Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Анемия и синдром на Sweet - търсете неоплазия

Научни статии
Анемия и синдром на Sweet - търсете неоплазия
Дали асоциацията на синдром на Sweet и анемия може да ни насочи към подлежащо неопластично заболяване? Това се опитват да установи екип от американски дерматолози в проучване, включващо 77 пациенти, проследени в периода 1992-2010. Случаите са наблюдавани в Mayo Clinic, която е референтен център за синдром на Sweet (СС). От тези пациенти 41 са били с идиопатичен СС, при 9 медикаментозен, при 21 заболяването се асоциира с някакво хематологично заболяване (левкемия, миелодиспластичен сииндром), а при 6 със солиден тумор. В сравнение с останалите участници в проучването, болните, при които заболяването е с паранеопластична генеза, са в по-напреднала възраст и нивата на хемоглобин са значително занижени. Авторите подчертават тази връзка като особено важна и препоръчват при случай на СС в комбинация с ниски нива на хемоглобина да се търси активно хематологично или друго неопластично заболяване. 
 

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилиго

Научни статии

Козметични продукти с Q10 могат да предизвикат витилигоСъществува голямо разнообразие от налични на българския пазар козметични продукти, които съдържат Q10. Най-често коензимът се включва в състава на кремове против стареене.

Образуването и акумулирането на реактивни кислородни и азотни видове при витилиго е добре известно и широко документирано в литературата. Според проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, продукти за локално приложение, съдържащи Q10, могат да имат неблагоприятен ефект при хора, предразположени към витилиго. Q10 води до образуването на водороден прекис (H2O2), който от своя страна води до витилиго на лицето.

повече информация »
 

Чревната микрофлора и връзката и с атопичния дермaтит

Научни статии
lb51-150x150.jpg
При проучване проведено при 606 семейства с новородени деца, е изследвано ролята на интестиналната микрофлора за повишаване на риска от поява на атопичен дермтит. Основните изводи от проучването показват, че децата, родени с Цезарово сечение и децата, които нямат по-големи братя и сестри имат микрофлора по-богата на клостридии и по-бедна на лактобацили, бифидобактерии и бактероидес в сравнение с останалите деца. Също така се споменава и позитивната корелация между високия титър на клостридиите и появата на атопичен дермтит.
Това проучване дава още едно потвърждение на теорията на хигиенистите, според която децата, които имат по големи братя и сестри по-рядко страдат от алергии.
 

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимус

Научни статии

Проактивна терапия на себореен дерматит с такролимусПредставяме ви проучване, което обхваща 75 пациенти със себореен дерматит на лицето. Заболяването е стабилизирано след двуседмично лечение с локален 0.1% такролимус маз. Следва рандомизиране на болните в три групи, които са третирани както следва:

1-ва група - 0.1% такролимус маз веднъж седмично
2-ра група - 0.2% такролимус маз два пъти седмично
3-та група - вехикулум два пъти седмично

Пациентите са проследени в рамките на 10 седмици. В първите две групи се набюдава значително подобрение - намаление на еритема, десквамацията и сърбежа. При третата група липсва подобрение. Резултатите показват по-ниска честота на рецидиви при пациентите от втората група, в сравнение с тези от първата. В заключение, лечението на себореен дерматит с 0.1% такролимус маз два пъти седмично, има добър ефект за поддържане на ремисия при пациенти със стабилизиран себореен дерматит на лицето.

Пълен текст на статията може да откриете тук.

повече информация »
 

Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis

Научни статии
Тербинафин спрей показва подобна на крема ефективност при лечението на tinea pedis
Клинично проучване върху 120 пациенти с дерматофитна инфекция между пръстите на краката показва, че тербинафин спрей, прилаган веднъж дневно в продължение на една седмица, е също толкова ефективен при лечението на tinea pedis, колкото и под формата на крем.
 
При прилагането на локален антимикотик чрез спрей, се избягва докосването на заразените участъци с ръце, което намалява риска от пренасяне на инфекцията върху други области на кожата. Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Dermatology.

повече информация »
 

FDA одобри локален бримонидин за лечение на постоянния еритем при розацея

Научни статии

FDA одобри локален бримонидин за лечение на еритема при розацея

За първи път американската Food and Drug Administration (FDA) одобри локално средство, специално разработено за лечение на еритема на лицето при розацея. След редица съобщения за добрия ефект на симпатикомиметика бримонидин (brimonidine) върху зачервяването на лицето при болни с розацея, последният ще се появи в американските аптеки под формата на гел с концентрация 0.33% и търговското име Mirvaso.

За нас остава да се надяваме да видим подобен продукт и на българския пазар, където лиспва и другият актуален медикамент с подобно действие, а именно локален оксиметазолин в подходяща за приложение върху кожата форма. Все пак в България бримонидин може да бъде открит като разтвор за очни капки, а оксиметазолин като разтвор за капки за нос. На ход е комбинативният ум на българския дерматолог.

Още по темата:
Локален brimonidine tartrate в лечението на розацея

 

Намаляване на теглото подобрява псоразиса

Научни статии
Намаляване на теглото подобрява псоразиса
Псориазисът често се асоциира с метаболитен синдром и наднормено тегло. Екип от университетска болница в Копенхаген разделя 60 амбулаторни пациенти с псориазис и наднормено тегло на две групи. Първата група е подложена на ниско-калорична диета в продължение на 8 седмици, а пациентите във втората приемат обичайни за тях вид и количество храна. Два месеца след прекратяване на диетата, е направена оценка на PASI и DLQI (дерматологичен индекс за качество на живот). Резултатите показват, че терапия с ниско-калорична диета води до клинично значимо подобрение в дерматологичния статус (понижено PASI) и значително подобрение на качеството на живот при пациенти с псориазис и наднормено тегло.
повече информация »
 

Комбиниран метод за премахване на келоиди с 5-fluorouracil и ботулинов токсин

Научни статии
Комбиниран метод за премахване на келоиди с 5-fluorouracil и ботулинов токсин
Колектив от Канада предалага комбиниран подход за премахване на келоиди, включващ хирургично премахване и инжектиране на 5-fluorouracil и ботулинов токсин. Проучването обхваща 80 пациенти, които са проследявани за период не по-малък от 1 година. Приложен е следният терапевтичен подход - 9 дни след тотална ексцизия на келоида, в ръбовете на зарастващата рана се инжектират еднократно 5-fluorouracil и ботулинов токсин. На всеки сантиметър ранева тъкан се инжектират около 0.4 ml 5-fluorouracil в концентрация 50 mg/ml като общата доза не надвишава 500 mg. Концентрацията на ботулиновия токсин е 50 IU/ml при обща доза < 140 IU.

След проследяване на терапевтичния резултат от 17 до 24 месеца, се открива честота на рецидиви по-малка от 4%, с което методът показва значително по-висока ефективност от постигнатата при други подобни проучвания. Авторите препоръчват методът да се прилага рутинно за премахване на келоиди.
повече информация »
 

"Здраве в болестта" ли е псориазисът?

Научни статии
Здраве в болестта ли е псориазисът?
"Ех, всяко зло за добро! Заедно със къщата изгоряха ми и цървулите, та сега ходя бос. Хем ми е леко, хем и ти няма да ме питаш защо ми са скъсани цървулите."
Ран Босилек
 
"Всяко зло за добро" е казал и кожният лекар в опит да успокои тревожните си пациенти. Съществува цял набор от дерматологични разновидности на този стар оксиморон - "псориазисът е здраве в болестта", "децата с атопичен дерматит са по-умни и будни", или "мазната кожа остарява по-бавно". За щастие от време на време в литературата се появяват научни публикации, които потвърждават тези мънички "предимства" на някои кожни болести, с което ни позволяват да ги представяме с чиста съвест на пациените си. 
 
Авторите на проучване, публикувано в Journal of Dermatological Science преди по-малко от седмица, извършват пънч биопсии върху здрава и лезионална кожа на болни с псориазис и наблюдават процесите на зарастване. И в двата случая те протичат значително по-бързо в сравнение със здравите контроли.  
повече информация »
 

Тимолол гел за лечение на хемангиоми в детска възраст

Научни статии
Тимолол гел за лечение на хемангиоми в детска възраст
Въпреки, че използването на бета-блокери за лечение на хемангиоми при деца отдавна не е новина, проучването на различни терапевтични схеми при тези пациенти продължават. Лечението с парентерални бета-блокери при бързо нарастващи хемангиоми се доказа като изключително ефективен метод, но все още липсват достатъчно данни за потенциалните странични реакции при този метод на приложение. Тъй като децата представляват особена група пациенти, при която се обръща особено внимание на страничните ефекти, все повече усилия се хвърлят в търсене на "по-меки" варианти на това лечение. Екип от дермато-педиатричното отделение на Болницата в Рндуик, Сидни използва локално лечение с 0,5% гел на тимолол малеат, препарат регистриран за лечение на глаукома.
 
(снимка: интернет)
 
повече информация »
 

Ново лечение на алопеция ареата

Научни статии

Ново лечение на алопеция ареата

Обогатената с тромбоцити плазма (ОТП) е показала по-добри резултати за лечение на алопеция ареата в сравнение с интралезионалното приложение на триамцинолон ацетонид. Екип от дерматолози начело с Д-р Фабио Риналди, доказва че ОТП поддържа и удължава анагена и стимулира стволовите клетки, което води до порастване на нови косми. ОТП има мощен индуциращ пролиферацията ефект и съдържа множество растежни фактори и имуномодулиращи субстанции, които биха могли да имат благоприятно действие при различни болести на космите като алопеция ареата, андрогенна алопеция и др. 

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Плантарните веруки - време да реабилитираме басейните

Научни статии

Плантарните веруки - време да реабилитираме басейните

С покачването на температурите все повече хора започват да се интересуват живо от дейности на открито и особено от посещение на плувни басеини. Това приятно занимание, обаче, се свързва от голяма част от хората с опасност от заразяване с различни заболявания като епидермофитии, хламидия и HPV. Понякога за тези опасения има известни основания, понякога са по-скоро повод за успокоение на "гузна съвест" и семейно напрежение. Проучване на холандски учени е на път да развенчае още един от тези митове, доказвайки че вероятността за заразяване с плантарни веруки в публичните басейни и спортни съоражения е изключително малка. 
 
(снимка: интернет) 
повече информация »
 

Приложение на теледерматологията във Франция

Научни статии

Приложение на теледерматологията във Франция

Френски дерматолози обсъждат възможностите на теледерматологията за консултации и проследяване на дерматологични заболявания в отдалечени региони, в които липсват достатъчно дерматолози и придвижването на пациентите (в случая от дом за възрастни хора) е силно затруднено или струва скъпо. За целта личните лекари изпращат снимки на пациентите на свои колеги дерматолози от регионалните многопрофилни болници и получават съвети за терапевтично поведение при вече ясна диагноза или се насрочва среща за преглед или хоспитализация. Тези теледерматологични прегледи са по-скоро насочващи и не заместват реалния дерматологичен преглед. Целта е да се спестят излишни премествания, които обикновено са изморителни и скъпи. Пациентите се възползват от теледерматологията най-вече по повод на различни трофични улкуси, но също така и по повод на злокачествени кожни заболявания и други заболявания характерни за тази възрастова група като пемфигоида. 

 

повече информация »
 

Акценти от новия Европейски консенсус за лечение на витилиго

Научни статии
Акценти от новия Европейски консенсус за лечение на витилигоДо този момент в някои европейски държави съществуваха терапевтични гайдлайни за витилиго на национално ниво, но липсваше единен европейски консенсус за третиране на това заболяване.
 
Представяме ви акцентите от приетия консенсус за лечение на витилиго, изработен от Европейската работна група по витилиго и публикуван в The British Journal of Dermatology през януари 2013 г.
 
 
повече информация »
 

Откриха специфични за сърбежа неврони

Научни статии
Откриха специфични за сърбежа неврониНово проучване, публикувано в Nature Neuroscience, показва наличието на неврони, които предават единствено стимули, водещи до усещане за сърбеж, без да участват в предаването на болката. В продължение на десетилетия учените считаха, че болката и сърбежа са тясно свързани усещания, медиирани от едни и същи неврони.
 
Откритието ще даде възможност за допълнителни проучвания върху патофизиологията на сърбежа, както и за разработване на нови терапевтични методи при пруритус. Лечение, насочено срещу новооткритите неврони, би могло да доведе до силно облекчаване на сърбежа без потискащ ефект върху болката като естествен защитен механизъм на организма. Подобна терапия би била ефикасна при сърбеж, предизвикан от множество и по-разнообразни стимули, в сравнение със сравнително тесния спектър на антихистамините като най-често използвани противосърбежни средства.
повече информация »
 

Честа ли е лекарствената алергия

Научни статии
Честа ли е лекарствената алергия

Рашовете са честа главоблъсканица в клиничната практика. Те могат да са реактивни, лекарствено специфични или присъщи за някое заболяване. 

повече информация »
 

Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Научни статии
Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Повърхностният целулит на крака е честа кожна инфекция, а формацията на абсцес е най-честото и усложнение.  Изследвайки 164 пациента Пикард и съавт.  ни показват рисковите фактори свързани с формацията на абсцес.

повече информация »
 

Епидемиология на акне вулгарис

Научни статии
Епидемиология на акне вулгарис
Всъщност за епидемиологията на акне се знае парадоксално малко. 
Бейт и Уилямс се заравят в лектронните бази данни за да хвърлят малко светлина по този въпрос.
Ето и резултатите:
повече информация »
 

Характеристики на повторни първични меланоми

Научни статии
Характеристики на повторни първични меланоми
Множествените първични меланоми се срещат при 20% от пациентите диагностицирани с меланом. 
Повторните меланоми при тези болни изглежда имат благоприятна хистологична характеристика.
За да определят клиничните и хистологичните качества  на повторните меланоми, Вечиато и съавт.  проследяват проспективно кохорта от 195 пациента.
повече информация »
 

Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазис

Научни статии
Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазисЗнаем, че психосоматичния стрес играе важна роля при болните с псориазис и води до индуциране или влошаване на заболяването им. Камполми и съавт. се задълбочават в темата и сравняват ролята на стреса в семейството и другите типове стрес  върху живота на пациентите и тяхната болест.
повече информация »
 
Резултати 21 - 40 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени