъщи за някое заболяване. 

повече информация »
 

Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Научни статии
Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Повърхностният целулит на крака е честа кожна инфекция, а формацията на абсцес е най-честото и усложнение.  Изследвайки 164 пациента Пикард и съавт.  ни показват рисковите фактори свързани с формацията на абсцес.

повече информация »
 

Епидемиология на акне вулгарис

Научни статии
Епидемиология на акне вулгарис
Всъщност за епидемиологията на акне се знае парадоксално малко. 
Бейт и Уилямс се заравят в лектронните бази данни за да хвърлят малко светлина по този въпрос.
Ето и резултатите:
повече информация »
 

Характеристики на повторни първични меланоми

Научни статии
Характеристики на повторни първични меланоми
Множествените първични меланоми се срещат при 20% от пациентите диагностицирани с меланом. 
Повторните меланоми при тези болни изглежда имат благоприятна хистологична характеристика.
За да определят клиничните и хистологичните качества  на повторните меланоми, Вечиато и съавт.  проследяват проспективно кохорта от 195 пациента.
повече информация »
 

Ново списание "Дерматологичен преглед"

Последни новини
Ново списание Дерматологичен прегледУважаеми колеги, новото дерматологично списание "Дерматологичен преглед" вече е факт. Публикуваме обръщение от Доц. Георги Пехливанов по повод на издаването на брой първи:
 
"Уважаеми колеги, 
 
С радост ви съобщавам, че новото списание на българските дерматолози "Дерматологичен преглед" вече е факт - с номер от Националната библиотека. Електронният вариант на списанието може да видите на varnaderma.com (E-издание). Това е стартът, надявам се с общи усилия да работим за неговото утвърждаване!

Доц. Г. Пехливанов, дм"
 

Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазис

Научни статии
Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазисЗнаем, че психосоматичния стрес играе важна роля при болните с псориазис и води до индуциране или влошаване на заболяването им. Камполми и съавт. се задълбочават в темата и сравняват ролята на стреса в семейството и другите типове стрес  върху живота на пациентите и тяхната болест.
повече информация »
 

Лихен планус на ноктите

Научни статии
Лихен планус на ноктитеОграниченият до ноктите лихен планус е рядко срещан , а информация за неговата прогноза липсва.
За да хвърлят малко светлина по въпроса Гьотман и компания преглеждат документите на пациенти с хистологично доказан лихен на ноктите за периода 97-08.
повече информация »
 

Стипендии за CEEDVA училището

Последни новини
Стипендии за CEEDVA училището

Уважаеми колеги,

В рамките на 19та Национална конференция по дерматология и венерология, 11-13 октомври, гр. Бургас ще се проведе и CEEDVA училище, за което Prodermaclub вече писа. След конкурс за стипендии, за участие в училището, бяха селектирани 16 участници от 6 европейски държави, които ще имат възможността да изнесат презентации на клинични случаи на английски език в рамките на двете заседания на училището на 11 и 12 октомври в Морското казино, гр. Бургас.

(снимка: Д-р Мануелян) 

повече информация »
 

Системна PUVA vs. narrowband UVB за лечение на витилиго

Научни статии
Системна PUVA vs. narrowband UVB за лечение на витилигоКой вид терапия е по ефективна и безопасна ? Отоговорът на този въпрос идва от Сапам  и компания , които сравняват системната ПУВА с тясновълнова UVB (NBUVB).
Пациентите са 56 на възраст 13-70 години с витилигинозни лезии засягащи повече от 5% телесна повърхност.
Разделени са в две равни групи. Наблюдаван е ефектът от терапията и появата на странични ефекти.
повече информация »
 

Кожни прояви при затлъстяване

Научни статии
Кожни прояви при затлъстяванеЗатлъстяването е един от най-големите здравословни проблeми в световен план.
Информацията за кожните заболявания при болните с наднормено тегло е оскъдна.
Боза и съавтори хвърлят светлина по този въпрос.
Те изследват 79 болни със затлъстяване и ги сравняват със 73 болни със нормално тегло.
повече информация »
 

Дерматoскопия при дискоиден лупус еритематозус

Научни статии
Дерматoскопия при дискоиден лупус еритематозусДерматоскопията е полезен метод за диагностика на кожни тумори, но нейната приложимост може да бъде разширена до възпалителните кожни заболявания, каквото е и дискоидния кожен лупус.
В литературата има повече данни за употребата на метода при диференциране на лупуса в областта  на скалпа от другите форми на алопеция. Иформацията касаеща дискоидния лупус в областта на другите части на тялото е оскъдна.
повече информация »
 

Кератодерма и тинея педис при синдром на Sézary

Научни статии
Кератодерма и тинея педис при синдром на SézaryМикозис фунгоидес и синдромът на Sézary са неходжкинови кожни лимфоми.
Синдромът на Sézary се характеризира със засягане на кръвта, ексфолиативна еритродермия, лимфаденопатия, сърбеж и имуносупресия.
За да се определи наличието на палмоплантарна кератодерма и тинея педис при болните със синдрома на Sézary е проведено ретроспективно проучване върху 1562 пациента.
При всички болни дланите и стъпалата са изследвани за клинични признаци на кератодерма и микоза на стъпалата или ноктите със светлинна микроскопия.
повече информация »
 

Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

Научни статии
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?Акнето е възпалително кожно заболяване на мастните жлези, намиращи се в космено-мастните фоликули. Засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Проявява се през пубертета заради повишената функция на жлезите с вътрешна секреция, което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

Заболяването обаче, освен от наличен хормонален дисбаланс, зависи от редица фактори като наследствена предразположеност, начин на хранене, двигателен режим, хигиена, замърсеност на околната среда, употреба на неподходяща козметика, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, стрес... То може да е провокирано и от менструалния цикъл при жената, прием на хормонални, включително и контрацептивни таблетки, бременност.
повече информация »
 
Резултати 141 - 160 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени