Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Антистафилококова терапия при атопици - Кохрейн ревю

Научни статии
Антистафилококова терапия при атопици - Кохрейн ревюAсоциацията между St. Aureus и атопичен дерматит e известна от години. Системните антибиотици винаги са от полза в терапията когато имаме клинично изявена импетигинизация. Когато обаче такава липсва ползата от употребата на антибиотици е неясна.
За да бъде изяснена тази полза авторите правят преглед на рандомизирни контролирани проучвания по тази тема.
повече информация »
 

Метотрексат за лечение на нумуларна екзема при деца

Научни статии

Метотрексат за лечение на нумуларна екзема при децаТова е eдно проучване изследващо приложението на метотрексат при 25 деца с рефрактерна на терапия нумуларна екзема.

Терапията при пациентите започва с 5 или 10 мг метотрексат седмично. 64 % отговарят с пълно, а трима с почти пълно изчистване на лезиите след средно около 10 месеца. Метотрексатът е добре толериран то пациентите , като не се наблюдават сериозни странични ефекти.  Препаратът може да се има предвид при лечение на рефрактерна нумуларна екзема при деца, трудно лекуваща се със стандартните средства. 

повече информация »
 

Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимоси

Научни статии

Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимосиПигментацията при човека, е в резултат na процес на двоен естествен подбор, гласи съобщение на американски учени, направено на еволюционистичен симпозиум на Националната академия на науките на САЩ, през декември миналата година.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Алопуринол в дерматологията

Научни статии
Алопуринол в дерматологиятаЕдна статия, която разглежда употребата и значението на алопуринол в дерматологията.
Освен употребата при хиперурикемия , интересът към алопуринол се засилва след като се установи неговото действие при застойна сърдечна недостатъчност.  В дерматологията алопуринол е известен с тежките си странични реакции . Генни проучвания в Тайван разкриват полезни HLA маркери за определяне на чувствитеността  за развитие на Stevens-Johnson syndrome и токсична епидермална некролиза от алопуринол.
повече информация »
 

Human Herpes Virus - 8 и пемфигус

Научни статии
Human Herpes Virus - 8 и пемфигусКакто знаем HHV - 8 е най-младия член от семейството Herpesviridae, първоначално установен в тъкани от болни с AIDS свързан сарком на Капоши. Това е едно проучване, което се опитва да установи връзката на HHV 8 с пемфигус.
повече информация »
 

Фактори в патогенезата на розацея

Научни статии
Фактори в патогенезата на розацеяЕдно проучване на колектив от Гърция си поставя за цел да определи факторите участващи в патогенезата на розацея. Изследвани са 100 пациента.

повече информация »
 

Антисърбежен ефект при опиоидните антагонисти

Научни статии

Антипруритичен ефект при опиоидните антагонистиНевроните свързани с предаването на сигнал за болка и тези свързани с предаването на сърбежа, са свързани и помежду си, което обяснява защо опиоидите, като хероин и морфин, предизвикват сърбеж. 

(Снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Кортикостероиди, прилагани при хемангиоми в детска възраст, засягат имунната функция

Научни статии

Кортикостероиди, прилагани при хемангиоми в детска възраст засягат имунната функцияХемангиоми се откриват при около 10% от децата и повечето са с тенденция за самоограничаване. Една част от тях изискват системно прилаган медикамент. Най-често използвани са кортикостероидите в различни дози. В проучването са използвани разтвори на prednisolone sodium phosphate (15 mg/5 mL) с начална доза 2.5 mg/kg.

повече информация »
 

Прогрeсивна мултифокална левкоенцефалопатия

Научни статии

Прогрeсивна мултифокална левкоенцефалопатияПМЛ е рядко и фатално демиелинизиращо заболяване. Причинява се от опортюнистичния полиома вирус John Cunningham (JC).  В популацията антитела към този вирус имат 50 - 70% от здравите индивиди. Най-честият предразполагащ фактор за развитие на заболяването е HIV инфекцията. Други състояния, при които може да се развие заболяването, са някои малигнени хематологични неоплазми или при ятрогенно имуносупресирани индивиди след органна трансплантация.  В последно време вирусът на ПМЛ се обособява като значим патоген при пациенти с автоимунни и ревматологични заболявания на имуносупресивна терапия.

повече информация »
 

CRP и левкоцитна активация при болните с псориазис

Научни статии
CRP и левкоцитна активация при болните с псориазисТъй като псориазисът е хронично рецидивиращо,  възпалително заболяване, това е едно проучване,  което изследва CRP  и маркерите на левкоцитна активация , като възможни индикатори за активността на заболяването.

повече информация »
 

Прогноза и клиника на придобитата еритродермия

Научни статии
Прогноза и клиника на придобитата еритродермияТова е едно ретроспективно проучване касаещо прогнозата на еритродемията , смъртността и различната етиология. Проучването е направено в дерматологично отделение в Тунис и включва 82 случая за период от 16 години.
повече информация »
 

Кой ползва солариум?

Научни статии
Кой ползва солариум ?Това е едно ревю, което изследва характерните черти на лицата използващи солариуми, тяхната мотивация и усещането им за риск.

повече информация »
 

Само пластични хирурзи и дерматолози ще поставят ботокс

Научни статии
Само пластични хирурзи и дерматолози ще поставят ботоксСамо лекари специалисти ще могат да поставят ботокс (за изглаждане на бръчките). Това е записано в подготвения стандарт за козметична и естетична хирургия. Документът се работи вече 8 месеца и предстои да бъде утвърден.

повече информация »
 

Рецидивираща афтоза и хематологичен дефицит

Научни статии
Рецидивираща афтоза и хематологичен дефицитРецидивиращата афтоза е понятие , което включва и група от малки афтозоподобни язви, които обикновено са свързани със системни заболявания между , които дефицит на желязо, фолиева киселина и витамин В12.
повече информация »
 

Солариумите увеличават риска от меланом

Научни статии
Солариумите увеличават риска от меланомСлучай-контрола проучване на 1167 случая на инвазивен меланом, диагностицирани между 2004 и 2007 година, и 1101 контроли, подбрани по възраст и пол, показва повишен риск от меланом при използване на UVB и UVA излъчващи устройства. При проучването са взети предвид посещението на солариуми, видът на използваните устройства, началната възраст, периода на използване, дозата, продължителността и свързаните със солариум изгаряния.
повече информация »
 

Повишена честота на екзема при деца на високообразовани родители

Научни статии

Повишена честота на екзема при деца на високообразовани родители Според проучване на двама австрийски учени - Д-р Хайдингер и Д-р Вебер близо 20% от децата на възраст от 6 до 14 години в Австрия, страдат от атопичен дерматит. Според същото проучване вероятността за развиване на екзема се повишава с 30% при деца с родители със средно и висше образование.

 

 

 

повече информация »
 

Анален секс при жени употребяващи наркотици. Рискови фактори и особености.

Научни статии
Анален секс при жени употребяващи наркотици. Рискови фактори и особености. Аналният секс,  е рисково за HIV инфекция поведение, което е малко проучвано сред жените.
Авторите на тази статия  изследват жени с висок риск за развитие на HIV инфекция  и по-специално взаимоотношенията им с партньора, особеностите на  връзката и влиянието, което те оказват  върху вероятността  за практикуване на анален секс.
повече информация »
 

Фотопротекторите - новото змийско масло?

Научни статии

Слънцезащитните средства - новото змийско масло?Проучване на нестопанската организация EWG (Environmental Working Group) поставя под съмнение ефективността и безопасността на най-добре продаваните в САЩ слънцезащитни средства. При направената оценка на 500 слънцезащитни продукта, само 8% се считат като приемливи за приложение. Специално предупреждение е насочено към екраните с висок SPF, които според EWG водят до фалшиво чувство на сигурност на потребителите. Според групата продукти с SPF 100 обикновено защитават по-скоро като SPF 3, поради факта, че се използват в много по-малко количество от нужното и в по-редки апликации.

Обръща се внимание на няколко особености.

повече информация »
 

Такролимус и идиопатична пиодерма гангренозум

Научни статии
Такролимус и идиопатична пиодерма гангренозумMarzano I съавт. ни представят пет пациента с локализирана форма на пиодерма гангренозум лекувани с локален такролимус. Локализирана форма се определя като заболяване обхващащо не повече от 5 % от тялото и представящо се с не повече от три лезии. Всички пациенти са с негативни микробиологични култури.
повече информация »
 

Tacrolimus и витилигo

Научни статии
Tacrolimus и витилигоЕфективен ли е такролимус  0,1 % унгвент при болни с витилиго?  Ефективен ли е такролимус  0,1 % унгвент при болни с витилиго?  За да отговорят на този въпрос , колектив от Китай лекуват 30 болни за 4 месеца. Според техните резултати около 80 % от пациентите получават репигментация  в края на четвъртия месец.
повече информация »
 
Резултати 241 - 260 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени