Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондация

Научни статии
Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондацияЕритродермичният псориазис е тежка форма на псориазис, която може да се прояви в резултат на обостряне след хроничен ход на заболяването. Съществуват множество терапевтични възможности за лечението му, но базираните на доказателства данни в литературата са малко. За да се създадат препоръки е сформирана работна група от медицинския борд на националната US фондация псориазис. Направен е преглед на литературата, за да се изследват възможностите за лечение на еритродермичния псориазис. Обърнато е внимание на  тежестта на доказателствата за всеки терапевтичен подход.
повече информация »
 

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматит

Научни статии

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматитСпоред публикация в New England Journal of Medicine, колектив от Мюнхен е потвърждават важна хипотеза за патогенезата на екземата и псориазиса. Според изследванията проведение в Центъра за Алергия и Околна среда (ZAUM) в Мюнхен, причините за атопичен дерматит и екзема се крият в нарушена имунологична памет. Проучването се базира върху изследването на малка група от пациенти, с по-рядката асоциация между двете заболявания. Резултатите показват, че Т-клетките в кожата активират инфламаторна програма, която причинява атопичен дерматит или псориазис. Имунният отговор при атопичен дерматит се инициира от Т-лимфоцити, които разпознават чужди за тялото субстаниции като полени, домашен прах и др. При псориазис все още не е ясно кои молекули са отговорни за този процес.

Снимка - интернет 

 

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични деца

Научни статии

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични децаСпоред ново проучване от Дания, съществуват маркери за атопия, които са налице много преди да се появят симптоми, дори при бебета на няколко месеца. Такъв биомаркер според проучването е еозинофилен протеин-Х (u-EPX), като повишените му стойности в урината на новородени са свързани с по-висок риск за алергична сенсибилизация, носна еозинофилия и екзема по-късно в живота.

Снимка: интернет

повече информация »
 

Канабис и кожни заболявания

Научни статии
Канабис и кожни заболявания

От незапомнени времена, човекът има особени взаимоотношения с канабиса. Кръвопролитни войни са се водели за конопа, от който са се правели най-здравите корабни въжета, но в същото време е използван и за забавление и доставяне на удоволствие. Продермаклуб вече писа за някои от интересните медицински приложения на марихуаната дори и в дерматологията. Считаме за нужно обаче да споменем и някои от състоянията, които могат да се предизвикат от употребата й. 

(снимка: интернет)

 

 

повече информация »
 

Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол

Научни статии
Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол
Използването на локални кортикостероиди и локални антимикотици е често в лечението на себорейния дерматит. Целта на това проучване обаче, е да докаже че комбинацията от clobetasol propionate 0·05% шампоан и ketoconazole 2% шампоан за лечение на умерен до тежък себореен дерматит на скалпа. Проучването е рандомизирано и двойно сляпо и се състои от 3 фази, всяка от които по 4 седмици. 
 
(снимка: интернет) 
повече информация »
 

Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 деца

Научни статии
Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 децаОт скоро в литературата зачестиха съобщенията представящи пропанолол като безопасно и ефективно средство за лечение на хемангиоми.

Автори от Утрехт, Холандия изследват ефектите и страничните ефекти на пропаноло при 28 деца - 21 момичета и 7 момчета на средна възраст в началото на терапията - 8,8 месеца.
повече информация »
 

Контактната алергия "помага" на имунната система срещу рак?

Научни статии
Контактната алергия помага на имунната система срещу рак?Смята се, че около 20% от населението страда от алергия към едно или повече химични вещества, които съставят стандартната европейска серия за patch тестуване. Редица проучвания изследват връзката между тип I алергии и малигнени заболявания, но малко търсят зависимост между появата на контактна алергия от тип IV и честотата на различните видове рак.

Авторите на проучването свързват две клинични бази данни, за да открият възможна асоциация между контактна алергия и рак.
повече информация »
 

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?

Научни статии

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?Невротоксините са големи по размер молекули и досега е било невъзможно да бъдат транспортирани през кожата без инжектиране. Нова технология създава отвор в клетъчните мембрани, който позволява на молекулите на ботулиновия токсин А да проникнат в дълбочина до нервите и мускулите, преминавайки кожната бариера без използване на игли.

Иновативен продукт на Revance е във втора фаза на проучване като на този етап се оценява действието му единствено върху т.нар. бръчки тип "пачи крак". Резултатите, обхващащи повече от 550 души, засега са обещаващи със статистически значима ефикасност, голяма продължителност на действието, както и много ниска честота на страничните ефекти.

повече информация »
 

Болест срещу болест

Научни статии
Болест срещу болестВъзможно ли е псориазисът да се изправи срещу неопластичните заболявания и това да бъде едно от неговите предимства ?
Интересно е,  че някои от цитокините , имащи ефект върху меланогенезата участват и в патогенезата на псориазиса.
Дали невусите при псориатиците са същия брой като при здрави хора.
Авторите на това проучване анализират проспективно 93- ма възрастни пациенти с псориазис и 174 здрави контроли. Те сравняват броя на бемките на единица площ  и нивата на IL-1α, IL-6 и TNF-α в серума.


повече информация »
 

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?

Научни статии

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?Авторите изследват две групи пациенти  разделени от възрастта 18 години. Изследвани са 81 възрастни и 43 деца, сравнени с контролна група от 114 съответстващи си по пол и възраст лица.

повече информация »
 

88% фенол - по добре НЕ

Научни статии
88% фенолДевизът "всичко или нищо" като че ли е залегнал в решението за депигментиране на остатъчната пигментация на кожата при витилиго универсалис. Този избор е по лесен и логичен. Какви са средствата с които разполагаме за този тип терапия? K.M. AlGhamdi  и A. Kumar обстойно и прилежно преглеждат писанията в литературата по този въпрос.
За нас те откриват следните интересни факти:
повече информация »
 

Локалните кортикостероиди всяват страх

Научни статии
Локалните кортикостероиди всяват страх Все още локалите кориткостероиди са основна терапия при атопичен дерматит. Всички знаем обаче за фобията от кортикостероиди , която е причина за провал на назначената терапия. Какви са аспектите на тази фобия, причините за нея и нейната  честота?  За да отговорят на този въпрос H. Aubert-Wastiaux и неговите помощници залягат над 208 въпросника раздадени в 5 университетски клиники и 53 частни практики.
повече информация »
 

Супергероите срещу HIV

Научни статии

v_krak_s_vremeto_jpg_1280x800.jpgВ отговор на лавинообразно нарастващата заболеваемост от HIV сред Южноафриканската младеж, група от професионалисти от различни специалности подготвя няколко серии от фотокомикси, в които разглеждат различни проблеми свързани с епидемията от HIV и други сексуално преносими заболявания. 

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativa

Научни статии
Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativaHidradenitis suppurativa (HS) е тежко хронично възпалително заболяване засягащо апокринните жлези.  Болестта е трудно контролируема с локална терапия, перорални антибиoтици и ретиноиди. В последните години се появяват съобщения, че анти -TNF препарати могат да бъдат ефективни при някои пациенти.

повече информация »
 

Фотопротекцията - малко известни факти

Научни статии

Фотопротекцията - малко известни фактиМоже за Вас специално да са добре известни, но така или иначе сте започнали да четете - Защо не проверите?

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Системната склеродермия - рисков фактор за коронарна калциева депозиция

Научни статии
Системната склеродермия - рисков фактор за коронарна калциева депозицияСистемната  склеродермия и атеросклерозата имат общи патогенетични механизми , а именно ендотелната дисфункция и възпаление. Ето защо е предприето изследване на връзката между системна склеродермия и коронарна атеросклероза както и рисковите фактори за развитие на тези две заболявания.
повече информация »
 

Преждевременно раждане и стрии

Научни статии
Преждевременно раждане и стрииПричините за образуването на стрии не са известни. Знае се , че са свързани с промени в структурите осигуряващи еластичност и разтегливост на кожата.
повече информация »
 

Порфирия кутанеа тарда и захарен диабет

Научни статии

Порфирия кутанеа тарда и захарен диабетСъществуват множество съобщения за асоциация на порфирия кутанеа тарда (ПКТ) и захарен диабет (ЗД), но патогенетичната връзка между двете заболявания остава неизвестна.

Целта на проучването е да определи хода на захарния диабет в рамките на ПКТ и кои особености и рискови фактори  на ПКТ могат да са свързани с развитието на ЗД.
Стриктно са проследени 81 испански пациента с ПКТ за 10 години. Болните са разделени в две групи - такива с нарушения в метаболизма на глюкозата (ЗД или нарушен глюкозен толеранс (НГТ)) и пациенти без нарушение.

повече информация »
 

ПУВА Vs Биологични средства

Научни статии
ПУВА Vs Биологични средстваИзследвани са 172 души с умерен до тежък псориазис , за да се сравни ефикасността на ПУВА терапията с тази на биологичните средства при ежедневни условия.
Използван е псориазис регистър (http://www.psoriasis-therapieregister.at) . Пациентите са лекувани между 2003 и 2010 г и са анализирани ретроспективно. Лекувани са с орална PUVA (118 курса включително 5-methoxypsoralen [5-MOP] [n=32] и 8-methoxypsoralen [8-MOP] [n=86]) и/или биологични средства (130 курса с  adalimumab [n=18], alefacept [n=32]; efalizumab [n=17]; etanercept [n=38]; infliximab [n=7]; и ustekinumab [n= 18]).
повече информация »
 

Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъм

Научни статии
Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъмДерматоглифната структура е механично свързана с образуването на пръстови отпечатъци.  За да не бъдат изгубени завинаги,  обаче, би трябвало да съществува отделен механизъм за поддържане на пръстовите отпечатъци. Авторът на тази статия се опитва да тества тази хипотеза и да проучи начинът, по който функционира този механизъм .

повече информация »
 
Резултати 141 - 160 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени