Big Picture Athens 2016
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилиго

Научни статии

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилигоСъществува голямо разнообразие от налични на българския пазар козметични продукти, които съдържат Q10. Най-често коензимът се включва в състава на кремове против стареене.

Образуването и акумулирането на реактивни кислородни и азотни видове при витилиго е добре известно и широко документирано в литературата. Според проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, продукти за локално приложение, съдържащи Q10, могат да имат неблагоприятен ефект при хора, предразположени към витилиго. Q10 води до образуването на водороден прекис (H2O2), който от своя страна води до витилиго на лицето.

повече информация »
 

Чревната микрофлора и връзката и с атопичния дермaтит

Научни статии
lb51-150x150.jpg
При проучване проведено при 606 семейства с новородени деца, е изследвано ролята на интестиналната микрофлора за повишаване на риска от поява на атопичен дермтит. Основните изводи от проучването показват, че децата, родени с Цезарово сечение и децата, които нямат по-големи братя и сестри имат микрофлора по-богата на клостридии и по-бедна на лактобацили, бифидобактерии и бактероидес в сравнение с останалите деца. Също така се споменава и позитивната корелация между високия титър на клостридиите и появата на атопичен дермтит.
Това проучване дава още едно потвърждение на теорията на хигиенистите, според която децата, които имат по големи братя и сестри по-рядко страдат от алергии.
 

Спират пероралния кетоконазол

Последни новини
Спират пероралния кетоконазолФармацевтичната компания Johnson & Johnson след съгласуване с Европейската агенция по лекарства и Изпълнителната агенция по лекарства препоръчва прекратяването на употребата на перорален Кетоконазол (Nizoral®) на територията на Европейският съюз. Мярката се налага поради риска от хепатотоксичност на препарата. Нови пациенти не бива да започват лечение с този препарат, а при вече започналите лечение е редно да се преразгледа лечението и да се потърсят подходящи алтернативи.
Мярката не засяга локалните форми на Кетоконазол (крем, шампоани и песари) и те могат да бъдат използвани.
 

Ситуацията в Истанбул преди конгреса на EADV е нормална

Последни новини
Ситуацията в Истанбул преди конгреса на EADV е нормална
Представяме ви обръщение от председателите на 22-рия конгрес на EADV в Истанбул, по повод на размириците в Сирия, с която Турция дели обща граница:

Скъпи колеги, 
 
За да успокоим всеки колега, притеснен от трудната политическа ситуация в региона на Близкия изток, бихме искали да Ви информираме, че подготовката за 22-рия конгрес на EADV в Истанбул на 2-6 октомври, 2013 г., върви според предварителния план и очакванията са да се превърне в едно много успешно събитие.
До този момент в Истанбул нямаме проблеми, свързани със сирийската гражданска война. Разстоянието между Истанбул и сирийската граница е почти 1200 км. В момента Истанбул е тих и спокоен. През миналия уикенд в Конгресния център в Истанбул беше организиран Световен годишен конгрес по дентална медицина, на който присъстваха повече от 10 000 зъболекари.
 
Ние съчувстваме дълбоко на хората, които страдат от Сирийската гражданска война. На интернет страницата на Академията редовно ще Ви уведомяване за текущото положение.
 
Ще се радваме да Ви посрещнем в Истанбул на 2-6 октомври, 2013 г. Оставаме на Ваше разположение за всички въпроси, които имате.
 
С уважение,
 
Проф. Байкал 
Председател
22-ри конгрес на EADV

Проф. Гюрер
Почетен председател
22-ри конгрес на EADV
повече информация »
 

Ваксина против HIV премина първа фаза на проучване

Любопитно

Ваксина против HIV премина фаза 1 на проучванеПоредното съобщение за напредък в борбата срещу вируса на СПИН бе разпространено от световните агенции. Какво всъщност се крие зад десетките помпозни заглавия? Учени от Университета на Западен Онтарио, Канада, са разработили ваксина срещу HIV, която успешно е преминала първа фаза на проучване върху хора. Изследваната група се състои от инфектирани с HIV мъже и жени. При нито един от инжектираните с новата ваксина пациенти не са наблюдавани странични ефекти.

Именно изследване на безопасността е основна цел през първа фаза на клиничните проучвания. За да бъде оценена ефективността на ваксината относно индуцирането на имунен отговор, е необходимо да се премине през втора и трета фаза на проучване, което може да отнеме до пет години. Неизвестните все още са прекалено много, за да приемаме новината със слепия ентусиазъм на журналисти.

повече информация »
 

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимус

Научни статии

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимусПредставяме ви проучване, което обхваща 75 пациенти със себореен дерматит на лицето. Заболяването е стабилизирано след двуседмично лечение с локален 0.1% такролимус маз. Следва рандомизиране на болните в три групи, които са третирани както следва:

1-ва група - 0.1% такролимус маз веднъж седмично
2-ра група - 0.2% такролимус маз два пъти седмично
3-та група - вехикулум два пъти седмично

Пациентите са проследени в рамките на 10 седмици. В първите две групи се набюдава значително подобрение - намаление на еритема, десквамацията и сърбежа. При третата група липсва подобрение. Резултатите показват по-ниска честота на рецидиви при пациентите от втората група, в сравнение с тези от първата. В заключение, лечението на себореен дерматит с 0.1% такролимус маз два пъти седмично, има добър ефект за поддържане на ремисия при пациенти със стабилизиран себореен дерматит на лицето.

Пълен текст на статията може да откриете тук.

повече информация »
 

Бъдещето на микробиологичното изследване

Любопитно
Бъдещето на микробиологичното изследване
Разглеждаме последните съобщения във водещите медицински сайтове и се питаме каква част от новостите в нашата наука, които към този момент ни изглеждат като научна фантастика, след време ще се прилагат рутинно и у нас. Предлагаме ви още един поглед към бъдещето, което отвъд океана вече е настояще.
 
Новата технология, наречена Vitek MS, която се базира на спектометър и е разработена за автоматизирано откриване на патогенни микроорганизми, може да разпознае 193 бактерии и гъби, включително Candida, Cryptococcus, Malassezia, Staphylococcaceae, Streptococcaceae, Enterobacteriaceae, Pseudomonadaceae и Bacteroidaceae. 

повече информация »
 

Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis

Научни статии
Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis
Клинично проучване върху 120 пациенти с дерматофитна инфекция между пръстите на краката показва, че тербинафин спрей, прилаган веднъж дневно в продължение на една седмица, е също толкова ефективен при лечението на tinea pedis, колкото и под формата на крем.
 
При прилагането на локален антимикотик чрез спрей, се избягва докосването на заразените участъци с ръце, което намалява риска от пренасяне на инфекцията върху други области на кожата. Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Dermatology.

повече информация »
 

FDA одобри локален бримонидин за лечение на постоянния еритем при розацея

Научни статии

FDA одобри локален бримонидин за лечение на еритема при розацея

За първи път американската Food and Drug Administration (FDA) одобри локално средство, специално разработено за лечение на еритема на лицето при розацея. След редица съобщения за добрия ефект на симпатикомиметика бримонидин (brimonidine) върху зачервяването на лицето при болни с розацея, последният ще се появи в американските аптеки под формата на гел с концентрация 0.33% и търговското име Mirvaso.

За нас остава да се надяваме да видим подобен продукт и на българския пазар, където лиспва и другият актуален медикамент с подобно действие, а именно локален оксиметазолин в подходяща за приложение върху кожата форма. Все пак в България бримонидин може да бъде открит като разтвор за очни капки, а оксиметазолин като разтвор за капки за нос. На ход е комбинативният ум на българския дерматолог.

Още по темата:
Локален brimonidine tartrate в лечението на розацея

 

Субдермалните импланти - Боже! Къде сбъркахме?

Любопитно

Интрадермалните импланти - Боже! Къде сбъркахме!

"Тялото си е мое - ще си го правя каквото си искам!" Това е една от най-плашещите реплики за един родител. До скоро най-страшното, което можеше да се случи бе татуировка... или няколко. Най-страшното ли?... Помислете пак!

 

 

повече информация »
 

Поканени лектори на Ноемврийските дерматологични дни

Последни новини
Поканени лектори на Ноемврийските дерматологични дни
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че в рамките на 22-рите Ноемврийски дерматологични дни ще имате възможността да чуете лекции на изтъкнати дерматолози от цяла Европа, със заслуги към развитието на дерматологията в България. Сред поканените лектори са:
Prof. Andreas Katsambas - Melasma: Update in treatment
Prof. Joseph Pace - Leismaniasis
Prof. Constantin Orfanos - Recent Therapeutic Update
Prof. Jana Hercogova - My top clinical pearls (cases)
Prof. Gunter Burg - Lepra vulgaris. Historical perspectives on psoriasis
Prof. Rados Zecevic - Lupus erythematosus systemicus – are the ARA diagnostic criteria specific enough?
Prof. Yalcin Tuzun - The pathergy test in Behcet's disease
Prof. Louis Dubertret - The patient based medicine: a new medical technique
Prof. Torello Lotti - Vitiligo as a systemic disease
Prof. Ljiljana Medenica
Клинични случаи ще бъдат представени от Проф. Маргарета Балабанова и Д-р Гоцев. 

 

"Отново" ли е полезно излагането на слънце?

Любопитно
Отново ли е полезно излагането на слънце?
Полезно ли е излагането на кожата на слънчева светлина? Вероятно съществуват толкова различни отговори на този въпрос, че можем спокойно да го наречем философски. 

Учени от Единбургския унивеститет, цитирани от BBC, предоставят нов аргумент в арсенала на привържениците на "здравия тен". Излагането на кожата на ултравиолетови лъчи води до отделяне на азотен оксид и значително спадане на кръвното налягане, което според авторите може да доведе до ползи за здравето и живота, многократно надхвърлящи рисковете от рак на кожата. В Обединеното кралство, свързаните с високо кръвно налягане сърдечни болести и инсулти, водят до близо 80 пъти по голяма смъртност, отколкото различните видове рак на кожата.

повече информация »
 

Намаляване на теглото подобрява псоразиса

Научни статии
Намаляване на теглото подобрява псоразиса
Псориазисът често се асоциира с метаболитен синдром и наднормено тегло. Екип от университетска болница в Копенхаген разделя 60 амбулаторни пациенти с псориазис и наднормено тегло на две групи. Първата група е подложена на ниско-калорична диета в продължение на 8 седмици, а пациентите във втората приемат обичайни за тях вид и количество храна. Два месеца след прекратяване на диетата, е направена оценка на PASI и DLQI (дерматологичен индекс за качество на живот). Резултатите показват, че терапия с ниско-калорична диета води до клинично значимо подобрение в дерматологичния статус (понижено PASI) и значително подобрение на качеството на живот при пациенти с псориазис и наднормено тегло.
повече информация »
 

Нов крем превръща слънчевата светлина в UVB с тесен спектър

Любопитно
Нов крем превръща слънчевата светлина в UVB с тесен спектър
Терапията с тесен спектър ултравиолетови B лъчи (narrow band UVB, NB-UVB) е с доказано по-високa ефективност и безопасност от широкоспектърната при лечението на псориазис и витилиго. Слънцето е много добър и достъпен източник на UVB лъчи, но излагането на естествена слънчева светлина обикновено води до еритем преди акумулиране на достатъчна доза от лъчи с терапевтична дължина на вълната.
 
Колаборация между екипа на проф. Торело Лоти от Рим и учени от САЩ, е довела до създаването на нов крем, разработен за да доставя селективно до кожата NB-UVB лъчи при излагане на слънчева светлина. Локалното прилагане на крема, съчетано с излагане на слънце, ще даде възможност за по-удобна и евтина фототерапия при витилиго и псориазис.
повече информация »
 

Европа подкрепя 2 нови биосимилара

Последни новини
Европа подкрепя 2 нови биосимилара
Европейските регулатори подкрепят одобрението на 2 биосимиларa на Infliximab, публикува European Medicines Agency.
Като такива агенцията приема Remsima (Celltrion Healthcare Hungary Kft) и Inflectra (Hospira UK, Ltd) тъй като нямат значима разлика в сравнение с Remicade (Johnson & Johnson) по отношение на качество, безопасност и ефикасност за лечение на широк спектър от показани автоимунни заболявания.
Рекомбинантните антитела са изключително трудни за репликация и са подложени на изключително сериозен контрол по отношение на производство, структура на молекулата и имуногенност. Досега произвежданите биосимилари представляват значително по-прости протеини като филграстим и соматропин.
Подобни разрешителни за такива продукти предстои да бъдат дадени и в Япония до края на годината, както и в САЩ през 2015.
 

Комбиниран метод за премахване на келоиди с 5-fluorouracil и ботулинов токсин

Научни статии
Комбиниран метод за премахване на келоиди с 5-fluorouracil и ботулинов токсин
Колектив от Канада предалага комбиниран подход за премахване на келоиди, включващ хирургично премахване и инжектиране на 5-fluorouracil и ботулинов токсин. Проучването обхваща 80 пациенти, които са проследявани за период не по-малък от 1 година. Приложен е следният терапевтичен подход - 9 дни след тотална ексцизия на келоида, в ръбовете на зарастващата рана се инжектират еднократно 5-fluorouracil и ботулинов токсин. На всеки сантиметър ранева тъкан се инжектират около 0.4 ml 5-fluorouracil в концентрация 50 mg/ml като общата доза не надвишава 500 mg. Концентрацията на ботулиновия токсин е 50 IU/ml при обща доза < 140 IU.

След проследяване на терапевтичния резултат от 17 до 24 месеца, се открива честота на рецидиви по-малка от 4%, с което методът показва значително по-висока ефективност от постигнатата при други подобни проучвания. Авторите препоръчват методът да се прилага рутинно за премахване на келоиди.
повече информация »
 

"Здраве в болестта" ли е псориазисът?

Научни статии
Здраве в болестта ли е псориазисът?
"Ех, всяко зло за добро! Заедно със къщата изгоряха ми и цървулите, та сега ходя бос. Хем ми е леко, хем и ти няма да ме питаш защо ми са скъсани цървулите."
Ран Босилек
 
"Всяко зло за добро" е казал и кожният лекар в опит да успокои тревожните си пациенти. Съществува цял набор от дерматологични разновидности на този стар оксиморон - "псориазисът е здраве в болестта", "децата с атопичен дерматит са по-умни и будни", или "мазната кожа остарява по-бавно". За щастие от време на време в литературата се появяват научни публикации, които потвърждават тези мънички "предимства" на някои кожни болести, с което ни позволяват да ги представяме с чиста съвест на пациените си. 
 
Авторите на проучване, публикувано в Journal of Dermatological Science преди по-малко от седмица, извършват пънч биопсии върху здрава и лезионална кожа на болни с псориазис и наблюдават процесите на зарастване. И в двата случая те протичат значително по-бързо в сравнение със здравите контроли.  
повече информация »
 

Списание "Дерматология и венерология" вече в интернет

Последни новини
 Уважаеми колеги,

За първи път списание "Дерматология и венерология" може да бъде прочетено онлайн на обновената страница на БДД. В секция "Списание" ще окриете пълнен текст на всички 12 статии от последния брой на списанието (брой 1, 2013 г.), както и притурка, съдържаща българския "Консенсус за лечение на псориазис" и "Ръководство за лечение на псориазис с биологични продукти на БДД 2013".

От този момент нататък новите броеве на списанието ще бъдат достъпни не само на хартиен носител, но и онлайн.
 
повече информация »
 

Българското дерматологично дружество с обновена официална интернет страница

Последни новини
Българското дерматологично дружество с обновена официална интернет страница
Уважаеми колеги,

Продермаклуб има удоволствието да ви съобщи, че Българското дерматологично дружество вече има обновен като дизайн и функционалност официален сайт, който можете да откриете на познатия адрес.
 
Новата страница е лесна за навигация и предлага богата информация за историята и ръководството на БДД, подробности за стипендиите и организираните от дружеството събития, актуални новини, галерия със снимки и др. Важно за българските дерматолози нововъведение е възможността онлайн да бъдат прочетени в пълния си текст статиите от списание "Дерматология и венерология". Сайтът е изграден с помощта на екипа на Продермаклуб, пожелаваме му дълга служба и многобройни читатели!
 

Стипендии на WCPD

Последни новини
wcpd.jpgУважаеми колеги,

Организационния комитет на Международния конгрес по педиатрична дерматология (WCPD) ще предостави 20 стипендии за участие в 12-то издание на събитието в Мадрид от 25 до 27 септември 2013. Лекари под 40 годишна възраст могат да изпратят картка автобиография от 1 страница. Дерматолози със специални интереси в областта на педиатричната дерматология ще имат предимство при избора на кандидатите. Документите трябва да бъдат подадени най-късно до 27 юни на адрес This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it Резултатите от класирането ще бъдат обявени преди 12-ти юли. Стипендията включва регистрационната такса за конгреса и не покрива разноски по пътуване и настаняване.
 
Резултати 101 - 120 от 663
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени