Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Любопитно

Начало » Дерматология » Любопитно

Нова наредба забранява на дерматолози да поставят ботокс и филъри?

Любопитно
Нова наредба забранява на дерматолози да поставят ботокс и филъри?Нова наредба, която регламентира извършването на инвазивни естетични процедури, включващи поставяне на ботокс и филъри, ще бъде представена за гласуване в парламента, съобщава новинарска агенция Лирпа 1.
Както знаете, поради функционирането на редица нерегламентирани студиа, центрове и клиники за естетически манипулации, въпросът беше поставен на широко обсъждане. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова сподели на пресконференция в министерството, че с оглед на сериозността на проблема, от ведомството ще приложат най-строги рестриктивни законови мерки, за да се сложи край на проблема веднъж завинаги.
 
повече информация »
 

Използват уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?

Любопитно
Използват ли се уеб-базираните дерматологични атласи като заместител на онлайн порнографията?
Онлайн дерматологичните атласи, създадени с образователна цел и предназначени, за да помагат на лекарите при поставяне на дерматологични диагнози, се използват като заместител на порнографските сайтове, според проучване от университета Джон Хопкинс.

Д-р Кристоф Леман от университета Джон Хопкинс започва разследване, след като забелязва, че броят на търсения за изображения, показващи областта на гениталиите, е необичайно висок. 
 
повече информация »
 

Ефикасна ли е хомеопатията в дерматологията: Какво казва науката?

Любопитно
Ефикасна ли е хомеопатията в дерматологията: Какво казва науката ?Хомеопатичните средства са рутинно използвани за терапия на кожните болести, но въпреки това в литературата  липсват доказателства за тяхната ефективност.
T. Simonart и съавтори се заравят дълбоко в темата и се опитват да намерят научни доказателства за ефективността на хомеопатичните средства в дерматологията.
повече информация »
 

По името ще ги познаете?

Любопитно
По името ще ги познаете?
Уважаеми колеги, в следващите редове ще се опитаме да си изясним произхода и употребата на някои основни термини, които се използват като названия на най-разпространените вирусни екзантеми, т.нар. "шарки". Ще съпоставим имената, които използваме в България с английските им аналози.

Искрено се надяваме да не пренесем и на вас заразното объркване, до което понякога водят несъответствията в тази терминология. Не сме си поставяли за цел да събираме всички народни имена за различните заболявания, но ще се радваме ако в коментари споделите с нас тези, които сме пропуснали.

повече информация »
 

Мумията се завръща!

Любопитно
Мумията се завръща!

Уважаеми колеги,

Въпреки, че нуждата от козметични процедури тук е очевидна, това не е причината за посещението на този пациент при дерматолог. Той и стотици други като него идват, за да ни разкажат по-добре от всички египетски папируси, за това какви са били кожните заболявания преди хилядолетия, от къде са дошли и как са еволюирали.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Prodermaclub изпробва безплатното приложение на Medscape за iPhone, Android и Blackberry

Любопитно
Prodermaclub тества безплатното приложение на Medscape за iPhone и Android
Така наречените "умни" или "smart" телефони набират все по-голяма популярност сред лекарите и в частност дерматолозите в България. В това число влизат iPhone, всички базирани на системата Android телефони, Blackberry и др. Винаги ни е интересувала възможността да използваме тези удобни устройства, които винаги са ни "под ръка", за бърза и специализирана медицинска справка.
 
Направихме кратък тест на едно от най-популярните медицински приложения, а именно Medscape Mobile.
 
повече информация »
 

Моргелоните - подмолна епидемия или масова истерия?

Любопитно

Моргелоните - подмолна епидемия или масова истерия?Случвало ли Ви се е да дойдат пациенти, носещи буболечки, които са извадили от кожата си? Молете се да не влизат в интернет, защото може да Ви попитат как се лекуват Моргелони. Ако и Вие, като мен за първи път чувате за тях, разберете защо в САЩ дават милиони, за да гонят Михаля. Ще спуснем Д-р Богданов в дебрите на психодерматологията и се надяваме да го извадим оттам преди да е усетил странно мравучкане под кожата си...

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

ПРЕЦЕДЕНТ! "Преместват" Световния конгрес по дерматология

Любопитно
ПРЕЦЕДЕНТ: преместват Световния конгрес по дерматология
Уважаеми колеги,

Бързаме да Ви съобщим, новина от последните часове, публикувана на интернет страницата на WCD 2011. Поради все още неовладяната кризисна ситуация в пострадалите от земетресението в Япония атомни електроцентрали "Фукушима 1" и "Фукушима 2" и все по-разрастващия се радиус на засегнати територии, организаторите на WCD 2011 са взели безпрецедентно решение за промяна на мястото на провеждане на конгреса, поради опасност радиационно замърсяване да достигне до територията на Южна Корея и до столицата Сеул. 

Поради кратките срокове, в които се развиват събитията, нови кандидатури не са били разглеждани, а конгресът ще бъде служебно "преместен" в Букурещ, тъй като румънската столица е предложила най-бърз и адекватен план, както и инфраструктурна и логистична база за провеждане на мащабния форум.
 
Повече информация на официалния адрес на конференцията:
 
повече информация »
 

Първи случай в историята - пациент излекуван от HIV инфекция?!

Любопитно

Първи случай в историята на пациент излекуван от HIV инфекция?Лекари от Медицинския университет в Берлин представят сензационен случай на пациент с HIV инфекция, който е приет в болница по повод на остра миелоидна левкемия през 2007 г. След агресивна химиотерапия, която унищожава повечето имунни клетки на пациента, се предприема рискова трансплантация на стволови клетки, което според проведените обширни изследвания е довело до излекуване на HIV инфекцията.

Причината за това най-вероятно е, че донорът на стволовите клетки притежава рядка мутация, наречена CCR5 делта 32 хомозиготност, която е асоциирана с понижен риск към инфекция с HIV, поради липсата на CCR5 ко-рецептор, който играе роля на свързащо място за вируса. Още ->

повече информация »
 

Prodermaclub представя TED

Любопитно

ted.jpgУважаеми колеги,

Prodermaclub ви представя TED (Technology, Entertainment, Design), американска фондация с нестопанска цел, която придобива все по-голяма популярност с конференциите, които провежда в Европа, САЩ и Азия. Позволяваме си да ви разходим в интернет пространство извън дерматологията, осланяйки се на вроденото чувство за любопитство на кожния лекар, стремежът му към знание и оригинална мисъл.
В интернет страницата на TED ще откриете изключително любопитни лекции на известни учени от цял свят, които споделят свои открития, наблюдения и впечатления от различни области на науката, технологиите, бизнеса и други.
Предлагаме на вашето внимание две почти произволно подбрани от огромния избор лекции, снабдени със субтитри на български език (изборът на субтитри става от менюто под видеото):

 

повече информация »
 

Uriage les Bains - "Qui qu'a vu Coco?"*

Любопитно

Uriage les Bains - Qui a vu Coco?*Из едно от любимите места за почивка на легендарната Коко Шанел и един от най-изисканите балнеотерапевтични центрове във Франция ще ви разведе отново Д-р Иван Богданов...

 

* Песента, от която Коко Шанел взима малкото име, с което става известна.
повече информация »
 

"Salle de Garde" - крепостта на специализанта

Любопитно

Salle de Garde - крепостта на специализантаКакви са ритуалите и традициите на френските специализанти по медицина? Къде намират убежище от напрегнатата работна среда? Къде се осъществяват социалните контакти и къде специализантите могат да бъдат шефове на своите шефове? ГОЛАТА истина ще ни разкрие нашият човек в Париж:

Д-р Иван Богданов

повече информация »
 

ПЕТДЕРМ вече на пазара

Любопитно
ПЕТДЕРМ вече на пазараФирма Knowing-Hough пуска на пазара нов хитов продукт - ПЕТДЕРМ. Разработената формула е уникална и предоставя на дерматолозите безценно и широкообхватно оръжие в борбата с редица дерматологични заболявания.

Всеки грам ПЕТДЕРМ крем/маз/разтвор/лак съдържа Betamethasone dipropionate, еквивалентен на 0.5 mg Betamethasone, 10 mg Clotrimazole, Gentamicin sulfate, еквивалентен на 1.0 mg Gentamicin, както и нови съставки 50 mg Acyclovir и 5 mg Dithranol. Допълнително в състава са вложени фотозащитна компонента с SPF 50 и вещества с емолиентно действие.

Показания за приложение на ПЕТДЕРМ са различни бактериални и микотични инфекции, херпес симплекс и херпес зостер инфекции, хронични дерматози като псориазис, питириазис рубра пиларис и лупус еритематозус, пиодерма гангренозум, еритема имагинатум, автоимунни булозни дерматози, синдром на Birt-Hogg-Dube-Hornstein-Knickenberg, синдром на Münchausen, обриви и други кожни болести.

Новият продукт може да бъде открит на пазара само на 1-ви април, след което разпространението му в търговската мрежа се преустановява.
 

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

Любопитно

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски...или защо французите знаят как да кажат "Merci!" на Господ.

За впечатленията си от курортното градче, носещо едно от най-известните имена във Франция, ще ни разкаже нашият пратеник във Франция - Д-р Иван Богданов.

 

 

повече информация »
 

До Маями и назад

Любопитно

До Маями и назадНашият специален пратеник на 68-та годишна среща на Американската академия по дерматология в Маями, Флорида, разказва за видяното, чутото и преживяното.

 Автор: Д-р Иван Богданов

 

 

 

 

 

 

 

повече информация »
 

Дерматологичните блогове

Любопитно

Дерматологичните блогове Уважаеми колеги,

Свидетели сме как за 15 години интернет произведе и наложи нови думи и термини, които се просмукаха в българския език. Неологизми, чуждици и простички побългарявания заливат речта ни до степен „Изгубени в превода" (Виж тук).

Ние няма да правим речник на компютърния жаргон (въпреки че идеята не е лоша), а ще се опитаме да сближим малко, понякога доста объркания свят на интернет с дерматологията.

повече информация »
 

Мулажният музей на болница Свети Луи - Париж

Любопитно

Мулажният музей на болница Свети ЛуиУважаеми колеги,

Предполагам всеки от вас е имал възможността да разгледа мулажната сбирка на Клиниката по кожни и венерически болести на Университетската болница в София. Тя е повод за заслужена гордост за всеки български дерматолог. Ние се опитахме да проследим произхода на тази необикновенна музейна сбирка и стигнахме до нейния първообраз. Предлагаме на вашето внимание един разказ за мулажният музей на болница Свети Луи - Париж, който притежава първата и най-богата колекция.

Приятно четене!

Подбрал и превел: Др. И. Богданов 

повече информация »
 

Дерматология във филмите

Любопитно

Дерматология във филмитеУважаеми колеги,

представяме ви реферат на статия описваща отношенията на дерматология и кино.

Dermatology at the movies
Conner Chan, MD, Richard F. Wagner Jr, MD, JD⁎
Clinics in Dermatology (2009) 27, 419–421

повече информация »
 

Защо Господ никога няма да стане професор?

Любопитно

Защо Господ никога няма да стане професор?14 причини, поради които господ никога няма да се хабилитира:

1. Има само една публикация.

2. Публикацията е писана на иврит.

3. Няма позовавания на други автори, писали по темата.

 

 

 

 

Register to read more...
 
първа предишна 1 2 3 следваща последна
Резултати 41 - 59 от 59
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени