Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Нов представител на България в борда на ЕАДВ

Последни новини

valencia20152.jpg
 
Уважаеми колеги и приятели,

Изключително съм щастлив да Ви съобщя, че благодарение на Вашето активно участие в изборите за представителство в борда на ЕАДВ, от 24 април 2024 г. аз ще бъда втория представител на страната ни в борда на Европейската академия.

На първо място искам да благодаря на всички, които ми се довериха и подкрепиха моята кандидатура. Приемам това като голяма отговорност и ще направя всичко по силите си да не Ви разочаровам.

Също така искам да благодаря на всички, които нямаха възможност да гласуват, но ми се обадиха, за да изразят своята подкрепа. Вашето отношение и загриженост ме трогнаха. Оценявам го!

Благодарност изказвам и на всички, които не видяха в мен своя кандидат, но все пак гласуваха. Предполагам, че това е кампанията с най-голяма изборна активност досега и много ми се иска това да остане така и занапред. За да бъдем част от голямото семейство на европейската дерматология трябва да заявим своето присъствие и това е един от начините.

Искам да споделя и няколко извода, които си направих по време на тази кампания:

Впечатление направи процедурата по гласуване – този вариант за гласуване по интернет беше изключително лесен, бърз и удобен. Критериите за това кой може да се кандидатира и кой има право на вот също бяха ясни и предварително обявени. Накара ме да си мечтая и тук да видим такъв цивилизован процес за избор на УС на БДД. За да бъда позитивен ще кажа само, че така можем да избегнем хаоса и предпоставките за манипулации на вота. Има начини как това да се случи и тук.

Също така се надявам, на следващите избори за представител в борда на ЕАДВ догодина, да има кандидати с идеи и концепции за работа и за развитие. По-важно дори от крайния резултат е това да има реално съревнование, да има спортменска битка, да се сблъскват позиции и визии, а не аргументи „ad hominem”.

Позицията, която ми отредихте със своя глас, ще ми даде възможност да бъда гласът на ЕАДВ сред българските дерматолози, но най-вече да бъда гласът на българските дерматолози в ЕАДВ. Ще направя всичко възможно да подсигуря тази линия за комуникация. Изпращайте ми Вашите въпроси, оплаквания и препоръки и аз ще се постарая да стигнат там, където трябва.

Накрая искам да споделя с Вас колко горд се почувствах, когато видях какъв пезпрецедентен интерес предизвикаха тези избори. Усещането беше като при пробуждане. Така се чувствах, когато преди 9 години организирахме първата „Голяма българска снимка на Продермаклуб“ във Валенсия. Горд от това, че съм част от голямото семейство на българската дерматология, част от още по-голямото семейство на Европейската дерматология.

Благодаря Ви още веднъж!

Доц. Иван Богданов
 

Не остана с какво да Ви излъжем днес...

Любопитно
1 април - ден без лъжа?
Уважаеми колеги,

Изминалата година от 1 април 2023 до 1 април 2024 бе толкова богата на всякакви измислици, лъжи, полуистини, преувеличения и откровени конфабулации, че въображението ни не успя да ги обхаване. Решихме, че каквото и да напишем за деня на лъжата, на този фон, ще звучи достоверно.
Бъдете здрави и много щастливи!
 

Избори за представител на България в борда на ЕАДВ

Последни новини
290182010_475743774481994_4095353230015267454_n.jpg
Уважаеми колеги,

От тази година, броят на членовете на ЕАДВ в България позволява отново да имаме двама представители в Борда на Академията. От тяхната активност и възможност за общуване с останалите членове на Борда, зависи до голяма степен влиянието, което ще има българската дерматология върху взимането на решения в ЕАДВ. Това влияние видимо намаля в последните години, отчасти заради намаляването на бройката на представителите в борда до 1, отчасти заради липсата на активност. В резултат на това все по-рядко или съвсем не виждаме български лектори на конгресите и симпозиумите на ЕАДВ, както и на курсовете организирани от Академията. Далеч съм от мисълта, че България няма какво да предложи в тази посока. Това се случва с дерматологичната общност, която бе една от първите в Европа, организирала симпозиум на ЕАДВ (София 2005), 2 фостеринг курса по половопредавани болести и бе представена от поне 5 лектора на всеки конгрес на ЕАДВ. 

Да се търси виновен за това състояние на нещата няма да помогне толкова, колкото активната работа за връщане на международния авторитет на българската дерматология.  За целта е нужно новият член на борда да бъде изключително активен, да може да общува директно със своите колеги в борда, да познава работата на административния апарат на ЕАДВ, да познава добре всички канали за комуникация и да може да ги използва добре в интерес на българската дерматологична общност.

През последните 3 години изпълних един успешен мандат като член на комисията по комуникации на ЕАДВ. Работата ми по разработването на различни интернет сайтове с дерматологична насоченост като Prodermaclub.com и официалната страница на БДД беше оценена от колегите в комисията и ми беше поверен ресор свързан с разработването на новата интернет страница на ЕАДВ. Много от наученото през годините бе приложено в тази разработка, но научих и много нови неща, които се надявам да мога да използвам в бъдещото развити на страницата на БДД и тази на сп. Дерматология и Венерология. Оценката на работата ми от колегите в комисията дойде с безпрецедентната покана за удължаване на престоя ми в комисията с още една година като поканен член. Освен признанието на колегите и познанията ми за дейността на официалната медия на ЕАДВ и комисията по комуникации, работата в ЕАДВ ми даде и много добра позиция за наблюдение на процесите на управление на Академията. Като член на комисията по комуникации няколко пъти съм отправял запитвания за причината за неоправдано ниския брой на лектори от Източна Европа, включително към председателя на комисията по етика на ЕАДВ – Prof. Pierre Wolkenstein. Убеден съм, че този и други проблеми, могат да бъдат решени с  правилен подход и комуникация. За решението на един проблем е нужно той да бъде посочен и обяснен, за да може бъде разбран.

Представителството в Борда на ЕАДВ не е самоцел. Това не е нещо, което се полага по право и във никакъв случай не е синекурна длъжност. Това е преди всичко много работа, много отделено време и най-вече много общуване – мейли, социални медии, онлайн срещи и много, много разговори. 

В Северна Корея има поговорка, че „Избори с повече от един кандидат са голяма бъркотия“. Аз смятам, че конкуренцията е един от основните фактори за повишаване на качеството. Комфортът да си единствен кандидат е от полза само за кандидата, а не за гласуващите. 

Всичко това ми дава основание да се осмеля да издигна своята кандидатура и да поискам от Вас да ми гласувате Вашето доверие, да бъда Вашия глас в Борда на представителите на ЕАДВ. Сигурен съм, че Българската дерматология може отново да има силно присъствие, което да се усеща навсякъде в Европа и с което да се съобразяват. Мисля, че имаме достатъчно подготвени дерматолози, чиято експертиза ще бъде полезна в рамките на форумите а ЕАДВ, task-force групите, курсовете за специалисти и специализанти и изпълнителната комисия на ЕАДВ. Мисля, че можем да бъдем по-амбициозни и да искаме повече, защото имаме потенциал. Пример за това са различни направления в българската дерматологията като дерматоалергологията и естетичната дерматология, в които има толкова бурен възход в последните години, че нивото им достига най-високите европейски и световни стандарти. Всичко това е плод на много работа, усилия, експертиза и подготовка и показва, че всичко е възможно в правилните ръце. 

От Вас зависи да поставите европейското бъдеще на българската дерматология в правилните ръце. Напомням, че вотът е таен и с гаранции за честно провеждане от ЕАДВ. Процедурата е проста и отнема не повече от 10 секунди. Просто трябва да намерите във Вашия мейл съобшение с тема: EADV Board Election March-April 2024 – Bulgaria и да следвате връзката за гласуване.

Благодаря Ви!

 

Време за отчет...

Любопитно
Време за отчет...

По време на Х конгрес на БДД след 2 седмици ще се проведе Общо събрание на Дружеството с отчет и избор на нов Управителен съвет (УС) и нов председател. Последното бе преди 9 години. Тогава 152 колеги ми се довериха да ги представлявам в УС. Мога само да се надявам, че съм оправдал очакванията на повечето от тях. На всички обаче смятам, че дължа отчет за работата си, защото вярвам, че въпреки че УС е колективен орган, всеки негов член има и персонална отговорност.

Без да искам да звучи в тона на предизборния патос в момента, мога да твърдя, че съм се старал да следвам определени принципи в работата си. Казвам каквото мисля, пазя съвестта си чиста и не държа всички да ме харесват. Всички позиции, които съм защитавал са били принципни. Не мога да кажа, че за тези 9 години всичко в борда е било „цветя и рози“. Имало е много караници, скандали, противоречия и противопоставяния, имало е и хубави моменти, свърши се и доста работа..., но и доста работа не се свърши...


повече информация »
 

Цигани биха Изкуствен интелект в Спешното отделение на Пирдоп

Любопитно
Цигани биха Изкуствен интелект в Спешното отделение на Пирдоп
Неприятен инцидент се случи през тази нощ в спешното отделение на Пирдоп. Към 2:30 сутринта силнопочерпеният Б.Ц. от ромската махала на Пирдоп губи съзнание и е докаран в спешното на града от останалата част на празнуващата компанията, също в силно нетрезво състояние. Компанията празнувала поредните предсрочни избори и завръщането на хартиената бюлетина, когато Б.Ц. внезапно загубил съзнание, вероятно вследствие на консумацията на около литър и половина домашно произведен алккохол. В чакалнята на болницата те са посрещнати от чисто новата придобивка на Пирдопската болница - триажна система от ново поколение с Изкуствен интелект на компанията "Пайки индъстрийз" - МИКИ (Медицинско Изделие с Компютърен Интелект) , закупена по европейски проект. С помощта на новата система, община Пирдоп се надявала да се справи с острата липса на медицински кадри, заради която преди около месец болницата бе пред закриване.
Мики посрещнал любезно разтревожените близки на Б.Ц. и вежливо попитал за естеството на проблема. Близо 15 минути всички 10 души в триажната зона обяснявали едновременно на МИКИ, колко свестно момче е Б.Ц. и че нямат представа какво му има, но че сигурно е хранително отравяне от традиционните кебачета, с които компанията е била почерпена по повод на изборите. Може би заради прекалено многото източници на информация или заради колоритно подправения български език, МИКИ изпитвал сериозни трудности да формулира ясно заданието, което трябвало да обработи и изпълни. Изчислителната мощ на ИИ се оказала недостатъчна и машината влязла в авариен режим, като започнала да повтаря: "Няма достатъчно RAM". Точно в този момент нещата ескалирали.
За минути пред Пирдопската болница се събрали около 200 разгневени роми, които изляли гнева си върху хардуера на МИКИ. Ето какво коментира съпругата на Б.Ц.: "Значи, бехме се почерпили и на мъжа му причерня от кибапчетата и го закарахме с колата на болницата. Пред нас излезе Закс и говори май български, ма хич не му разбрахме. И нещо се ядоса ли, разсърди ли се, не знам, ама почна да бучи, да пуши и ми вика "няма достатъчно ром". Как така нема достатъчно ром? Начи що ще ме плаши той мене? Бехме само 10 и се бехме почерпиле, ама се го бяхме овършеле. Ама еяз съм гледала Терминаторите и ги знам тия гадини, че са жилаве. И звъннах на братчеда да дойдат, да го видим тогава колко ще е ербап. Изтръгнахме му жици, копчета, сичкото вътрешност му извадихме. Немало достатъчно ром..." Междувременно пострадалият Б.Ц. се посвестил и по свидетелски показания се върнал на празненството да си допие. 
Инжинери от община Пирдоп успели да възстановят основните функции на МИКИ още по обяд. Всички опити да рестартират системата обаче се оказват безуспешни. "След като зареди и установи локацията си МИКИ сам се изключва. Да Ви кажа честно мисля, че се оглежда и се скрива." Това сподели с екипа на Продермаклуб, член на ИТ отдела на болницата, пожелал анонимност.  
 

Нов биологичен медикамент Панблокиромаб с широк спектър от показания

Любопитно
seaborn_an_almighty_medication_in_a_syringe_3d4b69d5-ba45-4e7b-a227-4e5f1dcfb446 (2).png
Известна фармацевтична компания обяви сензационен нов биологичен продукт Панблокиромаб с широк спектър, чието действие е насочено срещу всички интерлевкини от IL-1 до IL-26 включително, както и срещу TNF-alpha, INF-alpha, -beta и -gamma, GM-CSF и TGF-beta. Според данни от клиничните проучвания, продуктът има близо 100% ефективност не само при всички неинфекциозни кожни заболявания, но и при инфекциозни дерматози, тъй като блокира всички пътища на възпалението и дори при тежки инфекции пациентите не развиват никакви симптоми. 

Панблокиромаб ще се използва не само при доказано кожно заболяване, а и при фамилна анамнеза за остри, подостри и хронични дерматози, включително псориазис, гноен хидраденит, бромхидроза и tinea pedis. Продуктът е уникален с това, че приложението му може да започне превантивно още при раждането, а в момента се провеждат трета фаза проучвания и за вътреутробно приложение, с което кожните болести могат да бъдат напълно изкоренени в следващите няколко години. 

Единствената пречка пред масовото прилагане на медикамента към момента е цената му от близо $2400 на доза. При стандартно приложение по листовка веднъж в месеца и средна продължителност на живота от 75 години, Панблокиромаб ще струва на държавното здравеопазване малко над 1 млн долара на човек. Експерти от американската "Агенция за икономическа стабилност и консвервативни технологии и рационалност" (АИСИКТИР) изчисляват, че тези средства ще бъдат компенсирани от спестяването на медицински разходи за лечение на кожни болести.

Първоначалното притеснение в редица международни и национални дерматологични дружества, че новият продукт може да има пагубен ефект върху дерматологията и да доведе до масова безработица сред кожните лекари, беше бързо отхвърлен като нерационален, поради факта, че и към момента почти всички дерматолози се занимават предимно с естетични процедури, а останалите и без това скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект.
 

Петицията за запазване на комисията за специалност по дерматология в Плевен

Последни новини
petic-1-1024x587-1-780x470.jpg
Уважаеми колеги дерматолози,

В последните седмици сме свидетели на безпрецедентен и необясним опит за закриване на изпитната комисия за придобиване на специалност по кожни и венерически болести, базирана в Кожна клиника – Плевен към МУ – Плевен.
Тази комисия съществува вече повече от 5 години и се ползва с огромен авторитет, благодарение на високия професионализъм и компетентност на членовете на изпитната комисия под ръководството на проф. Димитър Господинов, д.м.н.
Управителният съвет на Българското Дерматологично дружество изпрати протестно писмо във връзка със закриването на комисията за специалност в Плевен, адресирано до Министъра на здравеопазването и Ректора на МУ-Плевен.
Предизвиква недоумение отговорът на ректора на МУ-Плевен (приложен по-долу), който с лека ръка се отказва от престижната за неговия университет комисия. Аргументите са, че по време на КОВИД пандемията не е имало достатъчно болни за провеждане на практически изпит. Припомняме факта, че с решение на управата на болницата по това време, в рамките на година и половина, клиниката е закрита и превърната в КОВИД отделение.
Призоваваме всички колеги да подкрепят петицията за запазване на комисията за придобиване на специалност в Кожна клиника Плевен. Целта ни е да предотвратим закриването на една работеща и компетентна комисия, ползваща се с уважение и доверие сред колегите дерматолози.
 
Петицията можете да подкрепите на този адрес:  https://www.peticiq.com/391858#form
повече информация »
 

Крис Рок поднася извинения

Любопитно
rock3.jpg
Изказването на Крис Рок на церемониите за връчване на Оскар предизвика гневна реакция от организацията на пациентите с алопеция ареата. Комикът побърза да се извини в Туитър като написа "това беше наистина необмислена постъпка, не мога да си обясня как изглупях така". Веднага последва оплакване от групата на пациентите с деменция, които също поискаха извинение. Крис Рок реагира с нов пост в Туитър, в който отново се извини за поредното "куцо изказване, което е направил". Това доведе до възмущение от обединението на болните с интермитентна клаудикация и комикът отново трябваше да се разкае с думите "бях сляп за емоциите на толкова много хора", което за съжаление предизвика негодувание от дружеството на незрящите. В резултат на поредното оплакване Крис Рок направи емоционално изявление, в което обясни, че "си е оскубал косите от яд" и "му е окапала косата от нерви", което предизвика протест от асоциациите на пациентите с тракционна алопеция и телоген ефлувиум. Последва нова декларация от комика, която започва с прочуственото "боли ме..." и която по технически причини не можем да напишем  дословно тук. По последни данни от дружеството на пациентите с урологични проблеми са се самосезирали и също са подали оплакване...
 

Руските санкции удариха венерологията в България

Любопитно
Руските санкции удариха венерологията в България

Българската венерология понесе нов удар, който може да се окаже фатален за практиката на голяма част от българските дерматовенеролози, особено тези практикуващи по Черноморието. Пасланичката на РФ в България - гаспажа Матрьонофанова (на снимката) съобщи вчера в специално интервю, че през този туристически сезон България няма да може да разчита на туристки от Русия.
Добре известно е, че разказите за подвизите на българските мъже по Черноморието със сънароднички на гаспажа Матрьонофанова са водеща тема за всички мъжки разговори, като изместват дори казармените истории. Известно е, също така, че те топлят повече и от руския газ в студените зимни вечери, особено в областта на уретрата, където направо парят. Придобиването на специалния "руский венерический букет", известен още като "полный пакет", се смята от поколения български мъже за нещо като бойно кръщене. В последните години, благодарение на нарастващата популярност на курсовете на гаспажа Кобилкина на тема "Как да накараме наш муж заведе нас на Мальдиви?" този пакет бе надграден с няколко екзотични придобивки.
Западни военни експерти недоумяват защо РФ се отказва от най-силното си биологично оръжие, което се е доказало през годините не само с унищожителните си последици върху мъжката полова система във вражеските страни, но и с тежки психологически щети, които нанася, оставяйки жертвата соматично и ментално импотентна. 
Очаква се санкциите да засегнат не само венерологичните и естетичните кабинети в страната, но и лабораториите за диагностика на венерическите заболявания, както и фармацевтичната индустрия, която не смогваше в предишни години с производството на антибиотици, след летния сезон.
Санкциите предизвикаха брожения и сред нежната част от населението на РФ. "Мы были так счастливы, когда весь мир желал нам "Идите на х@й", а теперь получается, что мы никуда не можем пойти" почти разплакана съобщи една от засегнатите пред информационния сайт www.hui.net. След затварянето на въздушното пространство за руски самолети, вследствие на наложените санкции, единствената възможност за почивка остават страни като Китай и Северна Корея. "Да, там много муж, но членчик очен маленкий" негодуват представителки на сдружение "Полный пакет", настоявайки че те също заслужават голям пакет.
Лъч надежда се явява възможността за гастрол на неутрална територия в курортите в Анталия, които са все още отворени за руски туристки. Все пак са възможни и известни ограничения свързани със заповедта на президента на РФ Йонин, всички услуги предоставени от руски гражданки да бъдат заплащани единствено в рубли. 
повече информация »
 

Проф. Цанков на 80 г.

Последни новини
Проф. Цанков на 80 г.Екипът на Prodermaclub поздравява Чл. Кор. Проф. Николай Цанков с рождения му ден!

Желаем му много здраве, щастие и още повече успехи в личен и професионален план! 

Проф. Цанков е дерматолог с безпрецедентна за България научна и професионална кариера. Той е член кореспондент на Българската академия на науките, носител на наградата на International League of Dermatological Societies Certificate of Appreciation, лекар на годината за 2005 г., член на редколегията на 20 международни научни списание в областта на дерматологията, почетен член на 17 дерматологични дружества в Европа и САЩ, автор на повече от 400 научни статии, 35 монографии, както и на повече от 530 лекции в страната и чужбина. Участник в 5 антарктически експедиции той е и единствения дерматолог, на който има кръстен остров във Вилхелмския архипелаг, в района на Антарктически полуостров.

Най-голямото постижение в кариерата му обаче остава любовта и признанието на десетките негови ученици, плуващи с увереност в "океана на дерматологията" във всички краища на света.

Честит юбилей Професоре!

 

The UEMS European Board of Dermatovenereology Diploma (EBDVD) Examination

Последни новини
The UEMS European Board of Dermatovenereology Diploma (EBDVD) Examination
UEMS EBDVD Examination is a test of excellence in Dermatology and Venereology. It is designed to assess the knowledge and clinical skills requisite to the delivery of a high standard of dermatovenereological care both in hospitals and in independent clinical practices.
DATE OF THE NEXT EBDVD EXAMINATION: 14th October 2022 REMOTE ONLINE EXAMINATION
APPLICATION WILL START on 1st February, 2022

DEADLINES
Deadline for APPLICATION: 1st of May 2022
Deadline for PAYMENT: 15th of May 2022

EBDVD EXAMINATION FEE
550 EUR for candidates from the European Union Member State or the signatory country of the European Economic Area Agreement and the Switzerland
750 EUR for candidates from other countries

REMOTE ONLINE EXAMINATION - for those candidates who are able to ensure a secure room for their examination (classroom, meeting room, training room) in the hospital they work, university, headquarters of a national professional association and a reliable authorised person who would invigilate the examination (see „Requirements for the examination room, equipment and invigilator” in the chapter “INSTRUCTIONS FOR CANDIDATES”, see on our website).

STRUCTURE OF EXAMINATION
The examination is composed of 200 multiple choice questions (MCQs) with clinical slide collection included. The language available is English. The examination is divided into five sessions, each session has 40 questions.
 
ALL DETAILED INFORMATION is available on our website
https://www.uems-ebdv.org/web/index.php/uems-board-examination
а
 

Real-world data shines a light on the impact of COVID-19 on psoriasis patients

Научни статии
Real-world data shines a light on the impact of COVID-19 on psoriasis patients
New research presented at the European Academy of Dermatology and Venerology (EADV) 30th Congress reveals COVID-19 vaccine hesitancy in psoriasis and psoriatic arthritis patients is being driven by concerns about vaccine safety and aggravation of their underlying condition.

In a second study, also reported at EADV Congress, researchers found no associations between biological therapies and the risk of respiratory tract infections (RTI) or serious infections (SI), including COVID-19.

The findings from both of these studies provide valuable insights for educating and supporting psoriasis patients with regards to the impact of biological treatments on infection, and on the need for COVID-19 vaccinations.
повече информация »
 

New coin-sized device opens the way for at-home skin cancer treatment, pilot study suggests

Научни статии
New coin-sized device opens the way for at-home skin cancer treatment, pilot study suggests
A new prototype device that can be used at home to treat basal cell carcinoma (a type of skin cancer) significantly reduces pain, while achieving efficacy comparable with a hospital stay. These findings come from a breakthrough pilot study, presented today at the 30th European Association of Dermatology and Venerology (EADV) Congress.
 
повече информация »
 

Researchers uncover link between genital warts and the immune system

Научни статии
Researchers uncover link between genital warts and the immune system
New research presented today at the European Academy of Dermatology and Venerology (EADV) 30th Congress reveals a link between genital warts and the human leukocyte antigen (HLA) system - the part of the immune system which helps regulate immune responses. This exciting breakthrough sets a new path for potential mRNA vaccinations against HPV and other sexually transmitted diseases.

The researchers in Denmark identified 12 protective and seven risk gene variants in the HLA system of 65,791 blood donors that influence risk of genital warts.

Individuals with risk alleles were found to be less successful at recognising the HPV virus and therefore more likely to present with genital warts

Researcher Dr Pernille Lindsø Andersen, PhD Fellow, Department of Clinical Immunology and Department of Dermatology at Zealand University Hospital, Denmark
 
 
повече информация »
 

Chronic Spontaneous Urticaria (hives) a common problem affecting children

Научни статии
Chronic Spontaneous Urticaria (hives) a common problem affecting children
A study on the characteristic differences of chronic spontaneous urticaria (commonly presented as hives) has been found to be less severe in children than in adults, with lower rates of angioedema and thyroid autoimmunity.

Findings of the study include shorter disease duration (10.0±18.2), lower occurrence of angioedema (21.8% vs 59.8%; p<0.001) and thyroid autoimmunity (8.9% vs 25.4%; <0.001) in the paediatric group vs. adult group. Moreover, paediatric CSU patients were found to respond better to antihistamines than adult CSU patients.

“Our research is focused on identifying these differences to help inform future treatment of chronic spontaneous urticaria and to provide more information on the effects of CSU on children – something which has previously been neglected in this field of research” shares Professor Emek Kocaturk, Koc University Hospital in Istanbul, Turkey.
повече информация »
 

Almost half of people in Europe have a skin problem or disease, new EADV survey reveals

Научни статии
Almost half of people in Europe have a skin problem or disease, new EADV survey reveals

 

 Almost half (47.9%) of the European general population (over 18 years old) has declared at least one dermatological condition in the past 12 months, a study by the European Academy of Dermatology and Venerology (EADV) has revealed today.

 

The most common skin condition among those surveyed is fungal skin infection, affecting almost 1 in 10 people. Other common conditions, each affecting more than 1 in 20 people, were atopic dermatitis (eczema), alopecia and acne.

 

The Burden of Skin Diseases in Europe study is the largest ever undertaken of its kind in Europe. Data has now been collected from 44,689 adults from 27 European countries.

 

Before EADV undertook this study, little was known about the prevalence of skin diseases in the general population across Europe.

 

 

повече информация »
 

СКРЪБНА ВЕСТ

Последни новини
СКРЪБНА ВЕСТ

Доцент Кирил Димов Праматаров
(5.05.1942 -14.04.2021)

На 14 април в 10,30 часа неочаквано  ни напусна завинаги нашият колега, приятел и един от най-изтъкнатите български дерматолози – Доцент Кирил Димов Праматаров.
Българската дерматология загуби  един от представителите си, с когото се гордеехме, както в нашата страна, така и в света.
Отлично подготвен за професията си, най-добрия морфолог в нашето съсловие, прекрасен лектор и учител, автор на значими публикации у нас и в чужбина, интелект, който би бил гордост за всяка университетска клиника, Кирил Праматаров притежаваше две качества, които го отличаваха - интелигентност и обща  култура.
Той бе ценител на класическата музика, която слушаше през целия си живот с вълнение и разбиране, бе част от елитната театрална публика в страната.
Доцент Кирил Праматаров е един от лекарите, с които българската академична медицина трябва да се гордее. 
Роден, израстнал, учил и обучаван в България, той беше равен на изтъкнатите световни дерматолози по знания и по интелект.

Сбогом  скъпи колега и приятелю!

Sit tibi  terra levis Professore!

БЪЛГАРСКО ДЕРМАТОЛОГИЧНО ДРУЖЕСТВО

 

Разкриха скандална конспирация, организирана от EADV

Любопитно
Разкриха скандална конспирация, организирана от EADV
Журналистическо разследване от телевизия Alfa разкри конспиративна мрежа, организирана от Европейската академия по дерматология и венерология (EADV). В последните няколко месеца, платени от EADV агенти, по различни онлайн канали масово са разпространявали дезинформация, насочена към промотиране на лекарството ивермектин за профилактика на COVID-19. Конспиративната мрежа обхваща 28 страни членки на Европейския съюз, а в изтеклите документи могат да бъдат окрити и сътрудници в България, които включват известни кардиохирурзи, шефове на футболни клубове и фелдшери в община Малко Търново. Масовото мероприятие е имало за основна цел да се премахне носителството на срамни въшки и краста в европейската популация. 

Разкритията бяха посрещнати с възмущение от различни съсловни организации и производители на лекарства. Ветеринарни лекари съобщиха, че количествата ивермектин във ветеринарните аптеки са напълно изчерпани, което затруднява значително лечението на чревни паразити при говедата и прасетата. За всеки случай водещите столични футболни отбори препоръчаха на футболистите да ограничат допълнително социалните си контакти. От съюза на ветеринарните фармацевти обявиха, че временно спират достъпа на обикновени граждани до ветеринарните аптеки. Говорителят на съюза заяви следното:
- Знаем колко българи се лекуват успешно с ветеринарни продукти и се надяваме мярката да е временна. Осъзнаваме, че не е хуманно да лишаваме хората от животински медикаменти, но липсата може временно да бъде компенсирана с веганска диета.
 

Скръбна вест

Последни новини
Скръбна вест

Професор Мария Борисова Балабанова
 
(20.05.1953 - 24.03.2021)Българското Дерматологично Дружество съобщава с прискърбие на своите членове, че на 24 март 2021 г. ни напусна завинаги Професор д-р Мария  Борисова Балабанова.

Професор  д-р Мария Балабанова, дм, завършва медицина  в МУ – София през 1977 година. През 1983 г. защитава успешно дисертационен труд и придобива научна степен доктор по медицина. През 1987 г. полага успешно изпит за  специалност по дерматология и венерология. През 2004 г. е избрана за Доцент, а през 2016 г. за Професор. Специализира дерматопатология и имунохистохимия в Лондон, Mayo Clinic (САЩ)  и Цюрих.

Тя е член на Българското дерматологично дружество, на Българския лекарски съюз, на Европейската академия по дерматология, на IDP (Международно общество на дружествата по дерматопатология), почетен член на Сръбското дерматологично дружество. 

Професор д-р Балабанова е публикувала над 130 научни статии и е представила доклади и презентации на 150 български и  международни конгреси, конференции и симпозиуми.
Носител е на наградата „Професор Богомил Берон”  на Българското Дерматологично дружество. Основни научни направления, в които работи - клинична дерматология, дерматопатология на възпалителни дерматози и доброкачествени и злокачествени кожни заболявания.
Професор Мария Балабанова бе началник на отделението по дерматохистопатология и имунохистохимия към Клиника по кожни и венерически болести в университетска болница „Александровска“.
Със смъртта и българската дерматология губи един от известните си сътрудници допринесъл за авторитета на българската дерматология.
Поклон пред светлата и памет!

Българско Дерматологично Дружество

 

Кръстиха остров в Антарктика на Проф. Николай Цанков

Любопитно
Кръстиха остров в Антарктика на Проф. Николай Цанков
Уважаеми колеги,

Изключително радостни сме да Ви съобщим, че Чл. кор. проф. Николай Цанков е станал кръстник на остров, част от Данеброговите острови в рамките на Вилхемският архипелаг. Островът е дълъг 625 м и широк 216 м., площта му е 9.28 хектара и е почти изцяло покрит със сняг. Статията и подробните координати на острова могат да бъдат намерени в Уикипедия, където е упоменато и че той е кръстен на българския дерматолог Николай Цанков, участник в 5 Антарктически експедиции.
Това е първият географски обект, кръстен на български дерматолог.
Пожелаваме на Проф. Цанков да повлече крак!
Честито Професоре!
 
първа предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 следваща последна
Резултати 1 - 20 от 665
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени