Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Характеристики на повторни първични меланоми

Научни статии
Характеристики на повторни първични меланоми
Множествените първични меланоми се срещат при 20% от пациентите диагностицирани с меланом. 
Повторните меланоми при тези болни изглежда имат благоприятна хистологична характеристика.
За да определят клиничните и хистологичните качества  на повторните меланоми, Вечиато и съавт.  проследяват проспективно кохорта от 195 пациента.
повече информация »
 

Ново списание "Дерматологичен преглед"

Последни новини
Ново списание Дерматологичен прегледУважаеми колеги, новото дерматологично списание "Дерматологичен преглед" вече е факт. Публикуваме обръщение от Доц. Георги Пехливанов по повод на издаването на брой първи:
 
"Уважаеми колеги, 
 
С радост ви съобщавам, че новото списание на българските дерматолози "Дерматологичен преглед" вече е факт - с номер от Националната библиотека. Електронният вариант на списанието може да видите на varnaderma.com (E-издание). Това е стартът, надявам се с общи усилия да работим за неговото утвърждаване!

Доц. Г. Пехливанов, дм"
 

Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазис

Научни статии
Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазисЗнаем, че психосоматичния стрес играе важна роля при болните с псориазис и води до индуциране или влошаване на заболяването им. Камполми и съавт. се задълбочават в темата и сравняват ролята на стреса в семейството и другите типове стрес  върху живота на пациентите и тяхната болест.
повече информация »
 

Лихен планус на ноктите

Научни статии
Лихен планус на ноктитеОграниченият до ноктите лихен планус е рядко срещан , а информация за неговата прогноза липсва.
За да хвърлят малко светлина по въпроса Гьотман и компания преглеждат документите на пациенти с хистологично доказан лихен на ноктите за периода 97-08.
повече информация »
 

Стипендии за CEEDVA училището

Последни новини
Стипендии за CEEDVA училището

Уважаеми колеги,

В рамките на 19та Национална конференция по дерматология и венерология, 11-13 октомври, гр. Бургас ще се проведе и CEEDVA училище, за което Prodermaclub вече писа. След конкурс за стипендии, за участие в училището, бяха селектирани 16 участници от 6 европейски държави, които ще имат възможността да изнесат презентации на клинични случаи на английски език в рамките на двете заседания на училището на 11 и 12 октомври в Морското казино, гр. Бургас.

(снимка: Д-р Мануелян) 

повече информация »
 

Системна PUVA vs. narrowband UVB за лечение на витилиго

Научни статии
Системна PUVA vs. narrowband UVB за лечение на витилигоКой вид терапия е по ефективна и безопасна ? Отоговорът на този въпрос идва от Сапам  и компания , които сравняват системната ПУВА с тясновълнова UVB (NBUVB).
Пациентите са 56 на възраст 13-70 години с витилигинозни лезии засягащи повече от 5% телесна повърхност.
Разделени са в две равни групи. Наблюдаван е ефектът от терапията и появата на странични ефекти.
повече информация »
 

Кожни прояви при затлъстяване

Научни статии
Кожни прояви при затлъстяванеЗатлъстяването е един от най-големите здравословни проблeми в световен план.
Информацията за кожните заболявания при болните с наднормено тегло е оскъдна.
Боза и съавтори хвърлят светлина по този въпрос.
Те изследват 79 болни със затлъстяване и ги сравняват със 73 болни със нормално тегло.
повече информация »
 

Дерматoскопия при дискоиден лупус еритематозус

Научни статии
Дерматoскопия при дискоиден лупус еритематозусДерматоскопията е полезен метод за диагностика на кожни тумори, но нейната приложимост може да бъде разширена до възпалителните кожни заболявания, каквото е и дискоидния кожен лупус.
В литературата има повече данни за употребата на метода при диференциране на лупуса в областта  на скалпа от другите форми на алопеция. Иформацията касаеща дискоидния лупус в областта на другите части на тялото е оскъдна.
повече информация »
 

Кератодерма и тинея педис при синдром на Sézary

Научни статии
Кератодерма и тинея педис при синдром на SézaryМикозис фунгоидес и синдромът на Sézary са неходжкинови кожни лимфоми.
Синдромът на Sézary се характеризира със засягане на кръвта, ексфолиативна еритродермия, лимфаденопатия, сърбеж и имуносупресия.
За да се определи наличието на палмоплантарна кератодерма и тинея педис при болните със синдрома на Sézary е проведено ретроспективно проучване върху 1562 пациента.
При всички болни дланите и стъпалата са изследвани за клинични признаци на кератодерма и микоза на стъпалата или ноктите със светлинна микроскопия.
повече информация »
 

Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

Научни статии
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?Акнето е възпалително кожно заболяване на мастните жлези, намиращи се в космено-мастните фоликули. Засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Проявява се през пубертета заради повишената функция на жлезите с вътрешна секреция, което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

Заболяването обаче, освен от наличен хормонален дисбаланс, зависи от редица фактори като наследствена предразположеност, начин на хранене, двигателен режим, хигиена, замърсеност на околната среда, употреба на неподходяща козметика, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, стрес... То може да е провокирано и от менструалния цикъл при жената, прием на хормонални, включително и контрацептивни таблетки, бременност.
повече информация »
 

Високи дози изотретиноин при акне вулгарис

Научни статии
Високи дози изотретиноин при акне вулгарисТерапията с изотретиноин за акне е асоциирана с високи нива на перманентни ремисии. Въпреки това при препоръчаните дози от 0,5 - мг/кг, повече от 20% от пациентите правят релапс в последващите две години, който налага последваща терапия.
Много интересно е дали по-високите дози изотретиноин при болни с кистично акне ще намалят процента на рецидиви.
Аманда  Сирулник и съавтори проучват кохортно 80 пациента лекувани с доза от 1,3 мг/кг/ден или по висока за периода 2006-2009.
повече информация »
 

Особености на 18 случая на ПУПП от Ливан

Научни статии
Особености на 18 случая на ПУПП от  ЛиванГина Газеери и сътрудници описват епидемиологичните, клиничните и  хистопатологичните находки при пациенти с PUPP за периода 1998 - 2009 и сравняват тези резултати с публикуваните в литературата.
Ето какви са те:
повече информация »
 

Фрактури при автоимунни булозни дерматози

Научни статии

Фрактури при автоимунни булозни дерматозиВ литературата липсват много данни - консумация на сладолед от болни с атопичен дерматит, честота на презокеански полети при болни с Дюринг, среден успех по физическо от основното образование при болни с дисхидрозиформена екзема. Някъде между тези липси се нарежда и дефицитът на витамин D3 при болните с булозни дерматози.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?

Научни статии
Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?Честотата на това венозно заболяване при болни с еризпел е неизвестна. От тук и индикациите за профилактика на тези заболявания с антикоагулантна терапия са под върпос.  Поради това Мохамадреза и съавтори правят сериозно проучване с електронни бази данни като MEDLINE, EMBASE, CINAHL, LILAC  и Коохрейн без езикови ограничения, за период от 1950 до април 2011.
повече информация »
 

Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазис

Научни статии
Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазисУпотребата на системни стероиди в лечението на псориазис не се препоръчва от учебниците по дерматология и гайдлайните поради риска от влошаването му след намаляването на дозата или спирането им.
Като контраст на тези препоръки , скорошен анализ използващ данни от германската национална здравна система показва, че системните кортикостероиди са най-често предписваните лекарства за псориазис от общо практикуващите лекари, интернистите и дерматолозите.
повече информация »
 

Метформин за лечение на hidradenitis suppurativa

Научни статии
Метформин за лечение на hidradenitis suppurativaВъпреки скорошните проникновения в патогенезата на hidradenitis suppurativa (HS), заболяването остава труднолечим проблем за страдащите от него, които са около 2% от населението.
То се характеризира с хронично-рецидивиращи абсцеси в зоните с апокринни жлези, като аксили и аногенитална зона, гърди. Заболяването е асоциирано със значителна психологическа травма.
повече информация »
 

Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено

Научни статии
Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено Какъв е спектърът на дерматозите в едно педиатрично спешно звено в Индия ?
повече информация »
 

Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми

Научни статии
Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми Меланомите и базалиомите засягат подобни части на тялото и имат връзка със слънчевата експозиция. За да видим дали има връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми  колегата Ричмънд - Синклер  и неговите сътрудници изследват 1339 души проследени проспективно от 1986 до 200
повече информация »
 

Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилиго

Научни статии
Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилигоНай-добри резултати в терапията на витилиго могат да се постигнат чрез комбиниране на различни локални медикаменти и фототерапия, според обновените гайдлайни за лечение на витилиго, изработени от Европейската работна група по витилиго (Vitiligo European Task Force), публикувани в Британския дерматологичен журнал (BJD).
повече информация »
 

Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутис

Научни статии
Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутисПричината за калцинозис кутис (КК) могат да са множество съединително-тъканни заболявания и хронична венозна недостатъчност.
Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) е ефективно лечение на уролитиаза, панкреатолитиаза, и калцифициращ тендинит.
Каква е толерантността и  ефикасността на ЕКЛТ в терапията на пациенти с КК ни показва  едно проучване върху 8 пациента.
Четири от тях са с венозна инсуфициенция, 3 със системна склеродермия и един с дерматомиозит.
повече информация »
 
Резултати 141 - 160 от 654
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени