БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Онлайн контролни прегледи

Научни статии
Онлайн контролни прегледиУважаеми колеги,
С  развитието на интернет и цифровата фотография онлайн посещенията при дерматолога са напълно възможни. Техните предимства и недостатъци, проучват A. Watson и сътр. като проследяват 121 пациента с леки до умерено тежки форми на акне.
повече информация »
 

Itraconazole през първата година от живота

Научни статии
Itraconazole през първата година от животаВъзможно ли е приложението на Itrakonazolе при деца на възраст между 3 и 46 седмици?  На този въпрос се опитва да отговори проучване на Binder  и съавт. Те прилагат Itrakonazole при 7 деца с доказана Tinea capitis  с причинител  M. Canis.
повече информация »
 

Псориазис и псориатичен артрит

Научни статии
Псориазис и псориатичен артритУважаеми колеги,
Честотата на псориатичен артрит при пациентите с псориазис е константна в момента на поставяне на диагнозата на кожното заболяване. С течение на времето тази честота нараства. Вероятността болните с псориазис да развият псориатичен артрит е по-голяма, когато има по-обширно засягане.
повече информация »
 

VGR-D - интересни случаи от цял свят

Научни статии

VGR-D - интересни случаи от цял святPRODERMACLUB ви представя Virtual Grand Rounds in Dermatology (VGR-D) - интернет общество, където дерматолози от цял свят се срещат във виртуалното пространство и споделят интересни или предизвикателни случаи от клиничната си практика.

След навлизането на дигиталната фотография всеки лекар може изключително лесно и бързо да сподели клинични снимки със свои колеги дерматолози от различни континенти. VGR-D представлява група от клинични и академични дерматолози (списък), които вярват, че тази форма на уеб-базирана теледерматология може да бъде както личностно, така и професионално обогатяваща.

повече информация »
 

Рискови фактори за развитие на розацея

Научни статии
Рискови фактори за развитие на розацеяРозацеята е често срещано заболяване, но причините за него са неизвестни. За да опитат да намерят причините за него K. Abram и съавт. изследват чрез въпросници 172 пациента с розацея.
повече информация »
 

Локален диклофенак за актинични кератози

Научни статии
Локален диклофенак за актинични кератозиУважаеми колеги,
Локалният диклофенак 3% в 2,5% хилуронова киселина гел, може да бъде успешно лечение за актинични кератози като индуцира регресия на раковата трансформация.
повече информация »
 

Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при деца

Научни статии
Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при децаУважаеми колеги,
Прополисът и ехинацеята имат имуномодулаторни и антивирусни свойства като употребата им е сравнително безопасна. Проучване върху 135 души ( единично сляпо, рандомизирано) постига излекуване на вирусните брадавици при  повече от 70% от децата, за разлика от групата лекувана с ехинацея или плацебогрупата.

повече информация »
 

Системни кортикостероиди и бременност

Научни статии
good_bad.gifУважаеми колеги,
Миналата седмица имаше запитване от един от нашите читатели за употребата на системни кортикостероиди по време на бременност.
Ние направихме справка в Pubmed базата данни. Резултатите, които намерихме бяха оскъдни, като нашето внимание привлякоха две статии, в които има някои противоречиви елементи.
повече информация »
 

Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при деца

Научни статии
Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при децаКриотерапията е класическо деструктивно средство за лечение на молуски при деца. Дали е по-ефективна от съвременния имуномодулатор Imiquimod се опитва да ни покаже проучване на колектив от Кувейт.
повече информация »
 

Локални кортикостероиди и бременност

Научни статии
Локални кортикостероиди и бременностЕдно от ревютата в Кохрейн базата данни е посветено на локалните кортикостероиди и употребата им по време на бременност, тъй като за тяхната безопасност се знае малко.
повече информация »
 

"вътрешен" и "външен" атопичен дерматит

Научни статии
вътрешен и външен атопичен дерматитРазделението на атопичния дерматит на подтиповете  "външен" и "вътрешен" е въведено някъде през втората половина на 80-те на миналия век. Тези два подтипа са използвани за първи път през 1947 от Rackeman, за да oхарактеризират астмата.
повече информация »
 

Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилиго

Научни статии
Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилигоЦелта на това проучване е да се определи степента на контрол над негативните емоции като гняв, депресивно настроение и тревожност при кожните болести витилиго и псориазис.  Също и да се определи дали  продължителността на заболяването, възрастта на първа поява и познаване на причините за болестта  могат да бъдат предиктори на този емоционален контрол.

повече информация »
 

Спектър на кожнолигавичните прояви при болест на Adamantiades-Behcet в Гърция

Научни статии
Спектър на кожнолигавичните прояви при болест на Adamantiades-Behcet в ГърцияТова е най-голямото специфично демографско и клинично проучване, провеждано досега в Гърция. Целта на проучването е да се анализира спектъра на кожнолигавични прояви при 202 пациента с болест на Adamantiades-Behcet в Гърция (ABD) в Гърция.

Методи: Всеки кожнолигавичен симптом в началото на болестта, както и при проследяването, се записва в специален въпросник, който включва 58 точки. Всички пациенти покриват критериите за болест на Бехчет на Международната изследователска група (International Study Group).
повече информация »
 

Latanoprost за лечение на алопеция на миглите при alopecia areata universalis

Научни статии
Latanoprost при третирането на алопеция на миглите при alopecia areata universalisЦелта на проучването е да се изпита ефикасността на latanoprost при alopecia areata на миглите. В Отделението по трихология в Университетската болница Virgen Macarena в Севиля, Испания, е проведено двугодишно проспективно, не-сляпо, не-рандомизирано, контролирано проучване при билатерална алопеция на миглите. Контролната група е съставена от 10 души, които получават инжекции от 0,5 mg/cm2 триамцинолон ацетонид (TAC) във веждите и 1 mg/cm2 TAC инжекции в засегнати области от скалпа. Третираната група включва 44 пациента, които получават същото лечение в скалпа и веждите, както и контролната група, но също така прилагат всяка вечер по една капка 0.005% очен разтвор latanoprost в миглените ръбове. Пациентите биват преглеждани на всеки три месеца в продължение на 2 години.
повече информация »
 

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежи

Научни статии

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежиЧовешките изрезки от нокти се използват все по-често в епидемиологични проучвания като биомаркери за определяне на внесените чрез храната или околната среда есенциални елементи или други химични вещества. Въпреки това не е известно много за растежната скорост на човешките нокти. Целта на проучването е да се установи средната скорост на растеж на ноктите на ръцете и краката и да се изследват факторите, които могат да повлияят тази скорост.

повече информация »
 

Успешно лечение на екстрамамарен Пейджет на вулвата с Имиквимод при три случая

Научни статии
Успешно лечение на екстрамамарен Пейджет на вулвата с Имиквимод при три случаяЕкстрамамарната болест на Пейджет е интраепидермален аденокарцином на кожата съдържаща апокринни жлези. Основният метод на лечение е хирургията, като при нея се наблюдават загуба на тъкан, функция, и високи нива на рецидиви. Наскоро локалния Имиквимод се показва като безопасно и ефективно лечение за екстрамамарна болест на Пейджет.
повече информация »
 

"Диван дерматит" във Финландия и Обединеното Кралство: история и клинични случаи

Научни статии
Диван дерматит във Финландия и Обединеното Кралство: история и клинични случаиПрез февруари 2007 се появява епидемия от тежък дерматит предизвикан от китайски фотьойли и дивани. Епидемията започва от Финландия и няколко месеца по-късно се появява в Обединеното Кралство. Някои от пациентите след провеждане на пач тестове реагират бурно на материали от мебелите им - кожа или плат. Натрупват се стотици съобщения за дерматит от мебели във Финландия и Обединеното Кралство, като всички случаи са свързани с един и същи производител на мебели от Китай. И в двете страни клиничните картини са много подобни и не приличат на никоя позната дерматоза.
повече информация »
 

Мигрена и ботулинов токсин тип А

Научни статии
Мигрена и ботулинов токсин тип АБотулиновият токсин тип А се използва профилактично, за да се намали честотата на мигренозни пристъпи. Резултатите докладвани в литературата са противоречиви. Целта на проучването е да се определи дали инжектирането на ботокс в дози използвани за козметични цели на горната част на лицето, които са различни от дозите, които се използват от специалистите по главоболие могат да предотвратят имплодиращ и очен тип мигрена, но не и експлодиращ тип.
повече информация »
 

Бактериална резистентност при френските пациенти с Акне

Научни статии
Бактериална резистентност при френските пациенти с АкнеПроцентът на резистентни на антибиотици щамове на Propionibacterium acnes в много държави повдига въпроса за рисковете свързани с тази резистентност. По отношение на Франция тази информация е оскъдна въпреки многобройните публикувани случаи.

повече информация »
 

Асоциация между употребата на НСПВС и спиноцелуларен карцином

Научни статии
Асоциация между употребата на НСПВС и спиноцелуларен карциномЦелта на проучването е да се изследва асоциацията между употребата на НСПВС и спиноцелуларен карцином.

Авторите провеждат ретроспективно случай-контрол проучване в  Kaiser Permanente Northern California (KPNC) - голяма здравна организация. Изследвани са 415 членове на организацията с диагностициран спиноцелуларен карцином и са сравнени с 415 членове без анамнеза за кожен рак съвпаднати по възраст, пол и раса.
повече информация »
 
Резултати 261 - 280 от 373
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени